Van Bergen leidt FC Groningen naar een absoluut hoogtepunt

Vrijdag 3 mei 2024 om 22:01 uur

FC Groningen heeft vrijdagmiddag de voorlaatste wedstrijd van de Keuken Kampioen Divisie-competitie gelijkgespeeld tegen Telstar. In Velsen-Zuid was de stand 1-1, na een 1-0 bij rust in het 711 Stadion. Thom van Bergen scoorde met een kopbal en bracht de stand tot ver in blessuretijd op 1-1. Dankzij de overwinning van Roda JC op SC Cambuur moet FC Groningen in de laatste speelronde van de Euroborg de Limburgse rivaal verslaan om directe promotie veilig te stellen.

Ook FC Groningen kreeg in Velsen-Zuid de steun van een voltallige uitploeg. Het maximaal toegestane aantal van 350 FC-fans was in Noord-Holland aangekomen. Na 28 officiële wedstrijden op rij zag coach Dick Lukkien zich genoodzaakt zijn basiselftal te wisselen met de vier ‘boefjes vooraan’, zoals het jonge trainingskwartet Postema, Van Bergen, Schreuders en Valente liefkozend worden genoemd. Luciano Valente raakte vorige week geblesseerd in de promotiewedstrijd tegen Willem II en was tegen Telstar niet inzetbaar. Zijn plaats werd ingenomen door Rui Mendes, die in Velsen-Zuid van rechts startte. Jorg Schreuders schoof op naar de linkerflank. Verder veranderde Lukkien niets aan zijn basiselftal ten opzichte van de laatste wedstrijden.

Eerste helft
Telstar kwam al binnen een minuut na de start op voorsprong. De thuisploeg passeerde de rechterflank van Groningen en spits Eddahchouri kon vrij voor het doel scoren, 1-0. Ook daarna was Telstar voor rust de gevaarlijkste ploeg. Schreuders ging van dichtbij binnen om het tweede doelpunt van de Noord-Nederlander te voorkomen.

FC Groningen moest vooral zijn toevlucht nemen tot hoekschoppen. Duidelijke kansen creëerde de ploeg van Lukkien niet.

Tweede helft
Na rust begon FC Groningen met meer energie. Doelman Ronald Koeman moest in vijf minuten tijd twee keer de mouwen opstropen. Eerst op een inzet van Schreuders en daarna rekte hij zich richting hoek uit op een vrije trap van Laros Duarte. FC Groningen bleef druk en druk uitoefenen op Telstar. Het leidde tot gevaarlijke situaties, maar geen doelpunten. Telstar was en bleef gevaarlijk op de counter. Marco Rente was in de laatste minuut belangrijk met een tackle en de thuisploeg voerde een aantal onzorgvuldig snelle aanvallen uit.

Een kwartier voor tijd voerde Lukkien een drievoudige wissel door, maar zorgde niet meteen voor het gewenste resultaat: een gelijkspel.

Tot de blessuretijd aanbrak. Nils Eggens kwam in het veld als extra spits en FC Groningen had maar liefst zeven minuten om het doelpunt te forceren. Ondertussen was de wedstrijd in Kerkrade al op 2-0 geëindigd voor Roda JC en Pride of the North wist dat ze absoluut een doelpunt nodig hadden om in de race voor directe promotie te blijven.

De Groningers zetten de verdediging van Telstar flink onder druk en met nog twee minuten te gaan kopte invaller Tika de Jonge een hoge voorzet richting het hoofd van Thom van Bergen. De aanvaller stuurde de bal richting hoek en kopte 1-1! Groningen bezweek in Velsen-Zuid, maar kan zich dankzij de jonge spits volgende week opmaken voor een absoluut hoogtepunt bij Euroborg. Het verschil met de tegenstander van volgende week, Roda JC Kerkrade, bedraagt ​​drie punten, maar FC Groningen heeft een beter doelsaldo. Een overwinning tegen de Limburgers komende vrijdag, in een uitverkocht stadion, betekent directe promotie. Roda heeft logischerwijs een gelijkspel nodig om door te stromen naar de Eredivisie.

Speler van het jaar
Jorg Schreuders is door de fans gekozen tot Speler van het Jaar 2024. Teamgenoten kunnen de aanvallende middenvelder niet meer volgen. Wel kun je in de uitwedstrijd tegen Telstar nog steeds op Match King stemmen. Breng je stem uit via deze link: https://www.fcgroningen.nl/koning.