AZ pakt de tweede plaats in het ICGT-toernooi

UITGEEST – Het gecombineerde team van Jong AZ en AZ Onder 18 heeft maandagmiddag de tweede plaats behaald op het jaarlijkse ICGT-toernooi in Uitgeest. De Alkmaarse club stond zaterdag in de groepsfase tegenover het Braziliaanse SE Palmeiras, het Belgische RSC Andlecht en AS Monaco. Club Brugge werd in de halve finale verslagen, maar RSC Anderlecht bleek in de finale te sterk.

GROEPSFASE:
AZ-SE Palmeiras | 2-0 (1-0)

AZ begon het ICGT-toernooi tegen SE Palmeiras. Er was nog geen minuut in de wedstrijd toen Carlos Silva het eerste gevaar voor de Brazilianen creëerde. AZ-doelman Tristan Kuijsten was echter alert en stopte het schot.

Aan de andere kant waren het de Alkmaarders die na vijf minuten spelen de score openden met een prachtige wedstrijd. De aanval werd georganiseerd door Kees Smit op het middenveld, waarna de bal via Yoël van de Ban bij Jayen Gerold terechtkwam. De buitenspeler speelde op Enoch Mastoras af, die de bal prachtig teruggaf aan Gerold achter het steunbeen. Een harde lage voorzet van Gerold bereikte Ro-Zangelo Daal, die de 1-0 scoorde.

Vlak voor rust waren de Alkmaarse ploegen dicht bij een verdubbeling van de score, maar doelman Luiz Felipe de Sá reageerde op het afstandsschot van Gerold. In het tweede bedrijf wist AZ de voorsprong uit te breiden. Smit gaf een mooie diepe pass op Dekkers, die op zijn beurt de bal doorgaf, waarna Smit de bal zelf in de touwen schoot: 2-0.

In de slotfase leek de club uit São Paulo een soort comeback te maken, maar het doelpunt van André Ribeiro Domingos werd afgekeurd wegens buitenspel. Doelman Kuijsten hield zijn doel schoon en de wedstrijd eindigde op 2-0.

AZ-configuratie: Tristan Kuijsten; Sem Dekkers, Lewis Schouten (8. Kasper Boogaard), Wilmer Olofsson, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras, Kees Smit, Dave Kwakman (26. Julian Oerip); Jayen Gerold (44. Elijah Dijkstra), Yoël van den Ban, Ro-Zangelo Daal (44. Adam Ait Ali Oulah).

Scoreverloop: 5. Ga 1-0 naar beneden, 37. Sla 2-0.

RSC Anderlecht-AZ | 1-0 (0-0)
Na een overtuigende overwinning op Palmeiras was de volgende tegenstander het Belgische RSC Anderlecht. AZ begon goed aan de wedstrijd. Winger Daal dribbelde langs zijn directe tegenstander en schoot van afstand. De poging werd echter geblokt door verdediger Ismaël Baouf en belandde vervolgens in handen van doelman Michiel Haentjens.

Even later leken de Alkmaarders dicht bij het eerste doelpunt. Anthony Smits ving Daal met een prachtige hielslag. De vleugelaanvaller zette de bal neer voor Julian Oerip, maar de middenvelder vond Anderlecht vlakbij de paal van Haentjens.

Vlak voor rust was Daal opnieuw gevaarlijk. Hij sneed naar binnen en schoot hard richting de korte hoek, maar ook op deze gok had Haentjens een reactie. In de tweede helft waren de kansen voor beide ploegen schaars. Vijf minuten voor tijd kreeg AZ echter een doelpunt tegen. Invaller Lilian Vergeylen nam het op tegen Kuijsten en maakte geen fout. Het late doelpunt resulteerde in een 1-0 overwinning voor de Belgen.

AZ-configuratie: Tristan Kuijsten; Jeremiah Esajas (40. Wilmer Olofsson), Joeri Oud, Enoch Mastoras, Elijah Dijkstra; Kees Smit, Julian Oerip (31. Ilias Splinter), Kasper Boogaard; Ro-Zangelo Daal (40. Adam Ait Ali Oulah), Anthony Smits (33. Wassim Bouziane), Jayen Gerold (31. Yoël van den Ban).

Scoreverloop: 45. Vergeylen 1-0.

AZ-AS Monaco | 1-0 (1-0)
AZ speelde de derde en laatste wedstrijd van de groepsfase tegen AS Monaco. De Alkmaarders kenden een goede start met een doelpunt al na een minuut in de wedstrijd van Yoël van den Ban. De spits kreeg op zo’n 25 meter van het doel een lange bal van doelman Arouna Kabba en pakte de bal weg. Van den Ban schakelde twee rivalen uit, bleef overeind en schoof de bal langs de Monegaskische doelman Ethan Schulz: 1-0.

Enkele minuten later was Van den Ban dicht bij zijn tweede doelpunt. De aanvaller bracht zijn man naar voren en schoot met zijn linkervoet vanuit het gebied. Doelman Schulz redde echter knap. Voor rust moest Schulz opnieuw in actie komen met een schot vanaf de tweede lijn van AZ-middenvelder Adam Ait Ali Oulah.

In de tweede helft zochten de Alkmaarse ploegen, net als in de eerste helft, nadrukkelijk naar het doel en werden meerdere malen gevaarlijk. Zo belandde een spectaculaire poging van Mathijs Menu, achter het steunbeen, in het zijnet en vond Anthony Smits even later Schulz.

