Groningen verslaat nu Den Bosch en benadert de beste ploegen, Cambuur verloor in Eindhoven

Rui Mendes viert het gelijkspel

Voetbal

In de eerste divisie wreekte FC Groningen eind september in het eigen stadion de 3-0 nederlaag tegen FC Den Bosch. In De Vliert was het maandagavond 1-4. SC Cambuur verloor van Jong PSV: de Eindhovense beloften wonnen met 3-1.

De twee halvefinalisten van de KNVB-beker misten vorige week de finale. Cambuur verloor van NEC en Groningen van Feyenoord.

Door de overwinning staat Groningen op 48 punten, vijf minder dan nummer twee, Roda JC. De tweede plaats geeft recht op directe promotie. De Groningers hebben een wedstrijd minder gespeeld. Na de nederlaag in Brabant bezet Cambuur de tiende plaats, slechts één punt achter de play-offplaatsen.

Voor rust gebeurde er nauwelijks iets in Den Bosch. De wedstrijd begon pas na de pauze. Eerst was er een kans voor de Den Bosch-speler Yuya Ikeshita en op de tegenaanval schoof Romano Postema de bal net naast voor FC Groningen. Den Bosch werd daarna tweemaal gevaarlijk via Jaron Vicario. Hij scoorde niet, maar even later scoorde spits Kacper Kostorz: 1-0.

Na 65 minuten maakte Groningen gelijk. Den Bosch-doelman Krisztian Hegyi schoot de bal richting Rui Mendes, die zijn eerste doelpunt maakte voor FC Groningen.

FC Groningen gaat vooruit

Vijf minuten later draaide Postema, één seizoen speler van Den Bosch, het duel om na een voorzet van Marvin Peersman. Hij kopte van dichtbij de 1-2 tegen de touwen.

Daarna intensiveerde Groningen het spel en eindigde op 1-3. Hegyi kon het schot van Postema afweren, maar de rebound werd afgemaakt door Rui Mendes. Vervolgens kreeg de ploeg van coach Dick Lukkien de kans om meer te scoren, wat in de verlenging de 1-4 van Postema opleverde.

Minuut stilte voor Rijvers

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Kees Rijvers nam vooral Jong PSV deel aan de wedstrijd in Eindhoven. Maar er waren ook mogelijkheden voor gasten. In de 21e minuut was er een schot van Milan Smit, maar doelman Niek Schiks hield het tegen. Kort daarna moest hij zich opnieuw onderscheiden met een schitterend afstandsschot van Fedde de Jong.

Henk de Jong was niet tevreden met wat hij zag

Na de pauze bleef Jong PSV op voorsprong. Jevon Simons scoorde namens de Eindhovense prospects. Een kwartier voor tijd was de stand 2-0. Uneken schoof een goede voorzet van Koen Jansen tegen de touwen.

De spanning keert terug

Twee minuten later keerde de spanning terug, Marco Tol maakte met hulp van de jonge Amerikaan Agustín Anello de 2-1 voor Cambuur.

De hoop op een resultaat was echter van korte duur. Cambuur-verdediger Thomas Poll zette een voorzet van Mohamed Nassoh in eigen doel en na 78 minuten spelen stond de stand op 3-1.