Dordt en Jansen uitgeschakeld in play-offs, Pedersen…

In veel competities werd afgelopen weekend de finaleronde gespeeld, terwijl in de Keuken Kampioen Divisie de promotie- en degradatie-play-offs al in volle gang zijn. Met de uitschakeling van FC Dordrecht en De Graafschap zit het seizoen er voor de meeste huurlingen op, dus werpt 1908.nl nog een laatste blik op de Feyenoord-huurlingen van dit seizoen.

Ramón Hendriks: Vitesse – Ajax (2-2)
Afgelopen weekend wachtte Vitesse na 35 jaar Eredivisie een laatste toegift. Waar de Arnhemmers voorlopig nog te bewonderen zijn in de Keuken Kampioen Divisie, staan ​​ze zondag tegenover een club die ook in de Eredivisie een rampzalig seizoen kende: Ajax. Omdat Vitesse vanwege een straf van 18 strafpunten degradatie niet meer kon ontlopen, spelen ze geenszins als een ploeg die geen kans op degradatie mag hebben. Ook tegen de bezoekers uit Amsterdam presteerde de ploeg goed en kwam zelfs tweemaal op voorsprong dankzij Amine Boutrah en Kacper Kozlowski. Het is echter voormalig Feyenoord-speler Steven Berghuis die in de extra tijd de eer voor Ajax redt en er 2-2 van maakt na de 1-1 van Josip Sutalo in de eerste helft. Ramon Hendriks kan zijn teleurstellende huurperiode bij Vitesse niet met winst beëindigen en keert na rust terug bij Feyenoord. Hoe de toekomst van de centrale verdediger eruit zal zien, is nog niet bekend. Als hij aan het begin van de voorbereiding nog een contract heeft in Rotterdam, sluit hij zich daar aan bij zijn voormalig teamgenoot Anis Hadj Moussa.

Lennard Hartjes en Mimeirhel Benita: Feyenoord – Excelsior (4-0)
Zoals bekend stond Excelsior dit weekend tegenover Feyenoord, in een laatste poging deelname aan de degradatie/promotie-play-offs te ontlopen. Voorheen was het afhankelijk van het resultaat van concurrent RKC in de wedstrijd tegen PSV. De Waalwijkers verloren met 3-1 van de kersvers gekroonde kampioen, waardoor Excelsior theoretisch op de 16e plaats had kunnen blijven. In de stadsderby tegen Feyenoord werden de Kralingers echter als figuranten beschouwd in Arne’s afscheidswedstrijd Slot en verloren kansloos met 4-0. Voor basisklant Mimeirhel Benita betekent de nederlaag tegen zijn huidige baas dat hij met Excelsior in de play-offs nog minimaal twee wedstrijden voor de boeg heeft. Woensdag om 18.45 uur moet de ploeg van Marinus Dijkhuizen weer aan de slag tegen ADO Den Haag en zal de eerste stap richting overleven moeten zetten.

Patrik Wålemark: Sparta – Heerenveen (2-1)
Voor sc Heerenveen eindigde het seizoen groots: tegen Sparta Rotterdam, dat normaal gesproken zou moeten strijden om een ​​plek in de play-offs voor het EK voetbal, werd op tamelijk saaie wijze met 2-1 verloren. Een laat doelpunt van de Polen Paweł Bochniewicz compenseerde de doelpunten van Sparta van Neghli en Lauritsen, maar kon een nederlaag niet vermijden. Wålemark sluit Heerenveen af ​​op een teleurstellende 11e plaats voor de Friezen. Komend seizoen zal Feyenoord-icoon Robin van Persie het peloton aanvoeren in het Abe Lenstra Stadion, ter vervanging van zijn voormalig teamgenoot Kees van Wonderen. Het is nog niet bepaald waar Wålemark volgend jaar zal spelen. Na de wedstrijd tegen Sparta gaf de Zweed aan in principe terug te keren naar Rotterdam en dat de tijd zal leren wat er verder gaat gebeuren.

