Groningen keert terug naar de Eredivisie na overwinning op Roda JC, kampioen van Willem II

Voetbal

FC Groningen keert na een jaar afwezigheid terug naar de Eredivisie. Op de laatste dag van de eerste divisie moest Groninger op eigen veld Roda JC verslaan om direct promotie te maken en dat is gelukt. Het werd 2-0.

Dit resultaat maakt Willem II tot kampioen van de Kook Kampioen Divisie. De Tilburgers, die vorige week promoveerden naar de Eredivisie, wonnen thuis met 3-2 van Telstar na een 0-2 achterstand. Willem II ontvangt voor de vierde keer in de geschiedenis van de club de kampioenstrofee van de eerste divisie.

Roda JC eindigt door de nederlaag in Groningen op de derde plaats en is daardoor veroordeeld tot de play-offs, waar nog promotie mogelijk is. Een harde klap voor de Limburgers, die vorige week dachten al gepromoveerd te zijn door een fout van de stadionomroeper.

Verdiende overwinning

Vanaf het eerste fluitsignaal nam FC Groningen het initiatief: een paar minuten later creëerden ze een goede kans, maar Thom van Bergen schoot naast. Een stroom van hele en halve kansen volgde, wat uiteindelijk in de 39e minuut tot het eerste doelpunt leidde.

Van Bergen werd aan de rechterkant vrijgelaten en stuurde een strakke voorzet richting de eerste paal. Daar was Johan Hove, die de bal vakkundig vanuit een lastige hoek kopte. Dat doelpunt zorgde voor een explosie van vreugde in Groningen, want bij 0-0 werd Roda praktisch tweede.

Schreuders viert 2-0

In de tweede helft ging Groningen op dezelfde voet verder. De ploeg versloeg Roda volledig en kwam vijf minuten na rust op een 2-0 voorsprong.

Dat tweede doelpunt was een voorbeeld van het Groningse seizoen, waarin veel jongens uit de eigen jeugdopleiding werden ingezet. Via Romano Postema en Thom van Bergen bereikte de bal de voeten van de 19-jarige Jorg Schreuders, die simpelweg gleed. Dit betekende dat promotie ineens heel dichtbij was.

Een onthullend feitje over het spelverloop: pas na bijna een uur maakte Roda de eerste doelpoging van de wedstrijd. Geen van beide teams scoorde echter opnieuw. Naast de lange busrit terug naar Kerkrade moet Roda nog meedoen aan de play-offs, waarin promotie nog moet plaatsvinden.

Massale aanval op het platteland

Het laatste fluitsignaal kwam slechts een seconde te vroeg voor het Euroborg-publiek. Ze stonden al een tijdje klaar om het veld te bestormen toen de promotie officieel werd. Toen dat gebeurde, kwamen mensen massaal toe om de spelers en coach Dick Lukkien op hun schouders te tillen.

Hetzelfde tafereel speelde zich af in Tilburg, waar Willem II in stijl tot kampioen werd uitgeroepen. Ze kwamen in de eerste helft met 0-2 op een achterstand terecht bij Telstar, maar herstelden zich in de tweede.

‘Invasie van velden’ in Tilburg

Willem II maakte een schitterende comeback in de kampioenswedstrijd dankzij doelpunten van Thijs Oosting, Rob Nizet en Ringo Meerveld. Het laatste doelpunt viel in de 93e minuut, waarna het publiek ondraaglijk werd en het veld bestormde.

Scheidsrechter Nagtegaal besloot daarop te fluiten: er was geen houden meer aan.

De laatste plaatsen voor de play-offs worden verdeeld

Ook de deelnemers aan de promotie-play-offs zijn bekend. Hiervoor worden de nummers drie tot en met acht ingedeeld, zodat Roda JC, FC Dordrecht, ADO Den Haag, De Graafschap, FC Emmen en NAC zich kunnen opmaken voor de play-offs.

De laatste speeldag kende een bitter einde voor MVV. Hoewel ze VVV-Venlo versloegen, misten ze toch de play-off op doelsaldo.

De eerste ronde van de promotie- en degradatie-play-offs begint maandag met NAC Breda – Roda JC. Dinsdag spelen FC Emmen – FC Dordrecht en De Graafschap – ADO Den Haag. De retourzendingen gaan door op vrijdag en zaterdag. De winnaars gaan door naar de halve finales, waarna nummer 16 uit de eerste divisie ook binnenkomt.