ADO Den Haag pakt met tien man een punt van Amsterdam

Na de indrukwekkende 3-0 overwinning van afgelopen vrijdag op Roda JC ging ADO Den Haag maandagavond op bezoek bij Jong Ajax. Vergeleken met afgelopen vrijdag startte Lase Vigen in de basis. Aanvoerder Alex Schalk, die twintig minuten voor tijd uit voorzorg werd gewisseld tegen Roda JC, werd niet fit genoeg geacht en begon op de bank. Na negentig minuten was de eindstand 0 – 0 in Amsterdam. De Hagenaars speelden ruim een ​​uur met een man minder door de directe rode kaart van Steven van der Sloot.

Initiële fase
De eerste 10 minuten was er weinig te beleven op Sportpark De Toekomst. Daarna dreigden Amsterdammers meerdere malen. Onder meer Jan Faberski liet zijn aanwezigheid merken met een schot van buiten het gebied dat naast ging.

Buitenspel
De Noord-Ier had moeite met het onder controle houden van een uitstekende steekbal van aanvoerder Jari Vlak naar Lee Bonis, maar voordat er een kansrijke situatie ontstond had de assistent-scheidsrechter al buitenspel gesignaleerd.

Ajax-gevaar
Rond de 20e minuut ontsnapte doelman Kilian Nikiema toen hij de bal eenvoudig doorspeelde naar Yoram Boerhout, maar de doelman corrigeerde zijn fout door het schot van de aanvaller vakkundig af te weren. Twee minuten later was ook Jaydon Banel dicht bij het eerste doelpunt, maar zijn schot werd in de benedenhoek onderschept door de Haagse doelman, die later revanche zou nemen voor zijn foutieve pass.

Mooie kans ADO
De eerste mogelijkheid kwam voor Lee Bonis na een voorzet van Steven Van der Sloot. De Noord-Ier zag zijn schot via de verkeerde kant van de paal verdwijnen. De beste kans kwam voor Matteo Waem uit een vrije trap van Daryl van Mieghem, maar de Belg kreeg het geschenk niet in ontvangst door de bal te zacht te raken, waardoor de bal in het zijnet belandde.

Rode kaart
In de 31e minuut begaf Banel zich richting de zestienmeterlijn van de Haagños, waarna Steven van der Sloot de Ajacied lichtjes aanraakte, waarna scheidsrechter Kevin Puts direct de rode kaart toonde. Het was overigens een twijfelachtige rode kaart omdat Sekou Sylla nog steeds op hetzelfde niveau stond. Vlak voor rust ontsnapte de thuisploeg ook aan een rode kaart toen Gerald Alders, die al een gele kaart op zak had, een ADO-speler torpedeerde met een vliegende tackle. Tot verbazing van velen kwam de tweede gele kaart, dat wil zeggen rood, niet uit.

Tweede helft
Na rust kwam ADO Den Haag ongewijzigd het veld op. Hoewel ADO Den Haag genoegen moest nemen met een man achterstand en de jonge Amsterdammers met twee blokken van vier veroverde, wisten zij ook in de thuishelft af en toe gevaarlijk te worden.

Het eerste kwartier creëerden ze echter geen grote kansen, maar aan de andere kant gaven de Hofstadploegen ook niet veel weg.

Dit spelbeeld veranderde niet. De bezoekers hielden goed stand en wachtten gefocust op hun kansen. Even leek het erop dat invaller Ronny Boakye de score kon openen uit de tegenaanval nadat Bonis hem diep stuurde, maar vlak daarvoor kwam doelman Diant Ramaj bij de bal. In de slotfase van de wedstrijd deden de Amsterdammers er alles aan om nog een doelpunt te forceren, maar de bezoekers hielden zich goed staande en brachten de stand in evenwicht: 0-0. Dit betekende ook dat de Haagse verdediging voor de tweede keer op rij de nul hield.