AZ Femenino speelt gelijk in historische wedstrijd

ALKMAAR – AZ Vrouwen heeft een punt behouden uit de wedstrijd tegen FC Twente. Een historische terugkeer in het AFAS Stadion werd na vier minuten spelen bekroond met een openingstreffer van AZ-topscorer Floor Spaan. Rival FC Twente scoorde twee doelpunten. In de slotfase had invaller Isa Dekker succes en eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

Na een afwezigheid van maar liefst twaalf jaar keerde de damesploeg terug naar het AFAS Stadion. De Alkmaarse grasmat was bekend terrein voor aanvoerder Desiree van Lunteren. Voor alle andere spelers was voetballen in het AFAS Stadion een droom die uitkwam. AZ-coach Wouter de Vogel voerde slechts één wijziging door ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Dit keer startte Floor Spaan op het middenveld en begon Veerle van der Most bovenaan de aanval.

Spanje schrijft geschiedenis
AZ kende een droomstart. De wedstrijd was nog maar vier minuten oud toen Spaan het eerste doelpunt scoorde. AZ-doelman Femke Liefting maakte een snelle overstap en ving de gebroken Spanjaard op met een fantastisch schot. Hij topscoorder van de Alkmaarders stond tegenover Twentse doelman Daniëlle de Jong en rondde rustig af: 1-0. Daarmee was Spaan de eerste vrouw in twaalf jaar die trefzeker scoorde in het AFAS Stadion.

ongelukkige gelijkmaker
Lang kon de thuisploeg echter niet van het voordeel genieten. Enkele minuten later werden de bezoekers gevaarlijk met een voorzet vanaf de vleugel. Slechte communicatie van de Alkmaarse verdediging zorgde ervoor dat de bal niet goed werd weggewerkt en dankzij Enschedese aanvoerder Renate Jansen in het doel belandde: 1-1.

Vertraging in rust
Kort na de gelijkmaker was Spaan weer dicht bij een doelpunt. De doelpuntenmaker van het eerste doelpunt kreeg de bal in het zestienmetergebied van Van Lunteren en schoot vrijwel direct raak. De poging ging echter via de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant wisten de bezoekers na een halfuur spelen het tweede doelpunt te scoren. Middenvelder Ella Peddemors sloeg hard toe op de rand van het strafschopgebied en versloeg doelman Liefting. Hierdoor werd het 1-2 en gingen beide ploegen met dezelfde uitslag naar de kleedkamer.

Direct naast het Twentse doel
In het tweede bedrijf was de strijd gelijk en waren de kansen gering. De bezoekers probeerden tweemaal te scoren met afstandsschoten van Liz Rijsbergen en Danique van Ginkel. AZ-doelman Liefting was echter alert bij de eerste poging en hoefde niet in actie te komen op de weddenschap van Van Ginkel. Voor de Amsterdammers kwam de eerste grote kans van de tweede helft na een hoekschop. Een hoekschop van Manique de Vette kon niet adequaat worden verdedigd en ging dankzij invaller Mirte van Bentum naast het Twentse doel.

AZ keert terug in de wedstrijd
Met nog vijf minuten te gaan wist de thuisploeg de stand in evenwicht te brengen. Invaller Isa Dekker vond de bal aan de rand van het zestienmetergebied, aarzelde geen moment en schoot met zijn linkervoet. Het schot van de vleugelspeler belandde in de verre hoek en raakte de sluitpaal van Twente. Met dit doelpunt stond AZ opnieuw aan de kant van FC Twente.

Doelpunt van Isa Dekker in het AFAS Stadion

Dicht bij de overwinning
In de slotminuten waren Alkmaarders nog maar een paar meter verwijderd van de drie punten. Van Lunteren sprong over iedereen heen en kopte naast een hoekschop van De Vette. Het winnende doelpunt viel echter niet en een historische rentree van AZ Femenino in het AFAS Stadion eindigde in een 2-2 gelijkspel.