Thijs Jansen: De Graafschap – ADO (2-3); ADO – De Graafschap (2-2)
In de Keuken Kampioen Divisie werd de laatste speelronde vroegtijdig afgerond, waardoor het vorige week tijd was voor de promotie-play-offs. De Graafschap stond in twee wedstrijden tegenover ADO Den Haag voor een plek in de halve finale. De eerste wedstrijd werd dinsdagmiddag om 21.00 uur gespeeld in Doetinchem. De lokale ploeg opende in de vijftiende minuut de score met een hard schot van ex-Mancunian Alexander Büttner. Het is het begin van een spectaculaire wedstrijd waarin doelman Thijs Jansen na een half uur voor het eerst moet vissen als Amir Absalem de gelijkmaker scoort voor ADO. Na rust scoorde de gecontracteerde doelman van Feyenoord nog twee doelpunten, toen Daryl van Mieghem namens Hagenezen eerst profiteerde van een losse bal in de verdediging van De Graafschap en een paar minuten later kwam Jansen te kort met een doelpunt van Alex Schalk. Bied ruim binnen de kortingstijd aan De superboeren Ze staan ​​nog in een iets betere uitgangspositie als Jeffry Fortes een strafschop mag nemen na een handsbal van Absalem. De aanvoerder schiet doel en stelt de eindstand op 2-3.

De return staat zaterdagavond op het programma in de Hofstad, waar De Graafschap de promotie lijkt te zijn vergeten dankzij twee doelpunten van Schalk in de eerste helft. Tot overmaat van ramp werd de wedstrijd direct na rust tijdelijk stilgelegd toen fans van de Doetinchemse club vuurwerk het veld op schoten. Na de herstart zijn het de spelers van coach Jan Vreman die vuurwerk afsteken en zo de spanning herstellen: eerst is het ‘Seun of God’ Ralf Seuntjes die er 1-2 van maakt, waarna Jeffry Fortes snel de stand gelijk maakt. De Graafschap heeft dan nog één doelpunt nodig om verlengingen te winnen en krijgt daarbij hulp van scheidsrechter Alex Bos. De scheidsrechter toont Absalem na een fluitsignaal een heel makkelijke tweede gele kaart, waardoor ADO de wedstrijd met één man achterstand moet uitspelen. Ondanks de man-plus-situatie en een spannend slotakkoord redden ze het De superboeren Scoren lukt echter niet meer en daarom wordt de ploeg veroordeeld tot nog een jaar in de Keuken Kampioen divisie. Of dit ook voor Jansen geldt, valt nog te bezien. De doelman keert in eerste instantie terug naar Feyenoord, waar hij momenteel weinig perspectief heeft om met Justin Bijlow en Timon Wellenreuther voor zich te spelen.

Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh ‘t Zand en Korede Osundina: FC Emmen – FC Dordrecht (2-2); FC Dordrecht – FC Emmen (0-1)
FC Dordrecht deed vorige week ook mee aan de play-offs. De verrassende nummer vier van de Keuken Kampioen divisie stond dinsdag in de heenwedstrijd tegenover FC Emmen, dat enkele plaatsen lager staat. Op papier was Dordt de favoriet en dat bleek ook op het veld: de ploeg van Michele Santoni had het voordeel en creëerde meerdere gevaarlijke kansen via onder meer Ilias Sebaoui. De ploeg komt echter op achterstand in Meerdijk nadat KKD-talent van het jaar Shiloh ‘t Zand de bal te kort terugspeelde op doelman Plogmann en daarmee de 1-0 voor Emmen. Kort daarna werd de stand gelijk gemaakt dankzij een fraaie aanval van ‘t Zand en Korede Osundina en een doelpunt van aanvoerder Suray. Hij arriveert kort voor de pauze. Den schapenkoppen Ze kwamen echter opnieuw onhandig op achterstand toen Plogmann een knappe redding maakte, maar de bal in de voeten van Vicente Besuijen schoot, die hem in het doel perste. In de tweede helft leek Dordrecht de 2-2 te maken met de inmiddels ingevallen Antef Tsongui, en vond die snel: het was de andere invaller Ilias Bronkhorst die als rechtsback inviel en vijf minuten na rust scoorde. Geen van beide ploegen scoort opnieuw doelpunten in het restant van de wedstrijd, dus alles ligt nog open voor de terugwedstrijd.

