Basketbalspelers lieten Griekenland met geweld ontsnappen in de kwalificatie voor het EK

Sport

Nederlandse basketbalspelers slaagden er in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland niet in om enige truc uit te halen. Na een aangrijpende slotfase verloor Oranje met 72-74 van de tweevoudig Europees kampioen en nummer vijf op het afgelopen EK in Den Haag.

Nederland kende vrijdag een valse start in de kwalificatie en verloor met 98-94 van Groot-Brittannië in Groep F, waartoe ook Tsjechië en Griekenland behoren. Omdat de eerste drie uit de groep zich plaatsen voor het EK, blijft Oranje ondanks de twee nederlagen in de race.

Na een moeizame start (6-12) kwam de ploeg van Israëlische coach Arik Shivek op een 31-18 voorsprong dankzij een serie van 17-0 in het tweede kwart. Leidse speler Marijn Ververs was de belangrijkste aanjager van die sterke fase.

Bij rust was er nog een voorsprong van zeven punten (39-32), maar die verdween in het derde kwart door de toenemende Griekse defensieve druk en het noodzakelijke doelpunt van ster Vasileios Toliopoulos (26 punten).

Laatste kamer

Hierdoor ging Nederland het vierde kwartaal in met een achterstand van 58-62. Oranje kwam echter weer op voorsprong en kwam weer op voorsprong met 66-64 na een driehonkslag van Ververs en belangrijke aanvallende rebounds van Roeland Schaftenaar.

Roeland Schaftenaarn in actie tegen de Grieken

De 35-jarige veteraan bezorgde Nederland met nog iets meer dan een minuut te gaan een 71-70 voorsprong vanaf de vrije worplijn. Het was niet mogelijk hen naar een veilige haven te begeleiden. Twee omzetten werden Nederland fataal.

‘Knap’

Spelmaker Keye van der Vuurst de Vries baalde van de nederlaag: “We waren simpelweg slecht tegen Groot-Brittannië. Zo terugkomen tegen een zo belangrijk land als Griekenland is fantastisch.”

“We hebben het ze heel moeilijk gemaakt, we hadden zelfs moeten winnen. In zulke spannende wedstrijden gaat het om de kleine dingen. Zij deden het beter.”

Topscorer van Nederland was Schaftenaar met 13 punten. Voor Yannick Kraag, speler van de Spaanse club Joventut Badalona, ​​zaten scouts van de NBA-club Portland Trailblazers op de tribunes van de Sportcampus, die vol zat met 4.000 fans.

Kostas Antetokounmpo, een van de drie basketbalspelende broers van NBA-superster Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks, deed met de Grieken mee.

De kwalificatie voor Euro 2025 gaat in november verder met een thuis-en-uitwedstrijd tegen Tsjechië.