Geschiedenis FC Dordrecht – FC Emmen (play-offs)

Zaterdag vindt de 33e editie van FC Dordrecht – FC Emmen plaats. In de geschiedenis heeft de thuisploeg zestien keer gewonnen, zeven keer gelijkgespeeld en negen keer gewonnen. Het overgrote deel van de wedstrijden vond plaats in de Eerste Klasse; We speelden één keer in de beker en één keer in de play-offs.

Eerste keer
De eerste keer dat wij de Dordtenaren bezochten was op 20 april 1986, toen de club nog de naam DS’79 droeg. Op de Krommedijk was de stand 3-1 voor de Amsterdammers. Theo Kulsdom had bij rust de 2-0 gemaakt met twee doelpunten. Na rust scoorde Leon Vonk de gelijkmaker, maar Kulsdom maakte zijn hattrick compleet en zorgde voor de eindstand op 3-1. Vlak voor tijd moest Ebel Bos uit Emmen met twee gele en dus rode kaarten het veld verlaten, toen hij met een vrije trap de Dordtse Henny Michielsen tegen de grond sloeg om tijd te verspillen. Dat leverde hem een ​​gele kaart op en enkele seconden later sloeg hij Michielsen zelf in het gezicht. Dat leverde hem logischerwijs zijn tweede gele kaart op.

De enige andere wedstrijd in de play-offs (nu play-offs) vond plaats op 16 juni 1999. Chima Onyeike opende na rust de score voor de gastheren en een kwartier later scoorde Bilin Maximiano de 2-0. . Drie minuten later maakte Martin Drent er 2-1 van, maar in het laatste kwartier werd er niet meer gescoord. Alfons Arts, Marc Hegeman en Michel van Oostrum stonden toen in de basiself in Emmen.

Grote overwinningen gevolgd door een slechte reeks
In de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004 behaalden we belangrijke overwinningen in Dordrecht. Op 18 oktober 2002 maakte Donny de Groot vlak voor rust de 0-1 in een wedstrijd waarin Emmen duidelijk superieur was. Toen Rodney Cairo kort na rust de 0-2 scoorde, was de wedstrijd praktisch afgelopen. In de slotfase kregen Cairo en De Groot opnieuw gelijk: 0-4. In Emmen speelde Alfons Arts de hele wedstrijd. Teammanager Antoine van der Linden stond destijds in de basis, maar hij zal niet tevreden terugkijken op deze wedstrijd. Hij liep in de eerste helft een gebroken kuitbeen op en stond daardoor lange tijd aan de kant.

Het seizoen daarop was de ploeg uit Emmen nog beter toen deze wedstrijd op 16 april 2004 in 1-5 eindigde. Mourad Mghizrat en Ruud Berger scoorden twee doelpunten, Gerben Tieltjes tekende namens Emmen de definitieve overeenkomst. Zo bleven we voor het vijfde seizoen op rij ongeslagen in Dordrecht, met vier overwinningen en één gelijkspel.

Maar voor het Schapehoofd bleken we niet bang te zijn, want de acht daaropvolgende seizoenen lag alle buit steevast op de Krommedijk, zelfs met een pijnlijke 5-0 nederlaag van onze club op 9 oktober 2009. Wij won op 28 april 2017 ook in Dordrecht met vier doelpunten verschil. De uiteindelijke 0-4 werd bepaald door twee doelpunten van Tim Siekman en twee van Nick Bakker.

Promotie in Dordrecht
Bijzondere vermelding verdient ook de editie van 15 april 2022. De gehele zuidtribune, tegenover de fanatieke noordtribune van Dordrecht, stond vol met Emmenaren. Ook aan de lange zijde van de oostzijde woonden veel Emmenaren. Iedereen wilde getuige zijn van onze tweede promotie naar de Eredivisie. Dat stond op het spel; Een overwinning zou betekenen dat de tweede plaats (en dus directe promotie) niet meer weggegeven kon worden.

Rui Mendes maakte vlak voor rust de 0-1 en het bleek het enige doelpunt van de avond. In het laatste kwartier werd het spannend nadat Keziah Veendorp van het veld werd gestuurd voor zijn tweede gele kaart, maar de voorsprong bleef tot het laatste fluitsignaal op het bord staan. Hierdoor kon het feest een dag later beginnen op het Raadhuisplein in het centrum van Emmen.

Laatste keer
Eerder dit seizoen verloren we met 2-1 van FC Dordrecht. We creëerden voldoende kansen in de eerste helft, maar de afwerking was helaas niet goed. Dankzij een doelpunt van Korede Osundina vlak voor rust leken we zelfs op een 1-0 achterstand te staan. De eerste serieuze kans van de Dordtse ploeg werd meteen bekroond. Een minuut later maakte Joey Konings er met een vrije trap 1-1 van. Na rust werd Dordtse doelman Trevor Doornbusch de beste speler van de wedstrijd door de talrijke doelpogingen van Drenthe tegen te houden. Verder scoorde Ilias Sebaoui de 2-1, die uiteindelijk beslissend bleek. Zo werd van de 25 schoten van de Emmenaren slechts één schot omgezet in een doelpunt, mede doordat de paal en tweemaal de lat in de weg stonden. Omdat dit de laatste wedstrijd van 2023 was en de vierde nederlaag op rij, sloten we dat kalenderjaar op een laag pitje af. We zijn nu ongeslagen in vijf wedstrijden; Na vier overwinningen speelden we dinsdag in de heenwedstrijd tegen Dordrecht met 2-2 gelijk. De laatste keer dat we een langere ongeslagen reeks hadden, was tussen maart en april 2022.