Ivoorkust wint in eigen land de Afrika Cup

Ivoorkust won in eigen land de African Cup of Nations. Het gastland versloeg Nigeria in de finale met 2-1.

Sébastien Haller, oud-speler van FC Utrecht en Ajacied, scoorde met nog 10 minuten te gaan het winnende doelpunt in Ebimpé.

Verrassend genoeg ontsloeg Ivoorkust tijdens het toernooi bondscoach Jean-Louis Gasset. Dat kwam na de teleurstellende groepsfase. Ivoorkust ging verder als beste nummer 3. Emerse Fae nam na de groep het roer over en met groot succes.

Het is de eerste eindzege van Ivoorkust sinds 2015. Negen jaar geleden was het land na strafschoppen te sterk voor Ghana. Het land won de titel ook in 1992.

Haller-wedstrijdwinnaar
De geboren Haarlemmer William Troost-Ekong zette Nigeria in de 38e minuut op voorsprong en steeg na een hoekschop op de linkerflank over een tegenstander heen. De verdediger sloeg de bal hard. Troost-Ekong, 30, speelde in Nederland voor FC Groningen en FC Dordrecht. Momenteel heeft hij een contract bij de Griekse club PAOK Thessaloniki.

De gelijkspel kwam na ruim een ​​uur. Franck Kessié beloonde de dominantie van Ivoorkust met een 1-1-voorsprong. In de 81e minuut werd Haller tot winnaar van de wedstrijd gekroond. Een voorzet vanaf de linkerflank van Simon Adingra werd behendig met de neus van zijn laars naar de tweede paal gestuurd, tot grote vreugde van vrijwel alle toeschouwers.

Open competitie
De finale van de Afrika Cup leverde de afgelopen jaren vaak weinig doelpunten op. Tijdens de vorige editie stond het 0-0 in de finale. Dit keer was het een open wedstrijd en waren er veel kansen.

Vroeg in de tweede helft werkte de Nigeriaanse verdediger Calvin Bassey een bal van de lijn en Haller zag een schot van bovenaf naast gaan. Ivoorkust bleef echter aandringen, gesteund door tienduizenden fans. Ook na de gelijkspel bleef de ploeg zoeken naar de aanval. Nigeria wist in de slotfase weinig gevaar te creëren en na het laatste fluitsignaal barstte het feest los op de geheel in oranje uitgedoste tribunes.

Groepsmaatje
Op 18 januari versloeg Nigeria Ivoorkust met 1-0 in de groepsfase. Troost-Ekong scoorde vervolgens het enige doelpunt, uit een strafschop.

Nigeria wist voor het eerst sinds 2013 de African Cup of Nations te winnen.