FC sluit mooie week af met driehonkslag in het sfeervolle Euroborg

Zondag 11 februari 2024 om 16:21 uur

FC Groningen won zondagmiddag thuis met 3-0 van TOP Oss. Bij rust was de stand 1-0 in het voordeel van Trots van het Noorden dankzij een doelpunt van Johan Hove. Na de pauze verdubbelde Luciano Valente de score en maakte Kristian Lien het laatste doelpunt van de middag. Dankzij de driepunter steeg FC Groningen naar de vijfde plaats in het klassement.

Daags na de memorabele bekeravond van afgelopen donderdag werden er 20.414 kaarten verkocht voor de competitiewedstrijd tegen TOP Oss. FC Groningen kreeg in de eerste helft meerdere kansen, maar werd in de laatste minuut regelmatig bekneld geraakt door een gele barrière van TOP-verdedigers. Wouter Prins kwam in de 10e speelminuut vanaf links binnen, maar zijn lage voorzet werd weggewerkt net voordat Luciano Valente bij de bal kon. Na een kwartier in de wedstrijd een soortgelijke voorzet van Valente, alleen vanaf de andere kant van het veld. De bal ging voor het doel van aanvallers Thom van Bergen en Romano Postema.

Jorg Schreuders probeerde het halverwege de eerste helft van ver en ook Laros Duarte schoot van buiten het strafschopgebied opnieuw raak. Schreuders schoot naast en Duarte bereikte doelman Mike Havekotte.

Johan Hove verbrak de ban na 41 minuten spelen. Een hoekschop van Prins kwam in handen van Marvin Peersman. De verdediger gaf de bal terug aan Hove en de Noor schoot door een woud van benen, 1-0. (Na de wedstrijd bleek dat Thom van Bergen de bal zodanig van richting had veranderd dat het doelpunt aan de spits werd toegeschreven – red.) Direct daarna kreeg FC via aanvoerder Leandro Bacuna een grote kans. De aanvoerder ontving de bal van Schreuders in het zestienmetergebied, maar schoot aan de verkeerde kant van de paal in het zijnet. Hierdoor bleef de stand op 1-0.

Kort na rust hadden veel mensen hun telefoon gereed toen Duarte vanuit de linkerhoek voor de Noordtribune mocht naderen voor zijn derde thuiswedstrijd op rij. Na zijn ongekende doelpunt tegen Jong FC Utrecht en zijn schot tegen de lat tegen Fortuna Sittard koos de Kaapverdische international nu voor de strafcorner. Een Ossenaar kon wegtrekken.

Na 51 minuten spelen kreeg FC Groningen de uitgelezen mogelijkheid om via een strafschop de score te verlengen. Invaller Isak Määttä maakte een illegale stop in het gebied. Bacuna ging achter de bal staan, maar Havekotte hield de inzet van de aanvoerder tegen.

Een paar minuten later konden de FC-spelers in het stadion juichen. Valente ving een bal op de rand van het strafschopgebied, sneed zijn man af en schoot rustig met zijn rechtervoet 2-0. Doelpunt nummer 6 in alle competities voor de middenvelder.

Net als in de eerste helft zorgde FC Groningen voor veel scoringskansen. Het team wilde dat de aanwezige fans vaker zouden juichen. In totaal werden 24 schoten op het doel afgevuurd. Het schot van Valente ging over de top, de poging van Schreuders ging naast het doel. Ook Oss-doelman Havekotte stond veelvuldig op zijn positie. Met nog ruim tien minuten te gaan klonk op Euroborg voor de derde keer het doelpunt. Van Bergen rondde prachtig af met een marker, maar kreeg een straf wegens buitenspel. Geen doelpunt voor de aanvaller, 2-0. Het was tijd om extra aanmoediging te geven vanaf de tribunes. De hele middag was de steun voor de ploeg opnieuw voelbaar in het stadion.

Postema zag met nog zeven minuten te gaan een inzet nipt naast gaan. Het was de laatste actie van de aanvaller, die werd vervangen door Kristian Lien. De Noor stond koud op het veld toen hij de 3-0 scoorde. Lien voltooide een voorzet van een andere invaller, Rui Mendes. Zijn eerste doelpunt bij het hoofdteam en dat vierde hij nadrukkelijk met de Noordtribune. FC Groningen sloot daarmee een mooie week af met twee thuiswedstrijden en een feest met de fans.

Na de wedstrijd werd duidelijk dat er onzekerheid bestond over de doelpuntenmaker van de 1-0-stand. Het schot van Hove werd onderweg aangeraakt door Van Bergen. Scheidsrechter Martín Pérez schreef het doelpunt na de wedstrijd op naam van de jonge aanvaller. Van Bergen heeft dus vijf concurrerende doelpunten.