Ajax begint de Europa League-voorronde met een overwinning op Vojvodina

AMSTERDAM – Ajax heeft de eerste wedstrijd van de tweede kwalificatieronde van de Europa League gewonnen van FK Vojvodina. De ploeg van nieuwe coach Francesco Farioli versloeg de Serviërs in een bomvolle Johan Cruijff Arena met 1-0 dankzij een doelpunt van Branco van den Boomen in de finale. De return is volgende week donderdag in Novi Sad.

Als Ajax ten koste van FK Vojvodina de derde voorronde van de Europa League weet te bereiken, wacht hen een ontmoeting met Panathinaikos uit Griekenland of Botev Plovdiv uit Bulgarije. Daarna volgen play-offs voor een plek in het hoofdtoernooi.

Ajax begon de eerste officiële wedstrijd met Farioli en Remko Pasveer in doel. Met zijn veertig jaar en 260 dagen was de doelman de oudste speler van Ajax in de internationale competitie. Volgens de Italiaanse coach moet Pasveer leiding geven. Jongeren Youri Baas, Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen verdienden ook een plaats in de basiself.

De verre hoek

De Amsterdammers zetten de Servische nummer vier van vorig seizoen vanaf de beginfase onder druk. Vooral aan de rechterkant van Rasmussen was er ruimte en de Deen kon meerdere malen goed oversteken. Ajax eiste een strafschop na een actie op Kenneth Taylor en zag doelman Lazar Carevic schoten van Carlos Forbs en Rasmussen redden. Taylor loste in de eerste helft een krachtig schot op de lat en de voorzet van Chuba Akpom ging naast.

In de tweede helft ging het minder goed met de thuisploeg en namen de Serviërs meer controle over de wedstrijd. Farioli bracht Steven Berghuis en Mika Godts binnen voor zijn aanvallende acties, maar Pasveer moest aan de overkant een schot van Mihailo Ivanovic blokkeren. De invaller van de Serviër, Aleksa Vukanovic, kreeg een paar minuten later zelfs een grote kans bij zijn eerste balcontact, maar raakte de paal.

Farioli veranderde opnieuw. Van den Boomen en Julian Rijkhoff kwamen bij het team en later Jaydon Banel. Na een voorzet van Godts vanaf links kopte Van den Boomen in de 87e minuut de verre hoek in, waardoor zijn coach een succesvolle start kreeg in Amsterdam.