De Graafschap wint hoofdwedstrijd tegen ADO Den Haag; FC Den Bosch evenaart na de overwinning de koploper op punten

Jonathan van Haaster25 oktober 2024, 21:58

Laatste update: 25 oktober 2024, 21:58 uur

De Graafschap wist tegen ADO Den Haag de belangrijkste wedstrijd in de categorie Keukenkampioen te winnen. De ploeg van Jan Vreman won met 1-2 in Hofstad. Ondertussen leed Vitesse op eigen veld een verrassende nederlaag tegen Jong PSV (1-3), terwijl FC Volendam eenvoudig FC Eindhoven versloeg (4-1) en medekoploper FC Den Bosch won van VVV-Venlo (1-2). Koploper Helmond Sport heeft evenveel punten als Den Bosch (24), maar de inwoners van Den Bosch hebben één wedstrijd meer gespeeld dan hun provinciale rivaal.

ADO Den Haag – De Graafschap 1-2

ADO – De Graafschap was absoluut de beste ploeg in deze ronde, al gebeurde er in de beginfase niets. De Graafschap wist echter vanaf het begin de leiding te nemen. Rio Hillen ontsnapte aan de aandacht van de ADO-defensie en tikte met links de verre hoek binnen: 0-1. ADO schoof langzaam maar zeker op en vormde hier en daar een bedreiging, maar serieuze kansen boden zich niet aan. Na een overtreding op Joël Ideho kreeg ADO een strafschop. Lee Bonis nam de verantwoordelijkheid en scoorde: 1-1.

De Graafschap zette door op de gelijkmaker en creëerde grote kansen via onder meer Levi Schoppema, Joran Hardeman en Hillen, maar geen van allen wist langs ADO-doelman Kilian Nikiema te komen. Na een saai begin van de tweede helft kreeg Alex Schalk een grote vrije trapkans, maar de aanvaller kwam in botsing met doelman Joshua Smits. De grootste kans na rust kwam van Tristan van Gilst, die Nikiema versloeg en de paal raakte.

Kort na die kans was het alsnog een succes. de Superboeren. Van Gilst zette een dribbel in, keek op en schilderde de bal op het hoofd van Jesse van de Haar, die de korte hoek inkopte: 1-2. ADO oefende druk uit, maar kon de schade niet meer herstellen.

Vitesse-Jong PSV 1-3

In de zevende minuut kwam Jong PSV op voorsprong met een prachtige vrije trap van Tai Abed. Vitesse-doelman Tom Bramel steunde een voorzet voluit en werd verrast door een verwoestend direct schot van Abed: 0-1. Jong PSV raakte Adamo Nagalo in de 29e minuut door een blessure kwijt. De verdediger, die afgelopen zomer ruim zeven miljoen euro verdiende, viel vorige week ook na een halfuur uit tegen De Graafschap.

Het jonge PSV maakte twee minuten voor rust de 0-2 dankzij Joel Ndala, die achter de Vitesse-defensie verscheen en gecontroleerd afrondde. Vitesse kwam in de slotminuut van de eerste helft in de gunst via Miliano Jonathans. Het grote talent schoot hard en laag vanaf zestien meter. Het was voor Jonathans al het achtste doelpunt in twaalf wedstrijden dit seizoen, wat vanwege zijn aflopende contract onhoudbaar lijkt voor Vitesse. Jong PSV besliste de wedstrijd een kwartier voor tijd dankzij Dantaye Gilbert, die met een slepende beweging zijn rivaal op wonderbaarlijke wijze voorbijstreefde en van dichtbij schoot.

FC Dordrecht – Jong FC Utrecht 3-1

Dordrecht, dat het zonder de geblesseerde Devin Haen en Liam Bossin moest stellen, had even tijd nodig om in ritme te komen. Na twintig minuten spelen waren er nog steeds geen uitblinkers. Emil Rohd bracht de score nieuw leven in met een goed schot dat Celton Biai, de invaller van Bossin, miste. Dordrechtfans werden beloond voor hun geduld. Jayden Slory haalde zijn directe tegenstander in en schoot hard in de korte hoek: 1-0.

