Peersman zorgt op het laatste moment voor een explosie van vreugde bij FC Groningen

Maandagmiddag in Eindhoven dreigde FC Groningen met kostbaar puntenverlies, totdat Marvin Peersman op het laatste moment voor een explosie van vreugde zorgde met het 3-2 gelijkspel tegen Jong PSV.

De ploegen van Jong in de eerste divisie zijn zeker geen versiering voor de competitie. Als tegenstander weet je van tevoren nooit hoeveel eerste keuze spelers er op het veld zullen staan ​​en hoe je de tegenstander moet beoordelen. Als het over getalenteerde teams gaat, wordt vaak het woord concurrentieverstoring gebruikt, omdat de ene club tegenover een tegenstander staat die sterker is dan de andere.

Over dat laatste zal FC Groningen dit seizoen in de wedstrijden tegen Jong PSV niet klagen. In de heenwedstrijd tegen de Eindhovenaren troffen de mannen van coach Dick Lukkien een groep zeventien- en achttienjarigen aan die nauwelijks droog achter de oren waren, omdat in de Lichtstad voorrang werd gegeven aan de competitiejeugd waarin Brabant belooft. Hij nam deel. Het resultaat was een 4-0 overwinning.

Pepi, Koeman en Faber

Ook de noorderlingen hadden maandagavond niets te klagen over de kracht van Jong PSV. Met de belangrijke Champions League-wedstrijd van de Eindhovenaren woensdagavond tegen Borussia Dortmund ontbrak toptalent Tygo Land in de gelederen van veelbelovend coach Wil Boessen. De aanwezigheid van de 18-jarige Peizenaar was gewenst vanwege blessures in het eerste elftal van trainer Peter Bosz, die in Eindhoven een aandachtige toeschouwer was, en Erwin Koeman (“Ik woon vijf minuten verderop”), voormalig FC Groningen. – coach Ernest Faber (“FC Groningen hoort gewoon in de Eredivisie”) en voormalig Groningse spits Ricardo Pepi, die vorig jaar in het rampseizoen twaalf doelpunten maakte in het Noorden.

Tegen wie ze ook tegenover stonden, FC Groningen veranderde niets aan de belangrijke taak in het vochtige, mistige en daardoor sombere trainingscomplex van PSV De Herdgang. De overwinning was simpelweg essentieel om maximale druk op de concurrenten te kunnen uitoefenen voor directe promotie naar de eerste divisie.

lelijke wedstrijd

De overtuiging straalde echter niet van de noorderlingen af. In het begin speelden beide ploegen een lelijke wedstrijd, waarbij de hoogtepunten op enkele vingers te tellen waren. Dat FC Groningen in een kleine twintig minuten op voorsprong kwam, was te danken aan jeugdige onzorgvuldigheid van PSV. Tim van den Heuvel verloor de bal midden in het veld. Luciano Valente wist er raad mee. Hij serveerde op Johan Hove, die op zijn beurt rustig de 0-1 scoorde.

Marvin Peersman had de wedstrijd na ruim een ​​half uur serieus kunnen uitspelen, maar de verdediger kon de voet niet goed op de bal krijgen, waardoor PSV-doelman Niek Schiks de bal kon pakken. De marge bleef daardoor voor de noorderlingen gevaarlijk klein.

Aan het begin van de tweede helft kwam de ploeg van Dick Lukkien zelfs flink in de problemen toen invaller Dantaye Gilbert met een schot vanaf achttien meter de 1-1 maakte. Peersman kwam te laat. De Eindhovenaren kregen even later zelfs de kans op voorsprong te komen, maar spits Jesper Uneken kwam in botsing met de vuisten van doelman Hidde Jurjus.

PSV hielp FC Groningen naar de eerste plaats

Uiteindelijk was het PSV zelf dat FC Groningen hielp herstellen. Opnieuw waren het Johan Hove en Luciano Valente die de aanval van de noorderlingen opzette, maar het was Eindhove’s Mylian Jiménez die in de 65e minuut zijn eigen doelman Schiks versloeg.

In het restant van de wedstrijd kregen beide ploegen meerdere kansen, maar de duivel zat hen op de hielen. FC Groningen leek alle drie de punten te hebben gepakt in een duel dat al snel werd vergeten, totdat Uneken in de slotminuut van de reguliere speeltijd de gelijkmaker binnenkopte voor de thuisclub.

De scheidsrechter gunde FC Groningen drie minuten blessuretijd om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Hoewel de vermoeidheid van de afgelopen ‘Engelse weken’ duidelijk merkbaar was bij de noorderlingen, werd er toch echt belegerd op het doel van PSV, waarbij Hove op de paal terechtkwam. Het leek bij 2-2 te blijven. Een kostbaar puntenverlies dreigde, totdat op de laatste seconde alles goed ging voor de noorderlingen. Met een krachtige kopbal veroorzaakte Marvin Peersman grote verontwaardiging onder de Groningers, die feest vierden met de honderdvijftig meegereisde fans. Dankzij goede resultaten op andere terreinen (de naaste rivalen ADO Den Haag en FC Dordrecht speelden gelijk en De Graafschap verloor thuis van Jong Ajax) namen de promotiekansen voor Lukkien en zijn ploeg zelfs aanzienlijk toe.

Jong PSV-FC Groningen 2-3

Scoreverloop: 19. Hove 0-1, 46. Gilbert 1-1, 65. Jiménez 1-2, 90. Uneken 2-2, 90. Peersman 2-3.

Gele kaart: Dams, Simons (Jong PSV), Valente (FC Groningen).

Scheidsrechter: Smid.

Openbaar: 603.

Jong PSV: Regelen; Jansen, Van de Blaak, Dams en Egan-Riley; Van den Heuvel (46. Gilbert) en Jiménez (67. Abed); Simons, Nassoh & Bars; Ondubbelzinnig.

FC Groningen: Jujus; Bacuna, Rente, Peersman en Määttä (63. Blokzijl); Schreuders, Pelupessy (63. Mendes), Hove en Valente; Postema en Van Bergen (81. Turay).