AZ herstelt van 0-2 en blijft in Alkmaar winnen van RKC

AZ boekte zaterdagavond een 3-2 overwinning op RKC Waalwijk. Dat bleef niet lang zo: David Min bezorgde de bezoekers voor rust een 0-2-voorsprong en zijn tweede doelpunt was een prachtige. Yukinari Sugawara zorgde halverwege de tweede helft voor de comeback, waarna Ibrahim Sadiq en Vangelis Pavlidis Alkmaarders aan een derde nederlaag op rij hielpen.

Twee grote nederlagen buitenshuis hadden de Alkmaarders niets opgeleverd. Dat bleek al na drie minuten, toen RKC-aanvaller David Min de kans kreeg de score te openen. Min liet zich geen twee keer vertellen. Dat Min zelf vlak voor rust nog een keer scoorde, was een extra voordeel voor Henk Fraser en zijn mannen. Een verkeerd afgeweken pass van AZ-verdediger Yukinari Sugawara op de middenlijn werd door Min onderschept en hij schoot direct op doel. Matthew Ryan stond te ver van zijn doel en kon alleen maar toekijken hoe de bal prachtig in het doel viel en bij rust de verrassende 0-2 stand op het scorebord stond. Het was volledig de schuld van AZ dat het zo ver kon komen, al had Vangelis Pavlidis pech toen de paal vlak na 0-1 de gelijkspel verhinderde. Kort daarna kon ook Sven Mijnans AZ doorzetten, maar Etienne Vaessen kwam in zijn plaats.

Het artikel gaat verder onder de video.

De afwezigheid van aanvoerder Jordy Clasie, die in de warming-up vertrok, was ook in het tweede bedrijf voelbaar. Zijn jonge vervanger Dave Kwakman deed zijn best, maar was net als zijn teamgenoten niet goed genoeg. RKC hield makkelijk stand, totdat Sugawara na ruim een ​​uur spelen ineens de 1-2 tegen de touwen duwde en de wedstrijd weer tot een wedstrijd wist te maken.

Met hernieuwde hoop ging AZ op zoek naar de gelijkmaker en bereikte die al snel. Invaller Ibrahim Sadiq wist vanaf zo’n 25 meter onstuitbaar achter doelman Vaessen te schieten. 2-2 was wat Alkmaarders nodig hadden en kort daarna kreeg RKC het derde doelpunt van Alkmaar. Pavlidis scoorde zijn 26e competitiedoelpunt door behendig een schot van Tiago Dantas met zijn hiel te verlengen. En dus waren de rollen plotseling omgedraaid. Het is aan de RKC om de plotseling opgelopen schade te herstellen en zo van die vervelende 16e plek in het klassement af te komen. Helaas voor coach F Fraser kon zijn verwoeste team dit niet waarmaken. Hiermee bevindt RKC zich nu weer in het stuifzand van de Eredivisie, waar AZ een welkome overwinning kan vieren in de strijd om Europees voetbal.