Ook Roda JC weert de aanval van NAC af, Willem II vergroot de kloof – Voetbal International

De Roda JC Kerkrade deed zaterdag hele goede zaken in de categorie Keukenkampioen. De nummer twee versloeg NAC Breda en zette daarmee druk op het achtervolgende FC Groningen, dat nog een wedstrijd minder heeft. Leider Willem II won eveneens en vergrootte de afstand naar de nummer drie.

Roda JC bereidde zich enkele weken geleden voor op een zwaar programma, maar tot nu toe heeft hij alle aanvallen afgeslagen. Bijvoorbeeld van FC Emmen (3-2), Willem II (2-3), ADO Den Haag (2-2) en de rivaal van vorige week MVV Maastricht (0-3). Zaterdag was het NAC Breda die de nummer twee probeerde op te schudden, maar de Limburgers bleken uiterst effectief. Het eerste schot van Walid Ould-Chikh was bijvoorbeeld al in het doel geraakt.

De reactie van NAC kwam snel na een goede aanval. De Brabanders willen meedoen aan de play-offs en wonnen in Kerkrade met 1-1 via Elías Már Ómarsson. Manel Royo passeerde de bal en Dominik Janosek kopte terug, waarna de IJslander scoorde. Helaas voor NAC bleef Roda focussen. Kort na rust maakte Maximilian Schmidt er 2-1 van door de bal tussen de benen van doelman Tein Troost te passen. Met nog een kwartier te gaan deelt Lennerd Daneels de genadeslag uit: 3-1. In de finale werd NAC eveneens teruggebracht tot tien man nadat Jan Van den Bergh zijn tweede gele kaart kreeg.

Willem II pakte de draad al op na de nederlagen tegen Roda JC en FC Emmen en maakte thuis tegen VVV-Venlo geen fout. De Tilburgers behaalden dankzij Jeremy Hilterman de derde overwinning op rij. De spits opende de score kort nadat Willem II goed aan de wedstrijd begon. Thijs Oosting gaf de pass na een fout van Richard Sedlacek en Hilterman scoorde met een marker. In de tweede helft kwam de stand, met wat (on)geluk, op 2-0 dankzij een eigen doelpunt van Rick Ketting. Helaas raakte hij een voorzet van Nick Doodeman.

Het toch al noodlijdende SC Cambuur, dat vier keer op rij verloor in de competitie, miste tegen Telstar veel doelpunten. Topscorer Milan Smit, Roberts Uldrikis en Michael Breij waren afwezig en dat was lange tijd te merken. In de tweede helft volgde echter een doelpunt van niemand minder dan Remco Balk. De aanvaller, die dit seizoen opvalt door het hoge aantal gele kaarten dat hij heeft gekregen, scoorde na een snelle ontsnapping van de thuisploeg. Dit was genoeg voor de Leeuwarder club om te winnen.

Het ging niet goed met FC Den Bosch in Maastricht. De KKD nummer negentien kreeg opnieuw een sanctie na ruim twee jaar sinds Dennis Gyamfi werd neergeslagen door Leroy Labylle. Ook de MVV-verdediger moest met een rode kaart het veld verlaten, omdat Gyamfi een gebroken speler was. Topscorer Kacper Kostorz miste echter vanaf de stip; Doelman Romain Matthys wees zijn weddenschap af. In de tweede helft hield MVV stand en scoorde de thuisploeg zelfs via Mart Remans. Zo versloegen de Limburgse tien de Den Bosch-elf.