Promotiecrack in Tilburg stopt per direct

Vrijdag 26 april 2024 om 22:04 uur

FC Groningen bracht vrijdagavond in Tilburg het promotiedoelpunt in evenwicht met 1-1. De ruststand in het Koning Willem II Stadion was 0-0. Jorg Schreuders scoorde voor de ploeg van coach Dick Lukkien en bracht FC gelijk. Vlak voor het doelpunt was Willem II op voorsprong gekomen dankzij Nick Doodeman. Met nog twee rondes te gaan in de Kookkampioen Divisie heeft de Trots van het Noorden nu 71 punten. Het verschil met Willem II bedraagt ​​vier punten. Roda JC, de andere kandidaat voor directe promotie, heeft 1 punt meer dan FC en staat op 72 punten.

Gesteund door een volledige achterlijn van 600 FC-supporters begon FC Groningen tegen Willem II in de vertrouwde formatie, waarbij Thijmen Blokzijl opnieuw de startpositie in de centrale verdediging innam. De spanning was voelbaar op het veld en op de tribunes van een sfeervol stadion waar de twee groepen fans luidkeels hun ploeg steunden.

In de eerste helft speelde de wedstrijd zich vooral af op het veld van Willem II. De Trots van het Noorden probeerde door goed georganiseerd spel kansen te creëren. FC noteerde acht doelpogingen, waarvan er in de eerste helft zes tussen de palen. Jorg Schreuders kwam na een kwartier spelen in de plaats van Thom van Bergen. De aanvaller nam de bal goed op en was niet egoïstisch in het gebied. Zijn voorzet bereikte ternauwernood zijn teamgenoot. Topscorer Romano Postema werd op het halfuur neergehaald door Luciano Valente. De aanvaller kwam in botsing met doelman Joshua Smits.

Van Bergen vond de doelman even later op zijn pad, nadat hij na goed doorzettingsvermogen de bal op de helft van Willem II had teruggevonden. Willem II kreeg twee kansen na fouten in de voorbereiding, maar beide keren viel de weddenschap niet in het voordeel van het doelpunt van Hidde Jurjus.

De teleurstelling was het terugtrekken van Valente vlak voor rust. Rui Mendes was zijn vervanger. De invaller kreeg na rust de eerste goede kans. FC Groningen voerde een goede wissel door, waardoor Mendes snel het doel van de tegenstander kon bereiken. De aanvaller werd nog net op tijd tegengehouden door een Willem II-verdediger. Bij de daaropvolgende hoekschop werd de kopbal van Marco Rente weggewerkt door Nick Doodeman. Een paar minuten later schoot de buitenspeler vanuit de hoek van het strafschopgebied achter doelman Jurjus krachtig binnen, 1-0.

Het stadion ontplofte en Groningen leek zich even te moeten herpakken, maar dat duurde niet lang. Schreuders speelde in ’62ste minuut voorsprong op zijn rivaal en vijf minuten na het doelpunt scoorde hij 1-1. Trek meer dan terecht voor FC.

In de tweede helft was het aantal schoten evenwichtiger dan in de eerste helft, al behield FC Groningen de bal meer en was ook dreigender zonder goede kansen te creëren. In de slotfase van de wedstrijd nam de spanning toe en werden de duels heviger. In totaal bedroeg het aantal schoten op doel 10 voor FC Groningen en 2 voor de thuisploeg. Die statistiek veranderde niet in de vier extra minuten waarin beide ploegen genoegen leken te nemen met één punt. Door het gelijkspel van Roda JC tegen Jong Ajax blijft de positie in de top ongewijzigd. FC Groningen staat met nog twee wedstrijden te gaan derde, 1 punt achter Roda JC en heeft alle kansen om direct te promoveren naar de Eredivisie.

Volgende week gaat de Trots van het Noorden op bezoek bij Telstar, op vrijdag 10 mei bezoekt Roda JC Euroborg. Beide wedstrijden zijn volledig uitverkocht voor FC-fans. Abonnees die er op 10 mei niet bij kunnen zijn, kunnen via de ticketmarkt hun plaats aan hun collega’s aanbieden.