AZ Femenino pakt een verdienstelijk punt tegen FC Twente bij de terugkeer in het AFAS Stadion

ALKMAAR – AZ Vrouwen heeft in de eerste wedstrijd van de Dames Eredivisie in twaalf jaar in het AFAS stadion een zeer verdienstelijk resultaat geboekt tegen de belangrijkste titelkandidaat, FC Twente. Voor ruim 4.000 toeschouwers in Alkmaar eindigde de wedstrijd in 2-2.

De drievoudig landskampioen van AZ (2008, 2009 en 2010) keerde dit seizoen na zijn pensionering in 2011 terug naar de Azerion Eredivisie Vrouwen. Afgelopen zomer haalden zij de licentie van VV Alkmaar en speelden sindsdien wedstrijden op het AFAS-trainingscomplex in Wijdewormer. FC Twente is na hun pensionering in 2011 de ploeg die de meeste landstitels heeft weten te veroveren, want de Tukkers zijn inmiddels achtvoudig landskampioen en lijken op weg naar een negende titel. Een kans voor AZ om de koploper van de lijst dit keer in het AFAS Stadion te ontvangen.

Daar, op het veld in Alkmaar, was aanvoerder Desiree van Lunteren de enige speler van AZ die eerder een wedstrijd had gespeeld. Voor alle overige AZ-talenten bleek het onbekend terrein. AZ zette de vrees tegen favoriet FC Twente echter snel opzij, want na vier minuten wist Floor Spaan, na een snelle opvolging van doelman Femke Liefting, de score te openen met haar negende doelpunt in de competitie. Het was echter van korte duur, want even later belandde een voorzet van Liz Rijsbergen voor de voeten van aanvoerder Renate Jansen, die via verdediger Camie Mol wist te scoren. Halverwege de eerste helft kwam Twente op voorsprong dankzij een hard schot van Ella Peddemors. AZ kreeg via Spaan en Van Lunteren enkele kleine kansen en hoewel de hagel zwaar viel, bleef de 1-2 tot aan de rust staan.

Na de pauze bleken de kansen schaars. Hoewel verwacht werd dat FC Twente de wedstrijd snel zou willen beslissen, stond de verdediging van AZ simpelweg overeind. In werkelijkheid hoefde doelman Liefting alleen op afstand in te grijpen op de poging van Rijsbergen. Aan de andere kant kopte invaller Mirthe van Bentum naast. Met nog vijf minuten te gaan wist AZ echter de stand gelijk te trekken en dat was gezien het getoonde enthousiasme niet eens onverdiend. Een andere invaller, Isa Dekker, kreeg de bal in de 16e minuut aan haar voeten en ontsnapte aan doelman De Jong. AZ pakte bijna de volledige buit, want na een hoekschop van Manique de Vette kopte Van Lunteren nipt naast. Ondanks die uitspraak kon AZ na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Pijnenburg tevreden terugkijken op de succesvolle terugkeer in het AZ-stadion.