Euroborg in extase, FC Groningen keert na overwinning op Roda JC terug naar de Eredivisie

Fans van FC Groningen vierden vrijdagavond hun terugkeer in de Eredivisie met een enorme storm op het veld. Doelpunten van Johan Hove en Jorg Schreuders brachten Roda JC op voorsprong en vormden het begin van een groot feest.

Er heerste op Euroborg een echte Europa Cup-sfeer toen scheidsrechter Jeroen Manschot kort na acht uur het eerste fluitsignaal blies, toen de rook van de noordtribune was opgetrokken. Vlak daarvoor kleurde een prachtige sfeervolle hardcore actie het hele stadion groen en wit. Op de stands bij Tonny van Leeuwen stonden grote spandoeken met de tekst ‘tijdbeloningen werken’. Het was een omgeving waarin het voor FC Groningen niet meer mis kon gaan.

Dat werkte blijkbaar aanstekelijk op de mannen van coach Dick Lukkien, want zij zetten in de eerste helft een hoeveelheid energie neer die niet deed vermoeden dat ze al een hele competitie achter de rug hadden. Zelfs Luciano Valente, twee weken geleden zwaargewond, leek herboren. Vooraan stond een Roda JC die volledig wegzakte in de groene kathedraal.

Loon uit angst

Coach Bas Sibum maakte blijkbaar gebruik van de besloten trainingen van vorige week om een ​​plan te bedenken waarmee de Limburgers zich volledig konden aanpassen aan de noorderlingen. Terwijl Roda JC normaliter met een viermansdefensie speelt, waren het dit keer vijf verdedigers die de Groningse aanvallers van de wens moesten beroven. Een driemanshart moest het gevaar van Thom van Bergen en Romano Postema neutraliseren, de Limburgse vleugelverdedigers moesten de Groningse flankspelers Jorg Schreuders en Luciano Valente opvangen en zelfs de Limburgse aanvallers moesten hun aandeel in de verdedigende posities bezetten.

Het enige dat Roda JC oogstte was de beloning voor angst. Terwijl de zuiderlingen amper in de buurt van het FC Groningen-doel kwamen, ontketenden de bezeten Groningers een heuse storm. Vanaf de eerste minuut begon FC Groningen de muur af te breken die Sibum meende in de groene kathedraal te hebben gebouwd. Het was eenrichtingsverkeer. De rustgegevens zeiden alles. Terwijl FC Groningen 70 procent van het balbezit had en elf schoten loste (waarvan vijf binnen de palen), beantwoordden de Limburgers exact nul schoten.

Hove bevrijdt het stadion

Uiteraard draaide het uiteindelijk om de doelpunten en die werd uiteindelijk door de thuisclub verzorgd, al had FC Groningen meerdere kansen nodig. Thom van Bergen, die zijn beste vorm de afgelopen weken nog niet was kwijtgeraakt, had Euroborg in de eerste tien minuten kunnen opblazen. In de twintigste minuut gebeurde hetzelfde met de onvermoeibare Leandro Bacuna, die eerst Jorg Schreuders bediende met een return en het daarna zelf probeerde met een krachtig schot vanaf de basislijn. Roda-doelman Calvin Raatsie hield de bal droog, ook toen Romano Postema het even later nog twee keer probeerde.

De doelstellingen waren echter onvermijdelijk en kwamen niet voor. Enkele minuten voor rust bevrijdde Johan Hove het gespannen stadion. Thom van Bergen schoot de bal direct vanaf de rechtervleugel. De 23-jarige Noor zweefde richting de bal en scoorde met een kopbal de stand op 1-0. Er ontstond een orkaan van gejuich.

Euroborg in extase

In de tweede helft waren er nog maar zes minuten verstreken toen FC Groningen opnieuw scoorde. Dit keer was het Jorg Schreuders die Euroborg voor de tweede keer in extase bracht, nadat de thuisclub via Marvin Peersman en opnieuw de hyperactieve Van Bergen door de Kerkrade-verdediging brak. De zaak was beslecht, al probeerde Roda met enkele wissels in de aanval de koers te veranderen. FC Groningen ontsnapte meerdere keren, maar hield ook de nul in de wedstrijd van het jaar.

Dick Lukkien, zijn team en zijn mannen ontvingen in het najaar van 2023 de beloning voor het pad dat zij hadden afgelegd. Een pad dat hij bewandelde met een groot aantal parels uit zijn eigen opleiding en dat hem uiteindelijk naar de heilige graal leidde: het ticket terug naar de Eerste Klasse.

FC Groningen-Roda JC 2-0

Scoreverloop: 39. Hove 1-0, 51. Schreuders 2-0
Gele kaart: Koglin, Reith (Roda JC), Duarte (FC Groningen)
Scheidsrechter: menselijk schot
Openbaar: 22.391
FC Groningen: Jujus; Bacuna, Rente, Blokzijl en Peersman; Schreuders, Hove, Duarte (85. Pelupessy) en Valente (85. Määttä); Van Bergen en Postema
Roda JC: Raatsie; Reith, Didden, Koglin (60. Dzepar) en Müller; Kongolo (73. Bijleveld) (77. Güclü), Beerten en Ould-Chikh; Ouaissa, Sejk en Peña Zauner (60. Daneels)