Reinier Honig bereikt een mijlpaal met zijn tiende overwinning op NK Stayeren

Woensdag 21 februari 2024 om 8:04

Reinier Honig heeft een prestigieuze mijlpaal bereikt in het Nederlands Kampioenschap Stay. In een bomvol Sportpaleis Alkmaar veroverde de 40-jarige voor de tiende keer de landstitel in deze sport.

Honig was een van de favorieten voor de overwinning met negen titels in dit kampioenschap. Tussen 2005 en 2008 won hij zijn eerste vier titels en later, na terugkeer op vakantie na een wegwedstrijd, won hij tussen 2017 en 2022 nog vijf keer het Nationaal Kampioenschap. Daarnaast is hij Europees kampioen, nadat hij afgelopen zomer de Europees Kampioenschap in Pordenone.

Serginho Wilshaus werd gezien als zijn belangrijkste tegenstander. De jongeman verraste vorig jaar door als beloftevolle senior het NK te winnen door de ervaren Honig en Etienne van Empel te verslaan. Wilshaus kon, met Richard Konijn als gangmaker, gisteren vanaf pole starten in het Nationaal Kampioenschap, terwijl Honig (die door Jos Pronk uit de wind werd gehouden) de vijfde startpositie pakte.

Geen nieuwe titel voor Wilshaus
Nadat Cees Bol, de professionele coureur en aandachtige toeschouwer van Astana Qazaqstan, het startsein gaf, duurde het niet lang voordat de eerste aanvallen plaatsvonden. Honig nam ook vanaf het begin deel aan de discussies. In het eerste kwart van de race van 50 kilometer (200 ronden) ging de thuisblijverspecialist naar voren om zich voor te bereiden op een aanval op de leidende positie van Wilshaus.

De 22-jarige coureur kon de eerste aanval na zeventig ronden nog afweren, maar Honig pakte kort na halverwege de race alsnog de leiding. Die plek gaf hij de rest van de race niet meer af en na ruim 45 minuten racen was zijn tiende titel een feit. Wilshaus moest dit keer genoegen nemen met de zilveren medaille. De bronzen medaille ging naar Glenn van Nierop, 29, en zijn Belgische gangmaker Edwin Smeulders.