AZ overwint wanhopig Excelsior en zet Ajax onder druk – Voetbal International

AZ voerde zondag de druk op Ajax op in de strijd om de vierde plaats. In Alkmaar hielden de zwaargewonde Excelsior-bezoekers geen vast aan hun goede bedoelingen.

AZ overwint wanhopig Excelsior en zet Ajax onder druk
© Professionele opnamen

Twee afgekeurde doelpunten vlak voor rust wezen op de totale dominantie van AZ. Twee keer was de thuisploeg bijna in doel: eerst kopte Dani de Wit bijna over de doellijn, daarna scoorde Sven Mijnans na twee simpele passes. Door buitenspel werd de stand 3-0; Zowel De Wit als Mijnans hadden er al een.

Excelsior miste veel kernspelers, maar dat was geen excuus voor de goal die vernedering inluidde. Coach Marinus Dijkhuizen had tegen ESPN gezegd dat zijn spelers preciezer zouden zijn in de bochten, waarin ze al zeventien keer werden verslagen. Veel gebeurde er niet: na een kwartier kopte De Wit, aanvoerder bij afwezigheid van de geschorste Jordy Clasie, ongemerkt binnen na een hoekschop.

Toen ging het snel. Eén minuut na 1-0 scoorde Vangelis Pavlidis vakkundig zijn tweeëntwintigste Eredivisie-doelpunt van het seizoen, tien minuten later schoot Mijnans de bal vanaf twintig meter in de hoek. Excelsior ontsnapte aan een grotere achterstand voordat doelpunten werden afgekeurd toen Tiago Dantas de lat raakte. De bezoekers zelf durfden voor de rust, voor het eerst sinds 2 april 2016, geen schot meer te wagen.

Dit keer stond het bij rust 3-0, vorig seizoen was het 5-0. Maar in de tweede helft viel er geen doelpunt. Nu is het zo: in de 74e minuut was de stand 4-0. Mijnans scoorde liggend de rebound. Doordat debutant Kees Smit, een veelbelovend AZ-talent, als invaller inviel, kon de thuisploeg opnieuw niet tot scoren komen. Na de triple van AZ moet Ajax vanmiddag Fortuna Sittard verslaan om verbonden te blijven. Excelsior blijft net boven de dalingslijn.