Die wedstrijd vindt zaterdag plaats op De Krommedijk, waar Dordrecht wederom start met ‘t Zand en Sebaoui, maar nu mag Tsongui starten en zal Osundina op de bank zitten. Bij een spannende wedstrijd blijft de score lang op het bord staan, totdat Besuijen vlak voor tijd de bal in het Dordtse doel legt. Emmen loopt ten einde en het succesvolle seizoen van FC Dordrecht eindigt met een kleine teleurstelling. De Feyenoord-huurlingen kunnen echter met opgeheven hoofd afscheid nemen van de club waarin ze zich ruimschoots hebben laten zien. Sebaoui, Tsoungui en ‘t Zand kunnen zich bij aanvang van de voorbereiding waarschijnlijk aan de nieuwe Feyenoord-coach presenteren, al hebben ook meerdere Eredivisie-ploegen interesse in het trio. De verwachting is dat Osundina komend seizoen nog meer ervaring zal opdoen met een nieuwe huurperiode.

Tidjany Touré: Estrela Amadora – Gil Vicente (1-0)
Afgelopen weekend stond in Portugal ook de laatste speelronde op het programma, dus Tidjany Touré beleefde met Gil Vicente zijn voorlopig laatste wedstrijd. Estrela Amadora is de rivale, die in het vierde kwart van de wedstrijd de leiding neemt. Vicente, die uit huis speelt, kan deze achterstand met invaller Touré niet meer ontwijken en verliest daardoor zijn laatste wedstrijd met 1-0. In de slotminuten is het nog spektakel als er een vechtpartij uitbreekt en een speler van beide teams een rode kaart krijgt. Touré heeft nog een contract voor één jaar in Rotterdam Zuid, maar de kans is groot dat hij na dit seizoen definitief de overstap maakt naar Vicente, die het stokje wil overnemen van de Fransman.

Ezequiel Bullaude: Centraal Córdoba – Boca Juniors (2-4)
Ezequiel Bullaude viel opnieuw uit het nationale team in de 4-2 wedstrijd van Boca Juniors tegen Central Córdoba. De Argentijnse middenvelder is weggedreven bij zijn geboorteclub, waardoor Boca waarschijnlijk geen gebruik zal maken van de koopoptie die in het huurcontract met Feyenoord is opgenomen. De ploeg uit Buenos Aires speelt nog meerdere keren voordat Bullaude op 30 juni terugkeert naar Rotterdam, maar het is de vraag of hij in die wedstrijden nog minuten krijgt. Ook is nog niet bekend wat de plannen van Feyenoord met hem zijn.

Neraysho Kasanwirjo: Rapid Wenen – Harberg (0-3)
Tegen TSV Hartberg keerde Neraysho Kasanwirjo na blessures terug in de basis. In een wedstrijd waarin er voor Rapid Wien nauwelijks iets op het spel stond, speelde de Feyenoord-huurling als linksback. De veelzijdige verdediger stond dit seizoen op alle posities van de Weense verdediging. Kasanwirjo kon zijn ploeg echter niet aan de overwinning helpen: Rapid verloor op eigen veld met 0-3 van Hartberg. Voor de score maakt het niet meer uit. Hoewel beide ploegen met hetzelfde aantal punten eindigen, heeft de club uit de Oostenrijkse hoofdstad een veel groter doelsaldo en plaatst zich daardoor voor de voorrondes van de Europa League. Kasanwirjo is niet meer aanwezig en keert terug naar Feyenoord. Bij Rapid heeft hij zich goed kunnen ontwikkelen, maar komend seizoen krijgt hij op zijn vertrouwde rechtsbackpositie in De Kuip wat concurrentie te verwerken.

Marcus Pedersen: Sassuolo – Cagliari (0-2)
Laatste speler is Marcus Pedersen, van wie niet werd verwacht dat hij aan het begin van het seizoen zou terugkeren naar Feyenoord na het huurcontract met Sassuolo. Zijn nieuwe Italiaanse club eindigde doorgaans midden op de ranglijst en als hij dit seizoen zou blijven, zou dat betekenen dat Pedersen zou moeten worden opgepikt voor een verplichte transfersom van zes miljoen. Voor Sassuolo, die het hele seizoen tegen degradatie strijdt, liep het echter anders. Zondag moesten zwart-groen die strijd definitief staken na een 0-2-nederlaag tegen degradatierivaal Cagliari. Sassuolo degradeert en Pedersen, die tegen Cagliari als invaller inviel, keert volgend seizoen terug naar Feyenoord. Of de Noor daadwerkelijk speelgerechtigd is voor de Rotterdammers zal afhangen van de nieuwe coach.