Ongeduldig FC Groningen verspeelt dure punten in strijd om promotie

Na zes competitiezeges op rij verspeelde FC Groningen zondagmiddag bij Euroborg dure punten in de strijd om promotie. Het ongeduldige FC Groningen kwam niet verder dan 1-1 tegen NAC. De ploeg van coach Dick Lukkien verwacht een spannend einde van de competitie.

Zondagmiddag, prachtig zonnetje, een prachtige grasmat, een bomvol stadion en een aantrekkelijke tegenstander die een goed gevulde bezoekerssectie met zich meebracht. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat FC Groningen nog steeds in de Eredivisie speelt. Niets is minder waar: FC Groningen speelt in de Keuken Kampioen Divisie.

Vanmiddag krijg je bijna het gevoel dat de degradatie van een jaar geleden een zegen is geweest voor de club. De afgelopen seizoenen in de Premier League domineerden slechte stemmingen. Het spel was vaak niet briljant en er was nauwelijks een herkenbaar team. Hoe anders is het nu? Bijna de helft van het startende elftal is door de club getraind en het enthousiasme straalt vaak van de spelers af. Dat maakt ons blij. Het is lang geleden dat er zoveel vreugde was in de club, op het veld en op de tribunes.

Middelmatige wedstrijd

Hoewel de omstandigheden zondagmiddag deden denken aan die in de Premier League, kwam de wedstrijd zeker niet voor rust. FC Groningen slaagde er niet in goede kansen te creëren tegen NAC. Johan Hove was met een krachtig schot van afstand dicht bij een doelpunt voor de thuisploeg. Veel spelmakers van FC Groningen gaven zondag niet op. Er gingen veel dingen mis voor Laros Duarte, de speler met misschien wel het mooiste rechterbeen in de eerste divisie. Vrijwel elke corner, vrije trap of voorzet miste de finesse die het Groningse publiek van hem verwachtte.

Ongeduldig

Te vaak en te snel zocht FC Groningen zondag naar een oplossing. NAC hield zich makkelijk staande en de twee aanvallers van de thuisploeg, Romano Postema en Thom van Bergen, werden zelden betrapt. De beste kans kregen de Brabanders voor rust, toen tien minuten voor de thee Aimé Omgba opdook na een sterke voorzet voor Hidde Jurjus. De buitenspeler van NAC maakte een krachtige treffer, maar Jurjus passeerde de bal met een vaardige reflex over het doel.

De rustige eerste helft eindigde in 0-0. Het verschil met voorgaande jaren is dat de spelers na het matige optreden niet midden in een bewegend fluitconcert naar de kleedkamer gingen. In plaats daarvan klonk er bemoedigend applaus vanaf de tribunes. Wij vertrouwen op Dick Lukkien, wilde het publiek alleen maar zeggen.

NAC-strafschop

Dat vertrouwen werd op de proef gesteld toen NAC nog geen drie minuten in de tweede helft een strafschop kreeg toegekend. Luciano Valente liet Boyd Lucassen uit zijn rug ontsnappen. Bij de basislijn kreeg de linksback van NAC bij het maken van een voorzet een harde klap van Marvin Peersman te verwerken. Jurjus redde de strafschop van Dominik Janosek, maar was kansloos tegen de kopbal van Manel Royo uit een voorzet die volgde op zijn redding.

FC Groningen kon na de 0-1 lange tijd geen gaatje in de NAC-defensie vinden. Het gelijkspel, halverwege de tweede helft, kwam enigszins onverwacht. Hove vangde een afgeweken hoekschop goed op, gaf de bal door aan Peersman, die hem doorgaf aan Rente. Zijn lage voorzet verdween via de grote teen van de passerende Hove in het doel.

Duif

Vier minuten voor tijd bracht Jurjus een ontspannen glimlach op de tribune. Feyenoord-doelman Eddy Treijtel schoot tijdens een wedstrijd tegen Sparta ooit een zeemeeuw in de lucht, en Jurjus stapte op een duif terwijl hij de bal gooide. Een rijker museumstuk is FC Groningen niet geworden, omdat het dier na zijn bijna-doodervaring bang wegliep.

In de finale zorgde Lukkien voor wat aanvallende krachten, maar de thuisploeg kon niet door de hechte verdediging van Breda heen breken. Postema kreeg een prima mogelijkheid na een voorzet van Noam Emeran, maar de spits was verrast toen de bal hem bereikte en via zijn scheenbeen in de handen van NAC-doelman Tein Troost belandde.

Spannende wedstrijdfinale

Met nog vijf wedstrijden te spelen wacht FC Groningen een spannende finale van de competitie. Op de laatste dag komt concurrent Roda JC op bezoek in Groningen. De kans dat die dag bepaalt wie van de twee promotie maakt, wordt met de week groter.

FC Groningen-NAC 1-1

Scoreverloop: 50. Royo 0-1, 66. Hove 1-1

Gele kaart: Rente (FC Groningen) Omgba, Jensen, Martina, Van den Bergh (NAC)

Scheidsrechter: Van der Laan

Openbaar:

FC Groningen: Jujus; Bacuna, Rente, Peersman en Määttä (66. Blokzijl); Schreuders, Hove, Duarte (81. Mendes) en Valente (81. Emeran); Postema en Van Bergen (90. Eggens)

NAC: Comfort; Lucassen, Martina, Van den Bergh en Royo; Garbett, Jensen (84. Koscelník) en Staring; Janosek, Omarsson en Omgba (79. Van Schuppen)