Estafettezwemmers missen de Olympische finale, Kamminga en Corbeau overtuigen

SportGewijzigd

Estafettezwemmers missen Olympische finale met negende plaats

Nederlandse estafettezwemmers wisten zich niet te kwalificeren voor de finale van de 4×100 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Parijs. Arno Kamminga, Caspar Corbeau en Tessa Giele wisten in de individuele categorie de halve finales te bereiken.

Tessa Giele, Kim Busch, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen zwommen in de halve finale van de estafette met een tijd van 3:36.78 en misten net de negende tijd. Alleen de beste acht zwemmen vanavond de finale.

Na twee zwemmers kwam Nederland op de zesde plaats. Van Nunen en Steenbergen dichtten het gat, maar laatste zwemmer Steenbergen eindigde als vierde, net achter nummer twee Groot-Brittannië en nummer drie Italië.

Regerend wereldkampioen

Op de WK in Doha in februari, waar veel topsporters ontbraken, pakten Busch en Steenbergen (samen met Kira Toussaint en Janna van Kooten) de wereldtitel in 3.36,61. Dit evenement is sinds 1912 Olympisch en Nederland zegevierde in het verleden met twee keer goud, zes keer zilver en vier keer brons.

Estafettevrouwen teleurgesteld over negende plek: ‘Jammer dat het niet is gelukt’

“Natuurlijk waren we op zoek naar een plek in de finale, maar jammer dat dat niet is gelukt”, reageerde Steenbergen na afloop. “We hebben er alles aan moeten doen om die finale te halen. Je weet dat het lastig zal worden, maar we hadden er vertrouwen in dat we het zouden halen.”

Persoonlijk record Corbeau

Kamminga en Corbeau begonnen uitstekend aan hun Olympisch zwemtoernooi. Beiden wonnen hun heat op de 100 meter schoolslag en plaatsten zich daarmee voor de halve finales van vanavond.

De 23-jarige Corbeau was de snelste van de hele groep en haalde met een tijd van 59,04 0,14 seconde af van zijn persoonlijk record dat hij in mei in Londen zwom.

De vijf jaar oudere Kamminga, die zilver won op de Spelen van Tokio, klokt de vijfde tijd: 59.39. In zijn series bleef hij de Duitser Melvin Imoudu (tweede) en de Chinees Haiyang Qin (derde) voor.

Adam Peaty, tweevoudig Olympisch kampioen op deze afstand, zwom met 59.18 de op één na snelste tijd van de heat.

Giele tevens halvefinalist

Giele plaatste zich ook voor de halve finales, maar dan op de 100 meter vlinderslag. In de serie zwom hij een tijd van 57,89. Dat was goed voor de vijftiende plaats. De Chinees Zhang Yufei, winnaar van zilver in Tokio, was de snelste in de series, voor de Japanner Mizuki Hirai.

Giele naar halve finale 100 meter vlinderslag: ‘Ik vond het doodeng’

De halve finales zijn vanavond om 20.30 uur. De 21-jarige Giele, die een PR heeft van 57,39, won goud op de 50 meter vlinderslag op de Europese kampioenschappen kortebaan 2023.