Willem II promoveerde op een spannende avond in Dordrecht naar de Eredivisie

Het was een middag vol spanning. Willem II kreeg op bezoek bij FC Dordrecht de kans om te promoveren naar de Eredivisie en had daarvoor minimaal één punt nodig. De Tilburgers leken te verliezen, maar in de slotfase scoorde Michael de Leeuw nog 1-1. En zo was het ticket naar de Eredivisie een feit voor Willem II. De titel is nog niet binnengehaald, Willem II krijgt daar volgende week de kans toe met het bezoek van Telstar.

KNVB-directeur Marianne van Leeuwen arriveerde vrijdagmiddag onder grote media-aandacht in het M-Scores Stadion in Dordrecht. Zij was er niet alleen, maar droeg ook het kampioenschap Keukenkampioen divisie met zich mee. De titel was een van de scènes van deze vrijdagavond. Er werden veel berekeningen gemaakt en Willem II wist pas zeker dat hij bij minimaal gelijkspel promoveerde.

Er was veel spanning en dat was in de beginfase duidelijk merkbaar. Beide ploegen speelden matig en vooral FC Dordrecht maakte een matige indruk. Het was zo dat Willem II niet profiteerde van enkele fouten in de verdediging van Dordrecht, want kansen waren er zeker. Jeremy Hilterman reageerde één keer alert op zo’n fout, maar zijn schot ging over. Wat wel een rol speelde in het voordeel van de Brabanders was de vroege achterstand van FC Groningen tegen Telstar.

Initieel doel
FC Dordrecht had in de beginfase weinig te bieden, al moest er wel altijd gelet worden op de snelle aanvallers. Eén van hen is de Feyenoord-huurling Shiloh ‘t Zand, die in de 28e voetbalminuut niet aarzelde toen hij na een hoekschop de bal aan zijn voeten kreeg. Zijn schot vloog in de touwen achter wanhopige doelman Joshua Smits: 1-0. FC Dordrecht oogde ontspannen na het eerste doelpunt en kreeg vijf minuten later een grote kans om de score te verdubbelen. Maar Smits redde op slimme wijze de poging van Dylan Mbayo.

Schot op de paal
Willem II-coach Peter Maes maakte van de pauze geen gebruik om wijzigingen door te voeren, maar hij zal ongetwijfeld een mooie speech hebben gehouden in de kleedkamer. Er moesten dingen veranderen, want wat de leider liet zien was te middelmatig. Na vijftig minuten verscheen Hilterman opnieuw, al leverde zijn schot geen problemen op voor doelman Luca Plogmann. Kort daarna zag de thuisploeg er gevaarlijker uit en Willem II ontsnapte uitstekend toen Korede Osundina na een snelle aanval de paal raakte.

Gemiste strafschop
Dit werd gevolgd door een fase van hoog tempo en kansen voor beide partijen. Ringo Meerveld was gevaarlijk voor Tilburg en Plogmann hield het doel vrij. Aan de andere kant bedreigde hij meerdere keren het doelpunt van Smits. Met nog twintig minuten te gaan had Hilterman de ideale mogelijkheid om zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen. Hij nam een ​​strafschop, maar zijn schot viel ten prooi aan Plogmann. En hoe zit het met de kans van centrale verdediger Raffael Behounek in de 82e minuut, die hij vlak voor het doel miste?

De scheidsrechter liet de wedstrijd zes minuten doorgaan en Willem II scoorde in de verlenging. Het doelpunt van Michael de Leeuw maakte een einde aan de onzekerheid. En die was van groot belang, want FC Groningen kwam in blessuretijd op 1-1. Na het laatste fluitsignaal voelde Willem II zich enorm opgelucht. Het langverwachte ticket voor de Eredivisie is gearriveerd. En wie weet hebben we volgende week een prachtige afsluiting van het seizoen met een kampioenschap.