Willem II ruikt de Eredivisie, Groningen voert de druk op in de strijd om promotie – Voetbal International

De topclubs in de Keuken Kampioen Divisie maakten vrijdagavond geen fouten. Koploper Willem II won, terwijl FC Groningen rivaal ADO Den Haag wegdeed. Nu komt nummer twee, Roda JC Kerkrade, aan het woord.

© Professionele opnamen

Na sinds begin dit jaar wat puntenverlies te hebben geleden, heeft Willem II de smaak weer terug. De overwinning in Helmond was de vierde op rij en kwam aan het einde van de eerste helft. Ringo Meerveld scoorde wonderwel de 0-1 door de bal binnen de paal te leggen, en een paar minuten later kon Thijs Oosting in vrije positie de rechterhoek vinden en er 0-2 van maken. Willem II was toen te sterk voor Helmond, waardoor de partij langzaam uitstierf. Uiteraard is er geen probleem voor kopman Willem II, die een voordeel op zak heeft.

Zowel ADO Den Haag als FC Groningen jagen op nummer twee Roda; De Groningers versterkten deze jacht met een overwinning in Zuid-Holland. Beide doelpunten waren prachtig in de opbouw. Met Romano Postema op 0-1 in de zeventiende minuut schoof Thom van Bergen de bal op met een prachtige achterhakbal, in de tweede helft was een afgeweken pass van Luciano Valente het juweel richting het doel van Van Bergen.

In de strijd om de bovenste plekken in de KKD heeft FC Dordrecht uitstekend werk verricht door FC Den Bosch met 0-3 te verslaan. Ik moest daarheen schapen hoofden ga naar de bodem. Want hoewel Dordrecht het voordeel had, kwamen de doelpunten laat. Shiloh ‘t Zand was vlak voor rust verantwoordelijk voor het eerste doelpunt. Dankzij Dylan Mbayo en ‘t Zand, die hun tweede van de middag scoorden, behaalde Dordrecht eindelijk een ruime overwinning. Dordrecht staat nu vierde, drie punten achter nummer drie Groningen. Den Bosch blijft negentiende.

Om aan directe promotie te denken moest De Graafschap de beloften van AZ verslaan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Jong AZ is dit seizoen de best presterende beloftevolle ploeg en kan er onverwacht sterk uit komen. Dat bleek vrijdag opnieuw in De Vijverberg. Basar Önal had de ploeg van Doetinchem met een kopbal bij de tweede paal op voorsprong gezet, maar een kwartier voor tijd maakte invaller Jorn Berkhout gelijk met een voorzet van mede-invaller Sam Kerssens. De Alkmaarders kregen daarna nog meer kansen, maar met nog een minuut te gaan in de verlenging maakte De Graafschap de gelijkmaker. Xandro Schenk kopte binnen uit een vrije trap.

NAC Breda had wat te recupereren van de 3-1 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Roda. De ploeg van Jean-Paul van Gastel had in de eerste helft de wind in het voordeel, maar slaagde er niet in grote kansen te creëren, terwijl MVV Maastricht meerdere keren gevaarlijk kon worden. Met wat geluk kwam NAC na rust op voorsprong. Een goede steekbal van Dominik Janosek belandde in de handen van Manel Royo. De Spanjaard ging naar voren en zag de bal dankzij een eigen doelpunt van Bryant Nieling in het doel belanden: 1-0. Tien minuten later werd NAC verslagen nadat Tunahan Tasci de bal via de onderkant van de lat schoot. In het daaropvolgende halfuur zakte de NAC verder. Andréa Librici kwam over het midden van het veld en serveerde op Tuna Tasci, die er 1-2 van maakte voor MVV. NAC blijft steken op de zevende plaats in de Kampioen Koken Divisie.

Hoewel al eerder werd gezegd dat De Graafschap mogelijk genoegen moet nemen met een plek in de play-offs, kan SC Cambuur alleen maar wachten op het dessert van het seizoen. Ieder punt is welkom voor de Leeuwarders: vrijdag kwamen er drie bij. De terugkeer van clubtopscorer Milan Smit heeft zeker geholpen. De spits opende de score in Eindhoven, waarna Remco Balk kort voor rust de voorsprong verdubbelde met een elegante omhaal. De aanvaller kreeg onlangs zijn twaalfde gele kaart van het seizoen. Daniël van Kaam besliste de wedstrijd vanuit een lastige hoek en scoorde twintig minuten voor tijd een krachtig schot.

VVV-Venlo heeft nog drie punten over uit het duel met TOP Oss. De stand werd 2-0 dankzij doelpunten van Elias Sierra en Pepijn Doesburg. Het doelpunt van Sierra kwam na ruim een ​​uur spelen en in de slotfase besliste Doesburg de wedstrijd voor VVV, dat de elfde plaats bezet in de KKD. Het verschil met de nummer zeven van NAC bedraagt ​​slechts vier punten. TOP Oss blijft steken op 29 punten en staat zeventiende.

FC Emmen heeft in eigen huis een klinkende overwinning geboekt tegen Jong Ajax. De Amsterdammers, die het zonder Kian Fitz-Jim, Julian Rijkhoff en Silvano Vos moesten doen, kwamen na een half uur op voorsprong dankzij Oualid Agougil, maar binnen vier minuten draaide Emmen de achterstand om in een voordeel. Na rust scoorde Desley Ubbink, waarna ook Lucas Bernadou scoorde. Kort daarna stond het 2-2 voor Agougil, maar uiteindelijk won Emmen opnieuw afstand dankzij Jorrit Smeets en Maarten Pouwels.

Als de voetbalpiramide open zou zijn geweest, had Telstar – Jong FC Utrecht het degradatiebord gekregen. De plaatselijke club verloor verschillende aanvallers vanwege blessures, maar slaagde erin het publiek een zeldzame wedstrijd met vijf treffers te presenteren. De laatste keer dat Telstar in eigen huis vijf doelpunten maakte was op 24 januari 2023 tegen MVV Maastricht (5-3). Nu stond de stand op 5-1, alleen Lynden Edhart wist namens de bezoekende club iets terug te geven. Cain Seedorf (tweemaal), Mohammed Tahiri en Mees Kaandorp scoorden voor Telstar.