FC Groningen voert de spanning verder op in de eerste divisie na een knappe overwinning op SC Cambuur

FC Groningen benutte het puntenverlies tegen naaste rivalen Roda JC en Willem II door zaterdagmiddag op eigen veld met 3-0 te winnen van Cambuur, maar verloor in de tweede helft een pijler.

Mochten de spelers van FC Groningen nog niet weten dat de prijzen deze weken in de eerste divisie worden uitgedeeld, dan wisten ze het zaterdagavond na aankomst op de Euroborg wel. Een menigte fans wachtte op de selectie in het stadion. Voor de één waren er enkele ondubbelzinnige woorden die de noodzaak van een overwinning op Cambuur onderstreepten, voor de ander was er een bemoedigend schouderklopje.

Op dat moment was het nog rustig in de groene kathedraal, maar anderhalf uur later was het stadion vol en heerste er een heerlijke sfeer waarin het niet meer mis kon gaan voor FC Groningen. Dankzij het puntenverlies van Willem II en Roda JC, beiden naaste rivalen in de strijd om directe promotie, speelden ze 1-1 gelijk, coach Dick Lukkien en zijn mannen wisten precies wat er tegen de Friezen te bereiken was. Een kampioenschap valt niet eens uit te sluiten.

Cambur in de hoek

Met Thijmen Blokzijl als basis voor de grillige Noor Isak Määttä zette FC Groningen Cambuur vanaf het begin van de wedstrijd in de hoek. Aan motivatie ontbrak het de Friezen niet met oud-FC Groningen-spelers als Daniël van Kaam, Remco Balk en Thomas Poll in de gelederen, maar tijd om te voetballen hadden de gasten door de almachtige Groningers nauwelijks.

FC Groningen leek de afgelopen weken wat uitgeblust, maar tegen Cambuur was er weinig verschil. De eerste doelpoging, een schot van Van Kaam, ging naar de Friezen, maar het restant van de eerste helft was het vooral de Groningse doelman Hidde Jurjus die verkouden werd en vrijwel niets meer te doen had.

Luchtmacht in positie

Het eerste gevaar voor FC Groningen kwam enkele minuten na de poging van Van Kaam. Laros Duarte zette bij een hoekschop zijn eigen luchtmacht in stelling, uiteraard aangevoerd door de sterke Marvin Peersman. De koppoging van de ervaren verdediger verdween net aan de verkeerde kant van de paal op de doellijn. Hij zou later wraak nemen op zijn oude club.

In Cambuur viel vooral op dat in de eerste helft meerdere spelers geblesseerd raakten en aandacht nodig hadden. De meeste konden gerepareerd worden, maar dat gold niet voor verdediger Leon Bergsma, die op een brancard van het veld moest worden gehaald. Voor Tomas Poll betekende dit dat hij zich kon voorbereiden op een uitstapje naar het stadion waar hij ooit droomde van een glorieuze groen-witte carrière. Ook Sekou Sylla verliet de ploeg van Cambuur.

Lukkien-vechtmachine

FC Groningen bleef heer en meester in de geplaagde Euroborg. De plaatselijke club zorgde voor gevaar via Romano Postema, die een schot naast zag gaan. Kort daarna zette Peersman Jorg Schreuders op met een goede steekbal, maar de aanvaller kon er niet bij. Cambuur kon weinig eer verwerven. Als de Leeuwarders de bal even in bezit hadden, duurde het meestal maar een paar seconden voordat ze onder de felle druk van FC Groningen bezweken en terugkwamen, zoals Dick Lukkien zijn handgesmede vechtmachine graag aan het werk ziet.

Het werd uiteindelijk een hoekschop waaruit FC Groningen de welverdiende voorsprong nam. Peersman, die eerder in positie stond, was het hoofd van de verdediging van Cambuur en extatische Euroborg met een kopbal. Bij de 1-0 was de honger van de jongeren van Lukkien nog lang niet gestild. Ook na het eerste doelpunt bleef FC Groningen druk uitoefenen. Een schot van Leandro Bacuna ging nipt naast.

rode kaart

Tien minuten gingen voorbij voordat de ruim 22.000 toeschouwers weer konden juichen bij Euroborg. Het was Postema die met een slimme lepelpass over de laatste Cambuur-verdediger het tweede doelpunt van FC Groningen scoorde, waarna Van Bergen met de bal kon ontkomen. De jonge Harenaar reageerde prachtig.

FC Groningen kende in de tweede helft nog wel wat problemen. Cambuur had de zaken beter onder controle dankzij enkele tactische aanpassingen van coach Henk de Jong, maar dat was nog steeds niet onoverkomelijk. Het werd voor de Groningers iets lastiger toen de betrouwbare doelman Hidde Jurjus met een rode kaart door scheidsrechter Erwin Blank naar de kleedkamer werd gestuurd. De doelman probeerde Cambuur-aanvaller Milan Smit buiten het strafschopgebied tegen te houden, al leek een rode kaart een te zware straf. FC Groningen gaat de kaart betwisten in een poging een slot op de deur te krijgen als volgende week in Tilburg de wedstrijd tegen koploper Willem II op het programma staat.

Alleen

Lukkien kwam tussenbeide door Thom van Bergen aan de kant te zetten en doelman Dirk Baron als nieuwe doelman binnen te halen. Het was het debuut voor de 21-jarige Menaam-doelman, die vorige week promoveerde van derde naar tweede doelman. De Fries liet een uitstekende indruk achter.

FC Groningen moest met tien tegen elf omschakelen. Cambuur leek richting het lokale doel te gaan, totdat Romano Postema enkele minuten voor tijd een einde maakte aan alle twijfels. Opnieuw was het een aanval uit het boek van de noorderlingen.

Luciano Valente gaf een steekpass op invaller Isak Määttä, die zijn voorzet op de topscorer afleverde. Postema kwam vrijwel per ongeluk op zijn achttiende van het seizoen terecht. Met de stand van 3-0 eindigde de wedstrijd en liep de spanning in de top van de eerste divisie nog verder op. FC Groningen staat slechts één punt achter nummer twee Roda JC, die in de laatste speelronde op bezoek gaat bij Euroborg. En ook leider Willem II voelt met een verschil van vier punten de hete adem van de Groningers.