AZ verslaat RKC na comeback

ALKMAAR-AZ boekte zaterdagavond een overwinning op RKC Waalwijk. De Alkmaarders kwamen in het AFAS stadion met 0-2 achter, maar in de tweede helft wist de thuisploeg de wedstrijd om te draaien en eindigde de wedstrijd met een 3-2 overwinning. De doelpunten van Alkmaar werden gescoord door Yukinari Sugawara, Ibrahim Sadiq en Vangelis Pavlidis.

AZ-coach Maarten Martens voerde twee wijzigingen door in de basiself ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen PSV. Zo verving Tiago Dantas de geschorste Kristijan Belić en vertrok Jordy Clasie tijdens de warming-up. Dit betekende een basisdebuut voor de negentienjarige Dave Kwakman.

Vroeg tekort
De thuisploeg kwam al snel in het nadeel. Een voorzet in het strafschopgebied bereikte Reuven Niemeijer, die op zijn beurt de aanvaller van David Waalwijk van dichtbij afrondde: 0-1. De reactie van de thuisploeg leek slechts enkele minuten later te komen. Het schot van Kwakman werd geblokt, waarna Pavlidis alert reageerde en schoot, maar zijn schot belandde op de paal.

AZ dicht bij een gelijkspel
Na een klein kwartier spelen creëerde AZ via Sven Mijnans een grote kans. De middenvelder kwam voor de verdediging van RKC Waalwijk uit en zocht de verre hoek op, maar doelman Etienne Vaessen voorkwam de gelijkspel. In de volgende hoekschop waren de lokale bewoners weer dicht bij een doelpunt. Vaessen kon een hoekschop van Sugawara niet goed opvangen, waarna Dani de Wit de bal net naast doel schoot.

Tweede doelpunt toegekend
Ondanks enkele kansen van Pavlidis en Mijnans slaagde de ploeg van Martens er niet in de stand gelijk te trekken. Aan de andere kant van het veld scoorden de bezoekers wel. Na balverlies in de middencirkel schoot David Min van grote afstand en verraste Mathew Ryan. Beide ploegen gingen vervolgens met een stand van 0-2 naar de kleedkamer.

Terug in het spel
De Alkmaarders begonnen meteen sterk aan de tweede helft en moesten wachten op de gelijkmaker. Dit kwam na iets meer dan een uur spelen via Sugawara. De Japanner werd aangespeeld door invaller Sadiq en schoot de bal vervolgens hard, diagonaal tegen de touwen.

volledige terugkeer
AZ bleef RKC Waalwijk onder druk zetten en tien minuten na de gelijkmaker scoorde Sadiq de gelijkmaker. De buitenspeler kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied van Myron van Brederode en scoorde op vernietigende wijze: 2-2. Nog geen minuut later wisten de Alkmaarders op voorsprong te komen. Een schot van Dantas werd behendig van richting veranderd door Pavlidis, waardoor RKC-doelman Vaessen kansloos was. Hiermee scoorde de Griekse spits zijn 26e doelpunt van het seizoen en voegde AZ alsnog drie punten toe.

COMPETITIE-EIGENSCHAPPEN:
AZ – RKC Waalwijk 3-2 (0-2)
Eerste Divisie

AZ-configuratie: Matthew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes, Riechedly Bazoer (83. Maxim Dekker), David Møller Wolfe (61. Mees de Wit); Dave Kwakman (61. Ibrahim Sadiq), Dani de Wit, Tiago Dantas; Sven Mijnans, Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (61. Myron van Brederode).

RKC Waalwijk opstelling: Etienne Vaessen; Juriën Gaari, Shawn Adewoye, Dario van den Buijs (86. Denilho Cleonise), Thierry Lutonda; Godfried Roemeratoe, Yassin Oukili (90. Michiel Kramer), Mats Seuntjens (66. Julian Lelieveld), Reuven Niemeijer (66. Kevin Felida), Chris Lokesa (86. Richonell Margaret) 19; David Min.

Scoreverloop: 3. Min 0-1, 42. Min 0-2, 66. Sugawara 1-2, 76. Sadiq. 78. Pavlidis 3-2.
Gele kaarten: Min, Lokesa, Vaessen (RKC Waalwijk), Goes (AZ).
Scheidsrechter: Marc Nagtegaal
VAR: Ingmar Oostrom