De Wit bezorgt AZ in de slotminuten eindelijk weer een competitiezege

— roept de Wit.

Voetbal

AZ wist eindelijk weer een wedstrijd te winnen in de Eredivisie. De voetballers van Alkmaars kwamen in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard op achterstand, maar behaalden met veel vaardigheid en inzet een 2-1 overwinning. Dani de Wit bezorgde in de negentig minuut de overwinning aan de wedstrijd.

Fortuna-AZ was een wedstrijd tussen twee ploegen die graag wilden winnen. De Limburgers kregen zes dagen geleden een zware klap te verduren met een 4-0-nederlaag tegen FC Utrecht, terwijl AZ in de Eredivisie zes wedstrijden op rij zonder zege bleef. De laatste competitiezege van Alkmaar dateert van 9 december, toen Almere City op eigen veld met 4-1 werd verslagen.

Verkeerd oordeel

Nadat Sven Mijnans en Dani de Wit in het eerste kwartier kansen misten om de 0-1 voor AZ te maken, kwam Fortuna, geheel tegen alle verwachtingen in, op voorsprong.

De Spaanse middenvelder Íñigo Córdoba profiteerde van een beoordelingsfout van Kristijan Belic. De Belgische Serviër zag zijn slechte pass onderschept door Córdoba, die in de achttiende minuut gecontroleerd naar het doel van AZ wist te rennen en te scoren.

Kristijan Belic

De Alkmaarders waren even helemaal de weg kwijt. Drie minuten later kopte de Braziliaan Rodrigo Guth bijna het tweede doelpunt van Sittard binnen na een corner aan de tweede paal.

AZ zocht naar de gelijkmaker, maar zonder echt gevaarlijk te worden. En zelfs als dat zo was, was het ook niet gemakkelijk.

Wild in de hoogte

Tien minuten voor rust kreeg David Moller Wolfe een grote kans voor AZ, maar de Noorse verdediger knalde de bal ruim over het doel van Michael Verrips. Drie minuten later schoot Vangelis Pavlidis van dichtbij tussen de palen, maar de Griekse topscorer deed dat in buitenspelpositie.

Na rust was Ruben van Bommel dicht bij de gelijkmaker. De 19-jarige enige aanvaller maakte een knappe versnelling vanaf links af met een krachtig schot net aan de verkeerde kant van de paal, om vrijwel direct daarna vervangen te worden door Martens samen met Belic.

Pavlidis scoort 1-1.

Zelfs met verse krachten in de ploeg presteerde AZ niet veel. Hij had de hulp van Verrips nodig om te binden. Een hoekschop van Yukinawa Sugawara werd niet goed verwerkt door de Fortuna-doelman. Pavlidis scoorde al snel 1-1, zijn 21e van het seizoen. De Griek nam al deel aan honderd doelpunten in de Premier League (77 goals en 23 assists).

Nu was het de beurt aan het lokale team om te ontsnappen. Invaller Myron van Brederode knalde de bal op de lat. Een minuut later raakte Fortuna aan de andere kant van het veld tweemaal het aluminium,

Het laatste kwartier was veruit het interessantste deel van de wedstrijd, met steeds weer kansen. Het leek erop dat de wedstrijd in een gelijkspel zou eindigen, totdat De Wit, geheel vrij, in de 89e minuut een Sugawara-inworp van Lequincio Zeefuik kopte en zo AZ opnieuw liet winnen.