FC Volendam maakt oude fouten en verliest van AZ Alkmaar

FC Volendam – AZ: 0 – 4 (0 – 2)

17 maart 2024 / Eredivisie

FC Volendam pakte geen punten in de Noord-Hollandse derby. Thuis tegen AZ Alkmaar werd de stand 0 – 4. Door doelpunten van Dani de Wit, Yukinari Sugawara en Vangelis Pavlidis keerde AZ met drie punten terug naar Alkmaar.

Nadat directe rivalen RKC Waalwijk en Vitesse zaterdagmiddag in speeldag 26 een punt verdienden, was zondagmiddag de beurt aan FC Volendam. Om het gat op Vitesse te dichten waren tegen AZ drie punten nodig. Uiteindelijk bleek dit een lastige opgave.

Na een significante minuut stilte voor de onlangs overleden Ramon Visser (link toevoegen) begon FC Volendam vol goede moed aan de wedstrijd. Het leek echter niet goed te beginnen nadat Ruben van Bommel de bal achter Mio Backhaus schoot. Maar vanwege handbal werd het doelpunt afgekeurd, waardoor de beginstand onveranderd bleef en we opgelucht konden ademhalen.

Absoluut een vroege achterstand

De Oranjehemden leken wakker te worden en begonnen meerdere malen in het veld van de tegenstander te verschijnen. AZ Alkmaar stond goed gepositioneerd en creëerde in de eerste twintig minuten weinig belangrijke kansen. Het waren echter de bezoekers die uit een vrije trap de 0-1 scoorden. Met Sven Mijnans als signaalgever kon de vrijstaande De Wit bij de tweede paal binnenkoppen. FC Volendam was nu duidelijk in het nadeel.

AZ werd sterker en kreeg een paar minuten later de kans de voorsprong uit te breiden, maar dit keer kon Mio de bal als een kat tegenhouden. Kort daarna moest de Duits-Japanse doelman voorrang geven aan AZ. Nadat hij de bal meerdere keren had doorgegeven op de rand van de 16 van FC Volendam, had Sugawara de bal ineens aan zijn voeten. Hij aarzelde niet, hij zwaaide en de bal ging via Brian Plat in het net. Beide ploegen gingen de rust in met een stand van 0-2.

Op jacht naar de gelijkmaker

Na de pauze was het de beurt aan FC Volendam om weer in de wedstrijd te komen. Dit moest bereikt worden met de aanvallende inzet van Safouane Karim. Hierdoor kwam er meer druk op de bezoekende ploeg en enkele minuten later kwam de kans van Vivaldo Semedo. Na een kopbal van Deron Payne kreeg Vivaldo de bal met een spectaculaire omhaal die langs het doel van Mathew Ryan ging. De jacht op 1-2 was geopend.

Even later kwamen de Oranjehemden heel dichtbij. Uit een hoekschop kon Josh Flint de bal makkelijk richting het doel van AZ schuiven, maar zijn stappen gingen niet goed. De bal miste en verdween over de basislijn. Hoewel FC Volendam in de eerste twintig minuten van de eerste helft meer controle had, was het AZ dat wist te ontsnappen met een kopbal van Riechedly Bazoer. Vangelis Pavlidis werd weggestuurd en onberispelijk neergeschoten op het kruispunt. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Moeilijke opdracht

Eén minuut later was de 0-3 een feit. Bij een soortgelijk spelmoment kwam Pavlidis 1 op 1 terecht met Mio, waarna de Griekse spits de bal koeltjes in de hoek schoot. FC Volendam vond het steeds lastiger om punten uit de wedstrijd te behouden. Zeker toen Sugawara een kwartier voor tijd uit een vrije trap de 0-4 scoorde. De mannen van Regillio Simons leken er kapot van, want een paar minuten later kwam er opnieuw een kans voor AZ. Maar met een uitstekende redding van Mio bleef de score zoals die was.

De thuisploeg bleef zoeken naar mogelijkheden om AZ onder druk te zetten en kansen te creëren. Maar het was de bezoekende ploeg die regelmatig als winnaar uit de bus kwam. De verdedigingslinie van Mio zat herhaaldelijk de aanvallers van AZ in de weg, waardoor de voorsprong niet uitbreidde en de wedstrijd op 0-4 eindigde.

Vertrek vanuit de stad Almere

De volgende wedstrijd van Volendam is een uitwedstrijd tegen Almere City. Aanstaande zondag 27 maart vindt de aftrap plaats om 16.45 uur in het Yanmar stadion in Almere.

Scoren progressie

22′ Dani de Wit 0 – 1
30′ Yukinari Sugawara 0 – 2
70′ Vangelis Pavlidis 0 – 3
76′ Yukinari Sugawara 0 – 4

FC Volendam: Mio Backhaus; Deron Payne, Benaissa Benamar (46′ Safouane Karim), Damon Mirani, Josh Flint, Brian Plat; Milan de Haan, Robin Maulun (65′ Luke Le Roux), Zach Booth (76′ Darius Johnson); Bilal Ould-Chikh, Vivaldo Semedo (76′ Quincy Hoeve).

ARIZONA: Matthew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes (82′ Dave Kwakman), Riechedly Bazoer, David Møller Wolfe; Kristijan Belic (65′ Tiago Dantas), Jordy Clasie, Dani de Wit (75′ Lequincio Zeefuik); Ruben van Bommel (75′ Myron van Brederode), Vangelis Pavlidis, Sven Mijnans (82′ Jayden Addai).

Tekst: Jeroen van Keeken
Foto’s: Fred Rotgans