Richting het einde van de wedstrijd leek AZ een tweede doelpunt te scoren, maar zowel Jayen Gerold als Ilias Spinter zagen hun doelpogingen door Schulz worden afgewezen. De stand blijft 1-0 en Alkmaarders kunnen zich opmaken voor de halve finale tegen Club Brugge op maandag 20 mei.

AZ-configuratie: Arouna Kabba; Menukaart Matthijs, Joeri Oud, Wilmer Olofsson, Elijah Dijkstra; Adam Ait Ali Oulah (26. Kees Smit), Julian Oerip (45. Jayen Gerold), Lev Lensen; Wassim Bouziane (26. Ro-Zangelo Daal), Yoël van den Ban, Anthony Smits.

Scoreverloop: 1. Van den Ban 1-0.

HALVE FINALE:
Club Brugge – AZ | 1-3 (1-3)
In de halve finales van het ICGT-toernooi stond AZ tegenover het Belgische Club Brugge. Het is niet de eerste keer in dit toernooi dat de Alkmaarders snel op voorsprong kwamen. Een knappe pass over het veld van Dave Kwakman bereikte Jayen Gerold achter de Brugse verdediging, waarna Gerold rustig afrondde: 0-1.

In de daaropvolgende minuten scoorde Ro-Zangelo Daal bijna twee keer, maar de buitenspeler kwam in botsing met doelman Axel De Corte. Na een kwartier spelen was het alsnog een succes. Op aangeven van Elijah Dijkstra haalde Daal zijn directe rivalen in en vond met een fantastisch schot buiten bereik van De Corte de verre hoek: 0-2.

Het duurde niet lang voordat ook AZ op 0-3 kwam. Vleugelverdediger Dijkstra passeerde op Brugse speler Yameogo Kader, waarna Kader een overtreding beging. De scheidsrechter aarzelde geen moment en kende een penalty toe. Daal ging achter de bal staan ​​en schoot vanaf elf meter.

Vlak voor rust kreeg AZ-doelman Tristan Kuijsten een regelrechte rode kaart. De doelman kwam uit zijn doel nadat Furo Kaye Iyowuna een diepe bal in de lus kreeg. Kuijsten leek de winnaar van de wedstrijd, maar de scheidsrechter merkte een handbal op en toonde hem de rode kaart.

Kort na de rode kaart kregen de Alkmaarders een doelpunt tegen. Invaller Arouna Kabba maakte aanvankelijk een knappe redding op de vrije trap van Mohamed El Boukammiri, maar de rebound werd omgezet door Tobias Lund Jensen: 1-3.

In de tweede helft kwamen de tien AZ-spelers nauwelijks in gevaar en kreeg zelfs de Alkmaarse club de beste scoringskans. Kasper Boogaard ving Dijkstra op met een voorzet. De rechtsback zette de bal op voor Yoël van den Ban, maar het schot van de spits werd van de lijn gehaald. In de tweede helft vielen er geen doelpunten en was de stand 1-3.

AZ-configuratie: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra (45. Julian Oerip), Joeri Oud (26. Kevin Toppenberg), Wilmer Olofsson, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras, Kees Smit (42. Mathijs Menu), Dave Kwakman; Jayen Gerold, Anthony Smits (26. Kasper Boogaard), Ro-Zangelo Daal (42. Yoël van de Ban).

Scoren progressie: 4. Rolde 0-1, 15. Val 0-2, 19. Val (pen.) 0-3, 24. Jensen 1-3.

LAATSTE:
AZ-RSC Anderlecht | 0-1 (0-0)
In de finale stond AZ, net als in de groepsfase, tegenover RSC Anderlecht. Vanaf het openingssignaal zetten de Alkmaarders veel druk op de Belgische ploeg. De eerste grote kans van de wedstrijd ging naar Kees Smit. Op aangeven van Elijah Dijkstra haalde Smit zijn rivaal in het zestienmetergebied in en zocht de korte hoek op. Met een goede reflex slaagde Anderlecht-doelman Haentjens er echter in om de bal uit het doel te houden.

AZ domineerde de eerste helft en kreeg talloze kansen. Zo kopte verdediger Joeri Oud een hoekschop, genomen door Jayen Gerold, naast en belandde een vrije trap van Smit in de vuisten van doelman Haentjens.

Aan het begin van de tweede helft kwamen de bezoekers via een strafschop op voorsprong: 0-1. In de rest van het tweede bedrijf probeerden de Alkmaarders kansen te creëren. Zo werd de doelpoging van Smit geblokt door verdediger Ismaël Baouf en kwam AZ-aanvaller Anthony Smits na een te korte terugspeel dicht bij de gelijkmaker, maar Haentjens wist het doelpunt te voorkomen. Kort daarna klonk het fluitsignaal en eindigde de wedstrijd, net als in de groepsfase, met een nipte overwinning voor de Anderlecht-club.

A-Z-configuratie: Arouna Kabba; Elijah Dijkstra, Joeri Oud (42. Anthony Smits), Wilmer Olofsson, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras, Kees Smit (42. Mathijs Menu), Dave Kwakman; Jayen Gerold (44. Kevin Toppenberg), Yoël van den Ban (26. Kasper Boogaard), Ro-Zangelo Daal.

Scoreverloop: 30. RSC Anderlecht 0-1.

Met dit resultaat behaalden de Alkmaarders de tweede plaats in het ICGT-toernooi. AZ-spelers Ro-Zangelo Daal, Jayen Gerold, Dave Kwakman en Kees Smit werden beloond met een plek in het team van het toernooi.

Foto’s: Herbert Dekkers / @herbertdekkers en Elise Tol / @sportscam._