Nog een minuut na rust werd er gedubbeld schapen hoofden de leiding. Een schot van Rocco Shein werd zo van richting veranderd dat doelman Tom de Graaff kansloos was: 2-0. Het doelpunt wordt niet aan Shein toegeschreven, maar aan Utrecht-verdediger Joshua Mukeh. De 3-0 werd gescoord door Shein, die De Graaff met een laag schot kansloos liet. Jong Utrecht wist zijn eer te redden. Lynden Edhart nam een ​​makkelijke strafschop: 3-1.

VVV-Venlo – FC Den Bosch 1-2

In de 22e minuut liet Max de Maal een goede kans van dichtbij onbenut om VVV op voorsprong te zetten. Het eerste doelpunt viel vlak voor rust aan de overkant. Miki Bakala schoot vanaf de tweede linie met een droog schot raak: 0-1. Den Bosch werd een kwartier na rust gered door doelman Mees Bakker, die met een meesterlijke dubbele redding een doelpunt wist te voorkomen. De bezoekende ploeg verdubbelde in de 63e minuut de voorsprong met een krachtig zijschot van Rik Mulders: 0-2. De VVV keerde met nog zeven minuten te gaan de spanning terug. Gabin Blancquart rondde een lage voorzet van Martijn Berden af: 1-2. De Limburgers gingen in de finale op zoek naar de gelijkmaker, maar kwamen tekort.

FC Volendam – FC Eindhoven 4-1

Volendam won zes van de laatste acht wedstrijden en kende een goede start op eigen veld. Na drie minuten tikte Yannick Leliendal de bal op het hoofd van Xavier Mbuyamba, die de tweede paal perfect vond: 1-0. FC Eindhoven kende een spectaculaire eerste fase en nadat hij het in eigen gebied kinderlijk eenvoudig vond om de bal te verliezen, scoorde Alex Plat al snel: 2-0.

Uit het niets kwam Eindhoven weer in de wedstrijd. Na een fout van Déron Payne kon Sven Simons doorzetten en afmaken: 2-1. Kort nadat Boris van Schuppen een grote kans miste, maakte Volendam er aan de overkant 3-1 van. Henk Veerman leverde een prachtige bijdrage na een assist van Robert Mühren. Mühren zelf zorgde na rust ook voor een goede assist en kopte een kopbal langs de op voorsprong gekomen Payne: 4-1.

Roda JC Kerkrade – Jong Ajax 2-1

Roda was de beste ploeg in de beginfase, die bijna tot 1-0 leidde. De kopbal van Joey Müller werd echter knap gered door Charlie Setford. Na een uitstekende opzetactie van Cain Seedorf was de volgende kopkans een succes. Orhan Dzepar kopte naar de tweede paal. De aanvaller schoot even later naast. Aan de overkant probeerde Jan Faberski een vrije trap, die hij nipt miste dankzij een knappe redding van Justin Treichel.

Kort na rust verdubbelde Roda, die veel beter was dan de Amsterdammers, de voorsprong. Helaas werd een voorzet vanaf rechts in een eigen doelpunt van Aaron Bouwman gekopt: 2-0. Uit het niets keerde het jonge Ajax terug in de wedstrijd. Nassef Chourak kwam op krachten en scoorde met succes van afstand met zijn linkervoet: 2-1. Aanvoerder Bouwman maakte tien minuten voor tijd een fout op Enrique Peña-Zauner. Tiago Çukur miste de strafschop, al verliet Setford te vroeg zijn lijn. Het moment ontsnapte aan de arbitrage.

TOP Oss – Jong AZ 2-1

De eerste echte kans kwam van Mart Remans, die van dichtbij een hoekschop naast kopte. In de teleurstellende eerste helft probeerde Karim Loukili op te vallen met een schot vanaf de eigen helft. Hij kwam gewoon niet in de buurt van een doelpunt. Enkele minuten voor rust beging Loukili een overtreding in eigen gebied, waardoor Jong AZ een strafschop kreeg opgelegd. Ro-Zangelo Daal schoot onberispelijk: 0-1.

Ook Remans was na rust dicht bij een doelpunt, maar ditmaal rondde het af met een kopbal. Na uitstekend voorbereidend werk van Loukili werd de gelijke stand gescoord. Een lage voorzet van de aanvaller werd door de Noorse spits Abel Stensrud afgemaakt: 1-1. Met nog tien minuten te gaan stond Noord-Brabant nog steeds op voorsprong. Tijmen Wildeboer scoorde prachtig met een halve karatetrap: 2-1.