Ajax O16 verliest de miniklassieker; Ajax O17 verliest met 0-3 voorsprong in Alkmaar

Dit was het live thema van de Ajax-jeugdwedstrijden op zaterdag 24 februari. Ajax O16 verloor op het Sportpark op de Toekomst met 2-3 van Feyenoord, terwijl Ajax O17 een 0-3 voorsprong moest incasseren tegen AZ O17. Ajax O15 had een thuiswedstrijd op het programma staan ​​tegen FC Utrecht O15. De Amsterdammers wonnen met 3-0.

voeten | Ajax O16 – Feyenoord O16 (2-3)

Ajax O16 verloor de miniklassieker tegen Feyenoord O16 met 2-3 op het eigen Sportpark op de Toekomst. Na een snelle voorsprong voor de thuisploeg scoorden de Rotterdammers voor rust nog twee doelpunten. Na rust leek de schade snel hersteld, maar uiteindelijk won Feyenoord O16.

Ajax O16 wist dankzij Jivayno Zinhagel al snel op voorsprong te komen. Hij meerde af vanaf ongeveer twintig meter. De spelers van Feyenoord bukten zich om de bal te vangen. Hierdoor zag de Feyenoord-doelman de bal te laat en zag hij het schot in de verre hoek verdwijnen. Feyenoord O16 zocht al snel naar de gelijkmaker. In tien minuten waren er al enkele kansen en in de zestiende minuut wisten de Rotterdammers de stand gelijk te maken nadat de bal in het gebied bleef steken.

Kort na de gelijkspel moest Ajax O16 opnieuw een doelpunt incasseren. De rechtsbuiten van Feyenoord had veel ruimte en kon de bal makkelijk doorgeven aan de aanvaller, die makkelijk kon scoren: 1-2. De thuisploeg kon dankzij Thijmen Romers voor rust nog maar dicht bij de gelijkmaker komen, maar zijn schot ging naast.

Hassan Ayyildiz kwam direct na rust in het veld en de invaller kon direct zijn stempel drukken. Na twee minuten kon Ayyildiz na een goede combinatie scoren. Feyenoord nam weer het heft in handen op het Sportpark op de Toekomst. Nadat de Rotterdammers kort na de gelijkmaker van Ajax van dichtbij naast schoten, kwamen ze in Amsterdam in de 71e minuut weer op voorsprong. Een hoekschop werd kort genomen en na een lage voorzet schoot de bal richting de eerste paal.

Feyenoord leek de miniklassieker te hebben beslist, maar in de slotfase hadden alle Ajacieden reden om te klagen bij de scheidsrechter. Na een hoekschop belandde de bal duidelijk op de arm van een speler van Feyenoord, maar de manager besloot vanwege onbegrip van de spelers en het publiek geen strafschop toe te kennen. Hierdoor verloor Ajax O16 de wedstrijd.

Opstelling Ajax O16:

Bonevacia; Fränkel (73′ Kasanwirjo), Peters, De Falco (66′ Joao da Silva); Cruden, Romers, Tilborg (57′ Koka), Nash; Barrón (46′ Ayyildiz), Teuwsen (57′ Álvarez Pérez), Zinhagel.

Ajax O16 Wissels:

Engel, Ayyildiz, Koka, Kasanwirjo, Joao da Silva, Álvarez Pérez, Misignha.

voeten | AZ O17 – Ajax O17 (3-3)

Ajax O17 heeft in Alkmaar een 0-3-voorsprong verspeeld. Kort na rust bereikten de bezoekers een ogenschijnlijk veilige marge van drie doelpunten, maar al in de extra tijd scoorde AZ O17 de 3-3.

Aan het begin van de wedstrijd golfde het spel heen en weer. Beide ploegen kregen kansen op het eerste doelpunt, maar de grote kansen lieten lang op zich wachten. Lasse Abildgaard dacht op het halfuur al te kunnen scoren, maar de doelman van AZ rekte zich uit en kon het schot van de Deen redden. In de 38e minuut scoorde Ajax O17 alsnog. Na een aanval van Sean Steur en Emre Ünüvar belandde de bal opnieuw in de handen van Abildgaard. Hij schoot met zijn linkervoet voorzichtig tussen de benen van de tegenstander aan de binnenkant van de paal in de korte hoek: 0-1.

Dat was qua doelstellingen niet het einde van het eerste bedrijf. Vlak voor rust wist Younes Eilas Mechrouch zijn tegenstander recht naar binnen te passeren en schoot vanaf een meter of twintig de lage bal in de korte hoek. Dit zorgde ervoor dat Ajax O17 met een 0-2 voorsprong de kleedkamer inging.

Na rust leek Ajax O17 de wedstrijd te hebben afgesloten. Een misverstand tussen de doelman van AZ en een ploeggenoot zorgde voor een uitgelezen kans voor Luca Messori, die deze niet liet verspillen: 0-3. De overwinning in de tweede helft was echter alles behalve zeker, want AZ O17 scoorde tweemaal in één minuut. Eerst een voorzet vanaf rechts, daarna een schot van AZ met weggenomen bal: 2-3.

Tien minuten voor tijd ontsnapte Ajax O17 aan de gelijkspel. Een lastige situatie resulteerde in twee doelpogingen van de Alkmaarders, maar beide schoten konden worden geblokt. Uiteindelijk werd het 3-3. Een schot van buiten het strafschopgebied belandde in de verre hoek. In de daaropvolgende commotie kreeg ook Lyfe Oldenstam zijn tweede rode kaart. Door het late doelpunt eindigde de zaterdagmiddag negatief voor de Ajax-jeugdspeler.