Sectie P – Onverwacht gewonnen thuisvoordeel | Nieuws030

De Vak P-schrijver van deze week wordt dinsdag 75 jaar.
Namens iedereen Nieuws030: van harte gefeliciteerd, Ad!

Door Ad van Liempt – Het was niet zo’n sensationele wedstrijd als AZ-FC Utrecht afgelopen januari. Weet je, die 5-5, de mooiste wedstrijd die ik ooit heb bijgewoond. Maar de wedstrijd van zondag in Alkmaar was behoorlijk dichtbij.

Na twee totaal verschillende helften eindigde de stand op 3-3, waardoor AZ direct in de Europa League speelt en FC Utrecht donderdag gastheer is van Sparta in de halve finales van de play-offs.

Net als afgelopen januari mocht ik erbij zijn dankzij buurman en AZ-fan Rob. Nu zat ik op precies dezelfde plek en moest ik steeds aan Tasos Douvikas denken, die daar drie doelpunten maakte, en aan Boussaid, Bozdogan en Booth, die toen op het hoogste niveau speelden.

Iedereen stond vandaag in de basiself, behalve Douvikas uiteraard, die nu strijdt voor een vaste plek bij Celta Vigo.

AZ was nog niet in de regio Utrecht en FC Utrecht had al een handvol corners genomen, toen Mees de Wit in de vijftiende minuut een makkelijke kans kreeg en die ook benutte. Binnen een minuut was de stand 2-0 dankzij een fraaie lob van Ruben van Bommel.

Vervolgens leek Pavlidis FC Utrecht uiteindelijk met een prachtige kopbal onderuit te halen: 3-0 in de 37e minuut. Utrecht had veel bal, maar had weinig concentratie in de verdediging en keek tegen een wanhopige nederlaag aan, waarbij niet meer aan de 5-5 van de wedstrijd werd gedacht. het afgelopen jaar.

Na de pauze was alles anders. Met dank aan Riechedley Bazoer, ooit Blue Monday-middenvelder bij Utrecht en nu uiterst laconieke centrale verdediger bij AZ. Zonder te kijken werd het teruggegeven aan de doelman, Jens Toornstra voelde het aankomen en sprong er tussendoor. Zelfzuchtig liet hij Othman Boussaid niet op 1-3 scoren.

Vijf minuten later zette FC Utrecht onder druk, aangemoedigd door de bezoekende ploeg, maar leek nog steeds kansloos, AZ-aanvoerder Dany de Wit werd zonder succes weggestuurd. Hij sloeg Souffian El Karouani schandalig hard en mocht na tussenkomst van de VAR vertrekken.

Vanaf dat moment verstijfde AZ. Hij raakte de bal niet meer goed en bij FC Utrecht domineerden ineens de uitstekende middenvelders Iqbal, Toornstra en Bozdogan het spel. Het gaat niet goed, vond buurman Rob. Hij had gelijk: eerst een kopbal van Sam Lammers (hoe mooi zou het zijn als hij kon blijven…) en daarna een gecontroleerde pass van Viktor Jensen, beide na goed werk van de uitstekende invaller Jeppe Okkels: het werd 3-3.

En het werd bijna 3-4 via Marouan Azarkan, maar hij stond een paar centimeter buitenspel.

Zo behaalde FC Utrecht vanuit een verslagen positie het thuisvoordeel in de play-off tegen Sparta. Toch thuisvoordeel? Beide ploegen verloren dit seizoen hun thuiswedstrijden. Misschien is er een wegvoordeel met die twee, wie weet?

We zien hem donderdag in de Galgenwaard, een wedstrijd waar we naar uitkijken. Want voor ons in Sectie P en in alle andere secties is het een voordeel dat FC thuis speelt.