FC Groningen wint ook overtuigend van MVV, Romano Postema scoort zijn 10e en 11e van het seizoen

Na de 4-1 overwinning van maandag op FC Den Bosch won FC Groningen ook in de thuiswedstrijd tegen MVV overtuigend: 3-0.

Was het de elfde thuiswedstrijd op rij waarin FC Groningen ongeslagen bleef? Was het de nacht van de derde periode? Zou FC qua aantal verloren punten gelijk eindigen met Roda JC, dat de felbegeerde tweede plaats bezet?

Bouwen op

Het waren zomaar wat bespiegelingen voorafgaand aan de wedstrijd waar het Groningse kamp met vertrouwen naar uitkeek. Volkomen terecht gezien de toenemende vorm, de geweldige introductiebrief die Lukkien en zijn mannen presenteerden in De Kuip en de duidelijke 4-1 overwinning op FC Den Bosch die volgde op die halve finale tegen Feyenoord.

Rui Mendes, die met twee doelpunten zo’n belangrijke rol speelde in Den Bosch, moest weer op de bank beginnen. Ook een begrijpelijke keuze van Lukkien, die niet onnodig wil spelen met zijn basiselftal, die wekelijks beter wordt.

Voor nummer 12 valt er niet veel te bereiken.

Om dit nog eens te onderstrepen maakte FC Groningen vanaf het begin duidelijk dat de Limburgers, die zonder fans waren afgereisd en op de 12e plaats stonden, vanavond weinig te bereiken hadden op de Euroborg.

De eerste schermutselingen gingen echter naar MVV, maar twee fouten van Groningen werden in de eerste minuten niet afgestraft. Daarna draaide het duel al snel in het voordeel van Groningen.

Hoofdrol van doelman Jurjus

Verrassend genoeg speelde doelman Hidde Jurjus een prominente rol. Hij zette de Groningse aanval al na ruim zeven minuten in. Zijn lange trap bracht Thom van Bergen in positie om te schieten. Zijn schot werd geblokt door Wout Coomans, de rebound van Romano Postema werd verdedigd door Ozgur Aktas.

Nog geen vier minuten later viel het doelpunt en stond Jurjus weer in de basis. Zijn trap kaatste terug naar Postema, die alert was en de trap van Coomans volkomen verkeerd zag. De bebaarde FC-aanvaller schoot met zijn linkervoet: 1-0. Met dat doelpunt kreeg Jurjus zijn eerste assist van het seizoen.

Schreuders is dicht bij de 2-0

Vanaf dat moment was het duidelijk dat er maar één team ging winnen bij Euroborg: FC Groningen. Schreuders, die opnieuw goed speelde, sloot even later de score af op 2-0. Na een steekpass van Luciano Valente schoot de energieke rechtermiddenvelder richting doelman Matthys.

Als dat geen 2-0 had moeten zijn, had de volgende kans van Postema er wel moeten zijn. Opnieuw stond de Stadjer tegenover Matthys, nu passeerde ook hij vakkundig de Limburger en leek zijn schot niet te kunnen ontcijferen, maar Aktas voorkwam de 2-0 met een miraculeuze sprong: hij kopte de bal van de lijn.

Mooie goal: 2-0

Drie minuten later was het echter een succes. En het was een prachtig doelpunt. Assist van Van Bergen, die links passeerde naar Määttä, die de pass teruggaf aan Schreuders, die perfect onder Matthys passeerde: 2-0.

Coach Maurice Verberne kwam tussenbeide en schakelde Coomans, die eveneens een gele kaart had, direct uit.

Goudhaantjes maken het af

Op de tweede helft van hetzelfde laken een pak. Het ontbrak MVV aan kwaliteit, FC Groningen bleef met energie aanvallen en de gouden schilden van Lukkien’s Groningen maakten het karwei af.

Määttä, die de assist verzorgde voor de 2-0, werd bij rust vervangen door Lukkien, Thijmen Blokzijl verving de Noor die sinds de vervanger van de geblesseerde Wouter Prins niet kon overtuigen.

Postema scoort nog twee doelpunten

Kort na de pauze maakte Postema een einde aan de wedstrijd. Valente speelde uitstekend nadat Van Bergen werd neergehaald, zag Postema naast zich en raakte behendig met zijn linkervoet de paal voor zijn tweede doelpunt: 3-0. Dit brengt zijn seizoenstotaal op 11 doelpunten.

De derde helft kon nog niet plaatsvinden in Euroborg omdat FC Dordrecht Telstar versloeg. Dat feest zal nog even uitgesteld moeten worden. Maar FC Groningen verwacht dit seizoen en in deze vorm geen periode.

FC Groningen-MVV 3-0

Stand: 10. Postema 1-0, 21. Schreuders 2-0, 53. Postema 3-0.

Gele kaart: Peersman en Pelupessy (FC Groningen), Coomans (MVV).

Scheidsrechter: Van der Eijk.

Kijkers: 19.452.

FC Groningen: Jurjus; Bacuna, Rente, Peersman en Määttä (46. Blokzijl); Schreuders (82. Emeran), Hove, Duarte (64. Pelupessy) en Valente (64. Mendes) ; Van Bergen (87. Lien) en Postema.

MVV: Matthys; Zeegers, Aktas, Coomans (23. Nieling) en Labylle; Souren (65. Tasci) en Kleinen; Slegers (79. Buifrahi), Smeets en Remans (64. Mmaee); Boek.(80. El Basri).