De Japanners Ogawa en Sano leiden NEC naar vijfde bekerfinale

NEC heeft voor de vijfde keer de finale van de KNVB-beker bereikt. De Nijmeegse ploeg, die het toernooi nog nooit heeft gewonnen, was in de halve finale na verlenging te sterk tegen SC Cambuur: 1-2.

De Japanners Koki Ogawa en Kodai Sano scoorden de doelpunten voor NEC, dat zondag 21 april in de finale tegenover Feyenoord of FC Groningen staat. Deze twee clubs ontmoeten elkaar donderdag in De Kuip.

Cambuur-coach Henk de Jong hoopte dat het thuispubliek het verschil zou kunnen maken tegen de Eredivisie-ploeg door “het stadion in brand te steken”. De fans lieten zich horen, niet alleen op de tribunes. Tijdens de wedstrijd werd er buiten het stadion talloze vuurwerk afgestoken, waardoor er een echte bekersfeer ontstond.

NEC leek niet echt geïntimideerd. De Nijmeegse ploeg zorgde in de elfde minuut voor het eerste gevaar via Roberto González. De Spanjaard schoot zichzelf neer. Ogawa was na een kwartier het dichtst bij het eerste doelpunt. Zijn poging vanaf de bocht belandde via doelman Yanick van Osch op de paal. In de twintigste minuut ontsnapte Cambuur opnieuw. Dit keer belandde de bal op de lat na een afgeweken schot van Sontje Hansen.

De eerste goede aanval van Cambuur vertaalde zich meteen in een doelpunt. Na een hoge pass in het zestienmetergebied kopte Fedde de Jong de bal goed, waarna de Letse spits Roberts Uldrikis verdediger Bram Nuytink versloeg en langs doelman Jasper Cillessen kopte: 1-0. NEC dreigde in de eerste helft alleen via Ogawa opnieuw.

Cambuur moest na rust terugkomen. Van Osch hield de Friezen met reddingen op pogingen van Philippe Sandler, Sano en Nuytinck, maar de verdiende gelijkmaker kwam na een uur spelen. Ogawa scoorde na een hoekschop van Tjaronn Chery (1-1).

Hansen bracht NEC halverwege de tweede helft bijna op voorsprong, maar zijn schot ging naast. Aan de andere kant stond Milan Smit op het punt de wedstrijd in de 86e minuut te beslissen met een kopbal, maar Cillessen voorkwam dat met zijn vingertoppen.

NEC drukte in de verlenging alsnog zijn dominantie uit op het scorebord. Na goed voorbereidend werk van Yvandro Borges Sanches scoorde Sanó in de 99e minuut.Na verlies van de finales in 1973, 1983, 1994 en 2000 heeft NEC nu opnieuw een kans op de KNVB-beker.