Feyenoord verslaat nipt FC Groningen en speelt in de bekerfinale tegen NEC

Ondrej Lingr viert zijn doelpunt

Voetbal

Feyenoord treft NEC in de finale van het KNVB-bekertoernooi op zondag 21 april in De Kuip. De Rotterdammers versloegen FC Groningen, de nummer zes van de eerste divisie, in de tweede halve finale, maar eenvoudig was dat niet.

Laros Duarte bezorgde de Groningers in de eerste helft een verdiende voorsprong. Dávid Hancko maakte zestien minuten na rust de 1-1 voor Feyenoord, waarna invaller Ondrej Lingr zeven minuten voor tijd het winnende doelpunt maakte.

Voor dertienvoudig bekerwinnaar Feyenoord is het winnen van de beker dit seizoen de enige realistische kans op een prijs. Met tien punten achterstand op PSV lijkt de landstitel uit het zicht verdwenen en is het Europese avontuur van de Rotterdammers ten einde na uitschakeling door AS Roma in de Europa League.

gebroken blazoen

FC Groningen, dat in 2015 ooit de beker won, gebruikt het bekertoernooi om zijn aangetaste reputatie op te poetsen. De noordelijke club heeft een donker seizoen achter de rug, met veel negativiteit, muitende fans en eindelijk degradatie uit de Premier League na dertien jaar op het hoogste niveau.

De twee clubs troffen elkaar al vier keer in de KNVB-beker. De Rotterdammers wonnen drie keer en Groningen één keer. Hun laatste bekerwedstrijd in de derde ronde van het seizoen 2007/2008 resulteerde in een 3-1 overwinning voor Feyenoord.

Sfeer in De Kuip

Zonder de zieke Quilindschy Hartman en de geschorste Santiago Giménez, maar met coach Arne Slot opnieuw op de bank met een verkoudheid, kon Feyenoord zijn rol als favoriet niet vervullen.

FC Groningen deed in de beginfase niet onder voor Feyenoord. Coach Dick Lukkien had eerder de hoop uitgesproken dat zijn ploeg in balbezit zou durven voetballen. Zij deden het.

Duarte in de post

De Groningers kregen de eerste kans dankzij Luciano Valente, die profiteerde van een voorzet van Mats Wieffer en schoot naast. Tien minuten later glipte Wieffer weer weg. Dit keer raakte het schot van Duarte de paal.

Feyenoord kreeg in de 19e minuut een strafschop toegekend na een vermeende handsbal van de Groningse verdediger Marco Rente. Maar scheidsrechter Danny Makkelie en de VAR oordeelden dat het de rug van de Duitser was en niet zijn arm.

Nadat Igor Paixão er in de 30e minuut niet in slaagde een voorzet van Yankuba Minteh binnen te koppen, lag de bal een minuut later aan de andere kant. De welverdiende 0-1 kwam voor de voeten van uitblinker Duarte, wiens schot van richting werd veranderd door Thomas Beelen en Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther geen opties meer gaf.

FC Groningen viert 0-1

Feyenoord bood aanvallend weinig terug en zeker geen duidelijke kansen. Als het zestien meter bereikte, stond het vol met Groningers. Marcos López, de invaller van Hartman, ontsnapte aan de gele kaart na een harde overtreding op Jorg Schreuders. Scheidsrechter Makkelie kwam niet tussenbeide.

De Rotterdammers kwamen als een heel ander team uit de kleedkamer. In de tweede minuut na rust zag Minteh een schot van dichtbij gered worden door de Groningse doelman Hidde Jurjus, waarna linksback Isak Määttä dook om de rebound binnen te tikken van de bij rust ingevallen Bart Nieuwkoop.

Goede Hancko-raceactie

De gelijkspel leek slechts een kwestie van tijd. Feyenoord zette steeds meer druk. In de 55e minuut schoot Minteh vanuit kansrijke positie vanaf rechts in het zijnet. Vijf minuten later gebeurde het. Een prachtige voorzet van Calvin Stengs vanaf de rechterkant werd na goed loopactie bij de tweede paal afgemaakt door opkomende verdediger Hancko: 1-1.

Feyenoord bleef de ploeg met de meeste drive en dat wierp in de 83e minuut zijn vruchten af. De Tsjech Lingr, die de teleurstellende Ayase Ueda verving, gleed een voorzet van Luka Ivanusec op links binnen, die in de rust opkwam voor Paixão, voor de 2-1.

FC Groningen kon die klap niet meer verwerken. Ivanusec en Minteh misten een grote kans om er in de negentig minuut 3-1 van te maken.

Feyenoord, dat Stengs geblesseerd zag ten onder gaan, mag zich voor de 19e keer in de clubgeschiedenis en voor het eerst sinds 2020 als bekerfinalist beschouwen.