Verdedigend is Ajax kansloos tegen AZ; Van Bommel is een grote provocatie voor Amsterdammers

ALKMAAR – AZ deed vandaag goede zaken in de Noord-Hollandse derby tegen Ajax door met 2-0 te winnen. Met twee overwinningen op rij lijken de Alkmaarders eindelijk uit het slop te zijn gekomen. Net op tijd om Ajax op afstand te houden in het klassement. AZ heeft er 4Mijn De plek in de Eredivisie is verzekerd met een voorsprong van 6 punten op de ploeg van John van ‘t Schip.

De tijdelijke coach van de Amsterdammers had zijn ploeg in een 5-3-2-formatie op het veld gezet, geheel tegen de genen van Ajax in. Vijf verdedigers, vermoedelijk veroorzaakt door de afwezigheid van Steven Berghuis, Jordan Henderson en (nog) Steven Bergwijn. Alles was er in ieder geval op gericht de nul te houden. Een nobel doel dat echter al in de 7e eeuw werd bereikt.Mijn De minuut van de wedstrijd bleek een illusie, toen Van Bommel te veel ruimte kreeg en de bal simpel achter doelman Diant Ramaj schoot: 1-0.

Wat volgde waren een kwartier waarin het erop leek dat Ajax volledig onder de voet gelopen zou worden. Naarmate de eerste helft vorderde verloor de thuisploeg echter wat van haar scherpte, waardoor ook kansen ontstonden voor Ajax. Geen van die kansen resulteerde in een doelpunt, waardoor de ploegen bij 1-0 konden rusten.

Na de pauze veranderde het panorama niet: zonder kwaliteitsvoetbal, AZ als moederploeg en uiteindelijk in ’67Mijn Opnieuw minutenlang Ruben van Bommel, die de bal op een presenteerblaadje ontving van Mayckel Lahdo en met een droog schot afvuurde, waardoor Ajax in diepe rouw stortte.

Ajax probeerde even iets terug te doen. in 87Mijn minuut Brian Brobbey scoorde. De VAR-‘lijnen’ gaven echter aan dat er sprake was van buitenspel. Zo bleef de troostprijs ook voor de Amsterdammers onopgemerkt.

Door de overwinning heeft AZ zes punten meer dan Ajax op de vijfde plaats. De Amsterdammers spelen komende zondag thuis tegen FC Utrecht, terwijl AZ zaterdagavond op bezoek gaat bij Excelsior Rotterdam.