Romano Postema steelt de show bij FC Groningen met zijn eerste echte hattrick

In een gemoedelijke sfeer was Romano Postema vrijdagavond de gebraden haan bij FC Groningen. De jonge spits had met drie doelpunten het grootste aandeel in de belangrijke 4-2-zege op De Graafschap.

In een andere Euroborg vol mensen was nog niet eens een bal gespeeld, terwijl in de groene kathedraal de sfeer al hoog was. Dat kwam vooral door de heerlijke sfeer op de Noordtribune, waar op een megaspandoek stond dat de club het levenselixer is voor fanatieke fans.

Maar de festiviteiten werden ook bevorderd door de prijzen die voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Graafschap op de centrale tribune werden uitgereikt. Dick Lukkien werd gehuldigd als beste coach van de derde periode in de eerste divisie en Hidde Jurjus kreeg dezelfde eer als doelman. Aan het einde van het seizoen strijden zij om de eretitels van beste coach en beste doelman van het jaar, een onderscheiding die Lukkien tijdens zijn tijd bij FC Emmen al won.

Nieuwe jarige

Na alle festiviteiten die eraan voorafgingen, duurde het maar een tijdje voordat er een nieuwe jarige uit de competitie tevoorschijn kwam. Het blijft een mooi verhaal. Aanvankelijk mocht Romano Postema in de aanloop naar het huidige voetbalseizoen niet eens op de teamposter verschijnen. Het was op dat moment nog helemaal niet duidelijk of hij doelman zou worden voor de nationale ploeg van Lukkien. Later zeiden ze in de noordelijke voetbaltrots dat het anders had moeten zijn en dat het echte Groningen nu een van de helden en reclameborden is van het nieuwe FC Groningen.

Postema blies Euroborg tegen Superboeren in iets meer dan een kwartier tweemaal op met zijn twaalfde en dertiende doelpunt van het seizoen. De Groningers begonnen met ongekende energie aan de klus tegen De Graafschap, die ook niet bang waren. De Achterhoekers groeven zich niet in zoals veel rivalen die Groningen bezoeken, maar speelden eerder rustig één-op-één in de verdediging en keken zoveel mogelijk naar de aanval.

FC Groningen ontketende

Daartoe kregen ze in de eerste twintig minuten nauwelijks de kans tegen het ontketende FC Groningen. Nog geen zes minuten in de wedstrijd stuurde Thom van Bergen zijn teamgenoot Luciano Valente met een uitgekiende pass op de juiste snelheid het avontuur in. De Groninger met Italiaanse roots gaf de bal door aan Postema, die meesterlijk afrondde met een schot in de verre hoek over de doelman heen.

Precies tien minuten later gebeurde het opnieuw. Een briljante pass van Marvin Peersman bracht Postema terug op zijn positie en wederom voltooide de publiekslieveling succesvol het doelpunt. Het graafschap leek klaar voor een bloedbad, maar niets was minder waar. De Superboeren kwamen uit het niets terug in de wedstrijd met het krachtigste wapen dat ze hadden: enorme spits Ralf Seuntjens.

Zondebok

Het was de zonale verdediging van FC Groningen die gebreken vertoonde, waarbij vooral Marco Rente de zondebok was. Bij het eerste doelpunt moest de Duitser kiezen tussen twee onafhankelijke tegenstanders. Seuntjens profiteerde van de hem geboden vrijheid en scoorde de gelijkmaker voor De Graafschap. Tien minuten later herhaalde de sterke Doetinchemse aanvaller het kunstje uit een hoekschop. Opnieuw werd de Groningse verdediging verslagen.

Met Thijmen Blokzijl in de ploeg van Isak Määttä zocht FC Groningen in de tweede helft naar het derde doelpunt van de middag. Met hernieuwde energie werd De Graafschap verder de hoek in geduwd, totdat het Luciano Valente was die met een individuele actie de stand op 3-2 maakte. De middenvelder dribbelde langs enkele rivalen aan de rand van het strafschopgebied totdat de bal perfect voor zijn rechterbeen lag en hij effectief schoot.

Hattrick Postema

De rest van de wedstrijd wipte heen en weer, waarbij De Graafschap in de finale opnieuw druk zette op FC Groningen. Voor de noorderlingen liep het goed af. Het werd in blessuretijd zelfs 4-2 voor de plaatselijke club met doelpunt nummer veertien en de eerste officiële hattrick van Romano Postema in dienst van FC Groningen, nadat de vorige tegen MVV nietig werd verklaard. Zijn derde doelpunt werd officieel gescoord door Jorg Schreuders, die de bal aanraakte.

Dit keer mocht Postema feestvieren en de bal mee naar huis nemen, al was het geen perfecte hattrick. Om dit te bereiken moeten in één speelhelft drie doelpunten achter elkaar worden gescoord. De stemming was er niet minder om. De echte weken op weg naar directe promotie begonnen zoals FC Groningen het wilde met een welverdiende overwinning op een naaste rivaal.

FC Groningen-De Graafschap 4-2

Scoreverloop: 6. Postema 1-0, 16. Postema 2-0, 23. Seuntjens 2-1, 33. Seuntjens 2-2, 56. Valente 3-2, 90. Postema 4-2.

Gele kaart: Fortes, Schenk (De Graafschap), Postema (FC Groningen).

Scheidsrechter: Oostrom.

Openbaar: 21.111.

FC Groningen: Jujus; Bacuna, Rente, Peersman en Määttä (46. Blokzijl); Schreuders, Hove, Duarte en Valente (78. Mendes); Van Bergen en Postema.

De provincie: Jansen; Fortes, Hardeman, Schenk en A. Büttner (80. Hassan); Brittijn (80. G. Büttner) en Warmerdam; Yadir (74. Mahi), Colyn en Van Gilst (80. Schoppema); Seuntjens (63. Bosilj).