AZ duwt Ajax met een overwinning verder het moeras in

AZ versloeg Ajax op eigen veld met 2-0. Beide doelpunten werden gescoord door Ruben van Bommel, die de Alkmaarders de overwinning bezorgde. Het gat met nummer vijf Ajax in de Eredivisie is opgelopen tot zes punten.

John van ‘t Schip trok een konijn uit zijn hoed en koos mede door de afwezigheid van Steven Berghuis voor een opstelling met vijf verdedigers. Bij AZ veranderde de opstelling niet na de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Ruben van Bommel kreeg daarom opnieuw de voorkeur boven Myron van Brederode. Van Bommel beloonde het vertrouwen van Maarten Martens met een snel doelpunt. Ze gaven hem te veel ruimte en hij schoof de bal eenvoudig achter doelman Diant Ramaj: 1-0.

Het snelle doelpunt gaf AZ vleugels en leek de marge tegen het povere Ajax snel uit te breiden. Kristijan Belic miste nipt het doel van de Amsterdammers. De thuisploeg zakte wat in en daardoor ontstond er via Anton Gaaei een kans voor Ajax.

De jonge Deen schoot recht op doelman Mathew Ryan. Ook hij speelde een dramatische wedstrijd en werd vlak voor rust uit zijn lijden verlost. Van Bommel maakte even eerder zijn tweede doelpunt, maar zijn schot ging naast.

De tekst gaat verder onder de foto.

Het tweede doelpunt van Van Bommel viel in de tweede helft. Ook de start van de tweede helft was niet van hoog niveau. Mayckel Lahdo overhandigde de bal op een presenteerblaadje aan Van Bommel. De aanvaller scoorde met een droge pass zijn tweede doelpunt en maakte Ajax nog treuriger: 2-0.

Het tweede doelpunt van de jonge aanvaller leek de wedstrijd snel te beslissen. Ondanks de tegenvallende vorm van beide ploegen leek Brian Brobbey vlak voor tijd de spanning te herstellen. De potige spits scoorde prachtig, maar de VAR keurde zijn doelpunt af wegens buitenspel.

Door de overwinning heeft AZ zes punten meer dan Ajax op de vijfde plaats. De Amsterdammers spelen komende zondag thuis tegen FC Utrecht, terwijl AZ zaterdagavond op bezoek gaat bij Excelsior Rotterdam.

AZ-configuratie: Ryan; Sugawara, Goes, Bazoer (Martins Indi/83), Møller Wolfe; Clasie, De Wit, Belic (Lahdo/67); Mijnans (Van Brederode/83), Pavlidis, Van Bommel (Poku/84)

Ajax-opstelling: Ramaj; Gaaei (Kaplan/36), Rensch, Hato, Sutalo, Sosa; Van den Boomen (Mannsverk/80), Tahirovic (Akpom/64), Taylor, Hlynsson (Rijkhoff/80), Brobbey