Show in Alkmaar: wereldgoals en knappe comeback van AZ

Ibrahim Sadiq heeft sinds zijn komst naar AZ afgelopen zomer weinig indruk gemaakt in Alkmaar. Maar na deze zaterdag weet iedereen wie hij is. Een kwartier voor tijd maakte invaller Sadiq op fantastische wijze zijn RKC-ploeg gelijk. Met een afstandsschot van heel ver maakte hij er 2-2 van, nadat AZ bij rust met 2-0 achter stond. Kort daarna maakte spits Vangelis Pavlidis de comeback van AZ compleet en zorgde voor feestvreugde in Alkmaar.

Toename

AZ zocht zaterdagavond naar het broodnodige momentum. De rampweek met vernederingen tegen Heracles Almelo (5-0) en PSV (5-1) had grote impact. Maar in de thuiswedstrijd tegen het als zestiende geplaatste RKC bleef de ellende zich opstapelen. Eigenlijk ging het vóór de start al mis.

Etienne Vaessen voorkomt dat AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis scoort.© BROOD

Kapitein Jordy Clasie raakte tijdens de warming-up geblesseerd en kwam niet opdagen bij de aftrap. Dave Kwakman verving hem; Volendammer debuteerde als starter.

Ook AZ deed het slecht in de wedstrijd. Na nog geen drie minuten kwamen de Waalwijkers op voorsprong. Aan het doelpunt gingen verschillende fouten en tegenslagen vooraf. Yukinari Sugawara gaf zich over, Wouter Goes ging onder een hoge bal door, Riechedly Bazoer passeerde de bal tussen zijn benen en vervolgens bleef David Min met rust tegen AZ-doelman Mathew Ryan: 0-1.

Lange RKC-aanvaller David Min krijgt lof.© BROOD

AZ moest dus aanvallen. Vangelis Pavlidis had ongetwijfeld gemerkt dat PSV-aanvaller Luuk de Jong eerder op de dag tweemaal scoorde tegen Vitesse. Als gevolg hiervan stond Pavlidis niet langer bovenaan de ranglijst van topscorers. De Griek kreeg in de eerste helft veel kansen om De Jong in te halen. Hij schoot hard op de paal, zag een schot van richting veranderen en miste voor RKC-doelman Etienne Vaessen. Kortom: Pavlidis schoot niet met scherpe munitie.

mondiaal doel

Degene die dat deed was de aanvaller aan de andere kant. Wormerveer’s David Min stal de show in Alkmaar. Vlak voor rust maakte Sugawara opnieuw een fout, waarbij een afgeweken bal voor de voeten van de RKC-aanvaller belandde. Min zag Ryan ruim voor zijn doel staan ​​en met een krachtig schot vanaf de middenlijn maakte Zaankanter op spectaculaire wijze de 0-2.

AZ-coach Maarten Martens kijkt toe.© BROOD

Maar de man die het vanavond zo slecht deed, gaf AZ na rust hoop. Sugawara ontving de bal van Sadiq en schoof de bal over Vaessen heen. Het Alkmaarse publiek steunde de ploeg en twintig beslissende minuten braken aan. AZ kon zich geen nieuwe nederlaag veroorloven, zeker gezien het zware programma dat hen te wachten stond.

De nederlaag kwam niet dankzij het directe doelpunt van Sadiq en het doelpunt van Pavlidis; De aanvaller ketste een schot van de sterke Tiago Dantas af, waardoor Vaessen voor de derde keer na rust kansloos bleef.

AZ-RKC 3-2. 3. Min 0-1, 41. Min 0-2, 66. Sugawara 1-2, 75. Sadiq 2-2, 78. Pavlidis 3-2.

ARIZONA: Ryan; Sugawara, Goes (83. Dekker), Bazoer, Møller Wolfe (62. M. de Wit); Dantas, D. de Wit, Kwakman (62. Sadiq); Mijnans, Pavlidis, Van Bommel (62. Van Brederode).

RKC: Vaessen; Gaari, Adewoye, Van den Buijs (86. Cleonise), Lutonda; Niemeijer (67. Felida), Roemeratoe, Oukili (90. Kramer); Lokesa (83. Margaret), Min, Seuntjens (67. Lelieveld).