Sparta speelt gelijk tegen ADO Den Haag in Middelharnis

Sparta Rotterdam speelde vanmiddag in een oefenwedstrijd gelijk tegen ADO Den Haag. In Middelharnis eindigde het 1-1. Tobias Lauristen opende de score, waarna Dylan van Mieghem vlak voor rust de eindstand scoorde.

Voor Sparta betekende de oefenwedstrijd van vandaag het einde van de derde voorbereidingsweek. Na eerder de amateurs Excelsior’20 (0-6), VV Nieuwenhoorn (0-8) en Excelsior Maassluis (0-7) te hebben verslagen, stond vanmiddag de eerste wedstrijd tegen een profclub op het programma. Voor de wedstrijd tegen ADO koos coach Jeroen Rijsdijk voor veel spelers die vorig seizoen ook op een basisplaats konden rekenen. Ten opzichte van de play-offwedstrijd eind mei tegen FC Utrecht zagen we vier wijzigingen. Er ontstond een nieuw centraal duo met Rick Meissen en Tijs Velthuis. Daarnaast startte ook nieuwkomer Julian Baas en verving Shunsuke Mito zijn overleden landgenoot Koki Saito.

Middelharnis 13-7-24, Sportpark ‘Spartacus, VV De Jonge Spartaan, seizoen 2024/2025, Nederlandse eerste divisie, ADO – Sparta (vriendschappelijk), Sparta-speler Shunsuke Mito, ADO-speler Steven van der Sloot

Sparta nam vanaf de aftrap het initiatief en creëerde in de zevende minuut een grote kans voor Saïd Bakari. Tobias Lauritsen kopte de bal naar de rechtsback, die naast schoot. Ook na die kans bleef de druk van Sparta aanhouden, maar in de beginfase konden we geen doelpogingen meer scoren, ook al was Sparta superieur. ADO verliet slechts sporadisch de eigen helft, maar toen hij dat deed, werd hij meteen bedreigend. Zo zette voormalig Sparta-jeugdspeler Finn de Bruin doelman Nick Olij aan het werk met een afstandsschot en ook Jari Vlak was dicht bij het eerste doelpunt. Zijn poging ging naast.

Sparta had echter de overhand door de 1-0 te scoren en kreeg kansen via Arno Verschueren en Lauritsen. Eerst was het Verschueren, die na een fraaie pass van Pelle Clement de voet van Hugo Wentges vond. Vier minuten later mikte Lauritsen op de ADO-doelman, maar ook Wentges slaagde voor die test. Na de intrede van Jonathan de Guzmán en Teo Quintero een half uur in de wedstrijd nam Sparta een waanzinnige voorsprong. Lauritsen zette Wentges na een korte vrije trap onder druk. De laatste paal vuurde de bal af op de lange Noorse spits, waarna de bal pijnlijk langzaam in het doel belandde: 1-0. Drie minuten later leek het 2-0 toen een lange bal van Clement via Lauritsen voor de voeten van Verschueren belandde. De Belg passeerde echter de bal en het leek alsof we met een stand van 1-0 de rust in gingen. In de slotfase van de eerste helft verscheen ADO uit het niets. Een sterke voorzet van Daryl van Mieghem werd waarschijnlijk door niemand geraakt en verdween plots in het doel. Het gevolg was dat beide ploegen bij rust met een stand van 1-1 naar de kleedkamer gingen.

Middelharnis 13-7-24,Sportpark ‘Spartacus, VV De Jonge Spartaan, seizoen 2024/2025, Nederlandse eerste divisie, ADO – Sparta (vriendschappelijk), Sparta-coach Jeroen Rijsdijk

In de tweede helft racete Shunsuke Mito snel naar een nieuwe Spartaanse voorsprong na een foutje in de ADO-defensie. De aanvaller had echter te veel tijd nodig en zijn schot werd geblokt. De beste kansen gingen echter in de eerste twintig minuten van de tweede helft naar ADO en het was dankzij Olij dat Sparta niet ver achterop kwam. Eerst redde de doelman een schot knap uit een korte corner van Van Mieghem. Ook Olij reageerde op de poging van Joel Ideoho uit de daaropvolgende hoekschop.

Ook na de toevoeging van vijf nieuwe medewerkers en de terugkeer van Baas en Meissen in de ploeg lag het momentum bij ADO. Op aanwijzing van Van Mieghem kwam Vlak twintig minuten voor tijd zelfs oog in oog te staan ​​met Olij, die opnieuw optrad. In het laatste kwartier liet Sparta meer aanvallende bedoelingen zien, onder leiding van invaller Ayoub Oufkir. ADO had moeite met de zijaanvaller, die met een verborgen schot in de korte hoek dicht bij de 2-1 was. Doelman Kilian Nikiema redde echter de dag. In de absolute slotfase was het ADO dat weer het meest op zoek was naar de overwinning. Veel verder dan een vrije trap van De Bruin en een afbuiging van Leandro Maasland kwam ADO niet.

Uiteindelijk eindigde de eerste wedstrijd tegen een profclub in 1-1 voor Sparta. Maandag vertrekt de ploeg van coach Jeroen Rijsdijk naar Delden, waar zij op trainingskamp gaan. Er komen privépraktijken tegen Roda JC.