AZ doet een grote stap en brengt Ajax nog meer in de problemen

In een wedstrijd waarin AZ het gevaarlijkst was, maar Ajax verbetering liet zien ten opzichte van de afgelopen weken, maakte Ruben van Bommel het verschil. De pas 19-jarige linksbuiten scoorde voor rust 1-0 en na rust 2-0 en beleefde daarmee zijn beste middag sinds hij afgelopen zomer van MVV naar AZ verhuisde.

(Tekst gaat verder na foto)

1-0 van Rubén van Bommel.© ANP-foto

Het duel van de lammen tegen de blinden werd door velen vooraf genoemd. Zowel AZ (vierde) als Ajax (vijfde) maken immers een lastig seizoen door en het verschil met nummer drie, FC Twente, is aanzienlijk. AZ staat nu vijf punten minder dan FC Twente en heeft dus nog een klein vooruitzicht op de derde plaats, maar voor Ajax bedraagt ​​het verschil op die positie al elf punten.

Vangelis Pavlidis in een duel met Josip Sutalo.© ANP-foto

In de recente miserabele reeks gaf Ajax elke wedstrijd zoveel kansen weg dat coach John van ‘t Schip besloot van team te wisselen voor de wedstrijd in Alkmaar. Hij stuurde Ajax met vijf verdedigers het veld op. Anton Gaaei en Borna Sosa waren de vleugelspelers, in het midden moesten Devyne Rensch, Josip Sutalo en Jorrel Hato het duel dichtbij houden.

Dat laatste was slechts zes minuten mogelijk. Daarna ging het veld voor het eerst open voor AZ en was meteen een succes. Rechtsback Gaaei verloor een duel op de middenlijn en stuurde Ruben van Bommel vervolgens per ongeluk naar de achterkant van het veld. Hij vond alleen Jorrel Hato, passeerde hem en schoot strak in de korte hoek: 1-0.

Hiermee kreeg AZ al snel wat het wilde en leek het in de daaropvolgende minuten meteen de volgende klap uit te delen. Twee dreigende aanvallen via Van Bommel en vervolgens Kristijan Belic leverden echter geen doelpunt op.

Kristijan Belic schiet, maar de bal gaat naast.© ANP-foto

Gevaarlijke momenten

Na het eerste kwartier herstelde Ajax zich enigszins en leek de nieuwe opstelling enige verbetering te brengen. Met name de ‘avonturen’ van Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson zorgden bij AZ soms voor problemen. Beiden speelden als aanvallende middenvelders “onder” spits Brian Brobbey. Taylor en Hlynsson waren betrokken bij de drie gevaarlijke momenten van Ajax in de eerste helft.

Anton Gaei

Het liep altijd goed af voor AZ, mede omdat Gaaei op rechts aanvallend te weinig deed met de ruimte die Hlynsson voor hem creëerde. Na ruim een ​​half uur verwijderde Van ‘t Schip Gaaei en verving hem door centrale verdediger Ahmetcan Kaplan. Als gevolg hiervan schoof Rensch van het centrum naar rechts, om de rol van vleugelverdediger beter te spelen dan Gaaei.

Tweede kans voor Rubén van Bommel. Deze keer schiet hij naast.© ANP-foto

Ondertussen bleven de beste kansen over voor AZ. Na een halfuur had Van Bommel alle tijd om een ​​hoek te vinden en schoot nipt naast. Een paar minuten later opende AZ snel dankzij Belic en Van Bommel nadat Gaaei de bal had verloren. De pass van Van Bommel op zelfstandig speler Sven Mijnans werd onderschept door een running back Taylor, die opgelucht zag dat de bal naast ging.

Deformatie

Nadat Van Bommel halverwege de tweede helft zijn tweede doelpunt van de middag scoorde, leek het spannend te worden in de slotfase, toen Brian Brobbey in de 88e minuut de 2-1 dacht te kunnen maken. Ajax juichte, de Amsterdamse fans juichten, maar het bleek tevergeefs. Na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel van Brobbey.