FC Groningen houdt dankzij Marvin Peersman en Jorg Schreuders hun droom van promotie in Venlo levend

Je zou kunnen betwijfelen of het volledig verdiend was. FC Groningen hield zondagmiddag in ieder geval de droom van directe promotie levend in Venlo. Het was allemaal te danken aan Marvin Peersman en Jorg Schreuders.

Je kunt het als een voordeel verklaren, maar ook als een nadeel. Enerzijds wisten de spelers van FC Groningen precies wat ze moesten doen voordat ze op de bus naar Venlo stapten. Omdat de directe concurrenten in de strijd om de eerste en tweede plaats, Willem II en Roda JC, vrijdagmiddag met 4-1 wonnen van Jong AZ en TOP Oss, was slechts één overwinning genoeg om de kansen op directe promotie levend te houden.

Tegelijkertijd verhoogde deze kennis de toch al zware druk op het jonge elftal van coach Dick Lukkien. De Veendammer-coach had al aangegeven dat stress nauwelijks merkbare invloed heeft op zijn elftal, maar aan de andere kant is er voor de noorderlingen uiteraard niets vreemds aan de hand. De meeste spelers worden voor het eerst geconfronteerd met zulke hoge promotiedruk.

Voor de 26e keer met dezelfde aanval

Lukkien startte in ieder geval voor de 26e keer op rij met hetzelfde jonge aanvallende kwartet sinds de coach in het najaar van 2023 radicaal ingreep en met Romano Postema, Jorg Schreuders, Luciano Valente een goed geoliede en winnende vechtmachine begon te smeden. en Thom van Bergen. Je zou denken dat een ploeg die al zo lang met dezelfde samenstelling speelt zich blindelings op het veld moet kunnen vinden, maar dat aspect van het Groningse spel lijkt aan enige inflatie onderhevig.

Korte passes van een paar meter werden in de eerste helft te vaak gemist tegen VVV-Venlo. FC Groningen speelde de plaatselijke club in de kaart, omdat zij, naar het voorbeeld van steeds meer ploegen uit de eerste divisie, de noorderlingen de wedstrijd lieten winnen. Het slordig opererende FC Groningen kende voor rust nauwelijks goede, goed uitgespeelde aanvallen, laat staan ​​grote kansen.

Buitenspel

Een van de weinige keren dat de harten van de vele meereizende Groningse fans een sprongetje maakten was in de 23e minuut, toen de mannen van Lukkien op voorsprong leken te komen. Luciano Valente kreeg een voorzet in de buurt van Venlo en kopte de bal knap langs Johan Hove, die het eerste doelpunt leek te hebben gescoord, maar de Italiaanse Groninger werd bestraft wegens buitenspel.

Voor het overige was de winnaar vooral VVV in het sfeervolle stadion De Koel. Het is niet zo dat de Limburgers FC Groningen van de mat tegemoet gingen, zeker niet, maar de beste opties en kansen waren voor de thuisclub. Vooral de wendbare Martijn Berden zorgde voor kopzorgen bij het team van Lukkien. De 26-jarige aanvaller, ooit afgestudeerd aan de jeugdopleiding van PSV en Vitesse, maakte zijn pointguard Isak Määttä voor zijn ogen duizelig. De 22-jarige Noor verdiende onlangs lof omdat hij eindelijk het vereiste niveau leek te halen, maar in Venlo tekortschoot.

Määttä bevrijd van lijden

FC Groningen had het geluk dat de stand bij rust nog gelijk was. Doelman Hidde Jurjus hielp zijn teamgenoten meerdere keren. Lukkien profiteerde van de pauze om Määttä uit zijn lijden te verlossen. De linksback werd vervangen door Thijmen Blokzijl. Hij nam zijn plek in het hart van de Groningse verdediging in en speelde een uitstekende wedstrijd. Ondertussen zorgde Marvin Peersman voor meer stabiliteit op de linkerflank, waardoor de Noorderlingen eindelijk in hun spel konden komen.

De ster van de eerste helft, Martijn Berden, verdween in de achterzak van Peersman en werd een half uur na rust zelfs vervangen door VVV-coach Rick Kruys. FC Groningen kwam eindelijk uit de schulp en begon gevaarlijk voor het VVV-doel te verschijnen. Na vijf minuten had Thom van Bergen de 0-1 kunnen maken, maar de jonge Harenaar verslikte zich in een voorzet van Jorg Schreuders en schoot de bal over. Het schot van Valente ging net naast.

Schreuders gouden wapen

Even later viel het geld de goede kant op voor de Groningers. Het was Peersman die vanaf de linkerkant het belangrijke doelpunt opzette en Jorg Schreuders voor het doel aantrof. De aanvaller hoefde alleen maar in te grijpen en dat deed hij met kracht. Hij vierde enthousiast het doelpunt, zijn eerste sinds 1 december 2023, en mocht.

Het doelpunt was van levensbelang voor FC Groningen, dat dankzij de overwinning in Venlo de kansen op directe promotie grotendeels in handen hield. Het aangeven van de opdracht is waarschijnlijk makkelijker dan uitvoeren, maar het winnen van de resterende vier wedstrijden tegen Cambuur, Willem II, Telstar en Roda JC en FC Groningen mogen zich waarschijnlijk weer Eredivisie-spelers noemen. Het doelsaldo kan nog een spelbreker zijn, FC Groningen is +1 ten opzichte van Roda, maar Groninger kan er in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen de Kerkraders ook nog wat aan doen.

VVV-Venlo-FC Groningen 0-1

Scoreverloop: 78. Schreuders 0-1.

Gele kaart: Keten (VVV-Venlo).

Scheidsrechter: Van den Kerkhof.

Openbaar: 6612.

VVV Venlo: Van Crooij; Rutten (63. Van Zutphen), Ketting, Hendrikx en Janssen; Sierra en Sedlacek (71. Odriss); Berden (71. Robberechts), Smans en Verheijen (71. Doesburg); Kosidi’s.

FC Groningen: Jujus; Bacuna, Rente, Peersman en Määttä (46. Blokzijl); Schreuders, Hove, Duarte (84. Pelupessy) en Valente; Van Bergen (71. Mendes) en Postema.