Ajax valt in Alkmaar: Ruben van Bommel wint de wedstrijd

Ajax verloor de uitwedstrijd tegen AZ met 2-0. De Amsterdammers arriveerden met vijf verdedigers in Alkmaar, maar ook dat zorgde niet voor de broodnodige stabiliteit bij de ploeg van John van ‘t Schip. Hij scoorde voor en na de pauze en werd daarmee de beste speler van de wedstrijd.

Zowel AZ als Ajax speelden de afgelopen weken onder het gemiddelde. De thuisploeg liet vorige week enige verbetering zien met een overwinning op Fortuna Sittard (1-2), waardoor dezelfde elf spelers in de basis van de Alkmaarse ploeg stonden. In de wedstrijd tegen Bodø/Glimt werd ondanks de overwinning (1-2) de kwetsbaarheid van de Amsterdammers opnieuw pijnlijk duidelijk. In de wedstrijd om de vierde plaats koos John van ‘t Schip daarom voor een 5-4-1 verdedigingssysteem, waarin Anton Gaaei en Branco van den Boomen vanwege diverse blessures aan de start kwamen.

Het artikel gaat verder onder de video.

In de praktijk leidde dit echter niet tot beter verdedigend spel van de bezoekers. Er was veelvuldig berichtgeving over de verkeerde kant en door een gebrek aan communicatie en goede afspraken was er soms veel ruimte achter de Amsterdamse verdediging.

De eerste keer dat het team van Maarten Martens hiervan profiteerde, was meteen een succes. Na een goede onderschepping van Vangelis Pavlidis ontsloeg hij Van Bommel, die vervolgens zonder grote hindernissen binnenkwam en de 1-0 scoorde. Even later scoorde Kristijan Belic bijna met een knap achterhakschot, maar zijn inzet werd van richting veranderd door de vingertoppen van Diant Ramaj.

De Duitse doelman moest vaak de lange bal gebruiken, omdat er weinig beweging was. Brian Brobbey deed mee, maar bevond zich op een eenzaam eiland in de voorhoede van Amsterdam. Ondertussen wist AZ rustig te combineren en vaak snel de bal terug te pakken door druk uit te oefenen op de Ajax-defensie. Door wat besluiteloosheid en slechte passing in de slotfase waren er weinig kansen. Van Bommel had zijn ploeg na een half uur een grotere voorsprong moeten geven na slecht verdedigen van Josip Sutalo, maar hij schoof de bal naast.

Wie het ook matig deed bij de Amsterdammers was Anton Gaaei. De Deense rechtsback loste het eerste schot van Ajax met een slider in de verre hoek, maar speelde verder onder par. Hij draaide de bal iets vaker om dan de rest, en zijn passes leken iets vaker mis te gaan dan de rest. Tien minuten voor rust werd hij opgeofferd door coach Van ‘t Schip en Ahmetcan Kaplan maakte zijn langverwachte debuut in Ajax 1. Het was op dit punt dat de bezoekers vaak een uitweg naar voren vonden. Er werd echter vooral gecombineerd zonder de tegenstander te schudden. De Godenzonen kregen in deze periode twee kansen, maar pogingen van Kenneth Taylor en Van den Boomen gingen naast.

Devyne Rensch scoorde in de 62e minuut Ajax’ eerste kans van de tweede helft, maar ook haar poging miste tussen de palen. Aan de andere kant redde Ramaj eenvoudig een vrije trap van Van Bommel. Beide teams hadden hun momenten in de tweede helft die soms leken op de tweede plaats van KKD. Het tempo lag laag, de passen waren te transparant en soms was het lastig om goede communicatie te vinden. De eerste actie van invaller Mayckel Lahdo zal de Alkmaarse fans echter gecompenseerd hebben.

Na een fysiek duel draaide hij zich om en gaf de bal terug aan Van Bommel, die vervolgens met gemak zijn tweede doelpunt scoorde en de wedstrijd leek te beslissen. Ajax probeerde al snel iets terug te doen, maar twee gevaarlijke voorzetten van Borna Sosa bereikten de Amsterdamse aanvallers niet. In de finale leken de bezoekers de gelijkmaker te scoren nadat Brian Brobbey de rust bewaarde, maar de potige spits bleek buitenspel te staan. Beide ploegen hadden in de rust een strafschop geëist, maar Allard Lindhout wilde die niet. Met de 2-0 overwinning neemt AZ afstand van Ajax, dat opnieuw in een sportieve crisis verkeert.