Willem II keert twee jaar na vreemde uitslag terug in de Premier League | RTL Nieuws

Na twee seizoenen keert Willem II terug naar de Premier League. De Tilburgers speelden zelf gelijk in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht, maar omdat ook de laatst overgebleven rivaal, FC Groningen, gelijk speelde, is promotie zeker. De strijd om het kampioenschap is nog niet beslist. Nummer twee Roda JC, die even dacht ook gepromoveerd te zijn, moest een paar minuten na afloop van de eigen wedstrijd een bittere pil slikken.

Voorheen waren de meeste ogen gericht op leider Willem II, die als enige alles in eigen hand had. Als de ploeg zou winnen, zouden ze sowieso promoveren en mocht nummer twee Roda JC punten verspelen, dan zou het saldo van het kampioenschap ook naar Tilburg kunnen gaan.

Alles bleek heel anders. De laatste minuten van twee van de drie sleutelwedstrijden van deze voorlaatste dag waren vreemd.

Op papier had Roda een vrij eenvoudige klus. De Limburgers speelden voor eigen publiek tegen Cambuur, dat midden op de tafel staat en al weken slecht presteert. Roda deed wat hij moest doen en won eenvoudig met 2-0 dankzij doelpunten van Sami Ouaissa en Vaclav Seijk. Maar na het laatste fluitsignaal was het wachten op het resultaat van FC Groningen. En die ploeg stond al een hele tijd met 1-0 achter Telstar.

Virtueel in de eerste divisie

Willem II op zijn beurt kon niet overtuigen in de uitwedstrijd tegen het stoere FC Dordrecht, dat al weken in goede vorm verkeert. De thuisploeg domineerde de wedstrijd en kwam na een halfuur spelen op voorsprong op het scorebord.

Willem II zat echter praktisch al in de Eredivisie, omdat rivaal FC Groningen op achterstand stond. Maar aangezien de achterstand van Groningen slechts 1-0 bedroeg, kon er nog van alles gebeuren.

Afbeelding © ANP

Willem II moest rechtop gaan staan, maar dat deed hij pas in het laatste halfuur. De eerste serieuze dreiging kwam van Ringo Meerveld, die in de 64e minuut met een goed geplaatst schot van afstand dicht bij de gelijkmaker kwam.

Gemiste strafschop

Tien minuten later kreeg de ploeg een penalty. Maar topscorer Jeredy Hilterman kon zijn zenuwen niet onder controle houden en miste. En daar bleef het ook niet bij. Kort daarna sloeg Raffael Behounek de bal volledig verkeerd in het open doel. Pas in de extra tijd maakte Michael de Leeuw een einde aan alle twijfels door met een kopbal de gelijkmaker te scoren.

Zelfs als Groningen die andere wedstrijd gelijk speelde, zou Willem II promoveren. Het gelijkspel kwam binnen de extra tijd, maar kon de Tilburgers niet deren. Roda JC ja. Hij dacht dat hij al gepromoveerd was, maar het feest werd op het laatste moment verpest.

FC Groningen en Roda JC beslissen volgende week in een onderlinge wedstrijd wie promoveert naar de nummer twee.