Ook de volleyballers van Lycurgus Groningen zijn geen thuisrivalen voor Limax Limburg

Het doel van de volleyballers van Nova Tech Lycurgus in de wedstrijd tegen Limax was zondagmiddag in Groningen de derde plaats in het kampioenschap veilig te stellen. Dat lukte niet vanwege een 2-3 nederlaag.

Lycurgus begon zeer slecht tegen Limax, die de zaken zowel verdedigend als aanvallend veel beter op orde had dan de plaatselijke club. De Groningers hadden in de eerste set veel moeite om de Limburgers-verdediging te doorbreken. Onder leiding van de schijnbaar onverwoestbare 40-jarige Rob Bontje namen de gasten een voorsprong in de eerste set, die zonder veel problemen werd verlengd.

Bij 7-15 had Limax al een beslissende voorsprong gecreëerd. Lycurgus-coach Arjan Taaij vroeg zijn mannen tijdens verschillende time-outs een stap opzij te zetten om weer op het goede spoor te komen. Hij verving ook zijn tweede spelmaker, Sam Gortzak, en runner-passer Ramón Martínez Gion, maar het had allemaal weinig effect om te voorkomen dat de Limburgers de set met 15-25 wonnen en een 1-0 voorsprong namen.

Siebe Korenblek maakt indruk

Het enige positieve aan de ploeg van Lycurgus tot dan toe waren de prestaties van de diagonaal Kay van Dijk, die na een lichte achillespeesblessure was teruggekeerd in de ploeg. Limax wist ook over blessures te praten. De ploeg van Sint Odiliënberg miste vier spelers, die noodgedwongen op de tribune van Martiniplaza moesten plaatsnemen. Hieronder stond spits Jaro Herinx, maar zijn afwezigheid werd gecompenseerd met de tussentijdse aanwinst van Siebe Korenblek. De 22-jarige maakte indruk met meerdere goede acties.

Lycurgus had het ook moeilijk in de tweede set, met in de basisopstelling Cole Bogner als spelmaker en passer-runner Cole Gilles op het veld. Opnieuw raakten de Groningers op achterstand, maar dit keer toonden ze het nodige verzet. Typerend was de krachtige blokkering van spits Luuk Hofhuis, die de thuisploeg op gelijke hoogte bracht op 17-17. Maar Lycurgus kon niet verder en zag Limax opnieuw vluchten.

Kay van Dijk strandt op het blok

Bij 20-22 kwam alles neer op de belangrijke punten. Het was spannend, maar de bezoekers maakten beter gebruik van de geboden kansen. De 2,15 meter lange Korenblek, die al uitkwam voor het grote Nederlandse elftal, blokkeerde perfect het setpoint, waarna Kay van Dijk na een slechte onside-service het blok van Limburg raakte. Limax kwam op een 0-2 voorsprong in sets bij 21-25.

Zonder Niels de Vries, die opnieuw een enkelblessure opliep, begon Lycurgus veel agressiever aan de derde set. De Groningers moesten winnen om de wedstrijd te kunnen winnen. Het was een gelijkwaardige strijd, waarbij de thuisploeg meer controle over de wedstrijd kreeg. Nu moest Limax-coach Guido Görtzen bij een 9-6-achterstand een time-out afzeggen. Maar Lycurgus behield de voorsprong op 18-14, mede door de goede momenten van intermediair Hofhuis.

Groningers ruiken een overwinning in een set

Op aanwijzing van coach Taaij raakte Martinez Gion Lycurgus met een service-aas en kwam zo op 21-14. De Groningers konden een overwinning in de set al ruiken. Dat was even later een feit met een klap van de Amerikaan Kyle McCauley op 25-17. Bij de stand 1-2 was alles mogelijk voor de thuisploeg tegen Limax, dat met libero Thijs Ipema de Vries in hun gelederen speelde.

Ook in de vierde set was Lycurgus de betere ploeg. De thuisploeg kwam op een 9-2 voorsprong, mede dankzij een puik optreden van centrum Robin Boekhoudt en een krachtige aas van invaller Hofhuis. Met oud-international Nico Freriks, de tweede speler boven de 40, nu ook in de ploeg, bleven de bezoekers een inhaalslag maken. Maar Limax gaf niet zomaar op. De ploeg herstelde zich enigszins met een score van 17-14. Al konden de Limburgers Lycurgus er niet van weerhouden de stand volledig gelijk te trekken met een setwinst van 25-20. Een vijfde set moest de wedstrijd beslissen.

Limax valt genadeloos aan

Het werd spannend omdat Limax, het als vierde geplaatste team in de kampioensgroep, net als Lycurgus een overwinning nodig had. De Limburgers waren beter in de aanval en het blokkeren en kwamen op een 3-6 voorsprong. Lycurgus knokte zich echter terug en kwam op een 5-6 punt na een harde treffer van Kay van Dijk. Bij 5-8 wisselden beide ploegen van speelveld. McCauley en Van Dijk serveerden de bal en de stand werd 5-12 voor Limax.

De Limburgers toonden geen aanvallende genade. Na opnieuw een off-line schot, dit keer van Cole Gilles, bereikten de bezoekers het matchpoint. Dat werd even later goedgemaakt toen invaller Maarten Bartels het schot blokkeerde. De nederlaag van Lycurgus met 5-15 sets en 2-3 was een feit.