FC Dordrecht geeft de overwinning in de finale toe aan promovendus Willem II

De avond in het M-Scores Stadion begon feestelijk: Michele Santoni en Luca Plogmann ontvingen in de vierde helft het Bronzen Schild voor de beste coach en de beste doelman.

stoere tegenstander

Toen de wedstrijd eenmaal begon, bleek dat beide teams tegenover een lastige tegenstander stonden. In bezit van Dordt wachtte Willem II in eigen veld, terwijl de Brabanders lange tijd niet in staat waren aan te vallen. Trys van de Tilburgers Nick Doodeman (aan de zijkant) en Jeremy Hilterman (aan de overkant) waren de twee hoogtepunten van de eerste twintig minuten.

Waar een week eerder tegen SC Cambuur de tegenstander vanaf de eerste serieuze kans gelijk kreeg, deed FC Dordrecht dat nu zelf. In een geoefende corner belandde de bal in de handen van Shiloh ‘t Zand, die geen moment aarzelde en in de linkerhoek schoot: 1-0.

Geweldige Willem II

Dit deed Willem II, die de afgelopen weken wat instabiel was, nog meer aarzelen. Want amper vijf minuten na het eerste doelpunt kreeg FC Dordrecht een uitgelezen mogelijkheid om het tweede doelpunt te scoren. Dylan Mbayo ging alleen met de bal naar Joshua Smits, maar die schoot in het lichaam van de doelman.

Onder toeziend oog van burgemeesters Wouter Kolff (Dordrecht) en Theo Weterings (Tilburg) begon de tweede helft met een grote kans voor de ‘Tricolors’. In een kansrijke positie ontsloeg Ruben Kluivert Hilterman op het laatste moment. Volgens scheidsrechter Jeroen Manschot was dit in overeenstemming met de reglementen, aangezien de scheidsrechter het protest van Tilburg resoluut afwees.

Bijna 2-0

Aan de andere kant werd het voordeel bijna verdubbeld. Na een uitstekende aanval raakte Korede Osundina de paal in een poging het beslissende zetje te geven. Dordrechtse invaller en oud-Willem II-speler Jari Schuurman probeerde kort daarna een poging die op één meter van het doel van Smits belandde.

Een kwartier voor tijd leek het slecht te gaan voor de thuisploeg. Rechtsback Léo Seydoux duwde Rob Nizet in zijn eigen doelgebied tegen de grond, waarna Manschot resoluut naar de strafschopstip wees. Er volgde echter een explosie van vreugde op de Krommedijk, want de weddenschap van Hilterman werd knap gered door Plogmann, die zich zo in zijn eigen stadion tot held kroonde.

Spanning in de slotfase

In het eindtoernooi beleefde FC Dordrecht gevaarlijke momenten. Hoewel Plogmann aanvankelijk een Tilburgse kopbal redde, scoorde Raffael Behounek de gelijkmaker. De verdediger schoot echter op miraculeuze wijze over het doel.

In maar liefst zes minuten extra tijd werd er gescoord. Willem II-invaller Michael de Leeuw zorgde met een verrassende kopbal voor de terugkeer van Tilburg in de Eredivisie: 1-1. Hierdoor kende de wedstrijd een bitter einde voor FC Dordrecht en konden de Brabanders feestvieren als eerste promovendi van de KKD.

Opstelling FC Dordrecht: Plogmann; Seydoux, Kluivert, Van der Avert, Hilton; Receveur (Schuurman/58), ‘t Zand (Shein/58), Suray; Mbayo (Bronkhorst/75), Osundina (Smolarczyk/82), Sebaoui