ADO Den Haag kan directe promotie bijna vergeten na weer een tegenslag

Het is duidelijk dat ADO Den Haag in een duidelijke crisis verkeert. De ploeg verspeelde in de laatste zes wedstrijden maar liefst twaalf punten. Slechts één keer werd Jong Ajax verslagen en ook dat was niet eenvoudig. Nu verloor de ploeg van coach Darije Alesi met 3-1 van het laaggeplaatste Telstar, dat de afgelopen wedstrijden op de goede weg was, met 3-1.

Tekst: Ton Beije

Coach Kalezic had drie wijzigingen in zijn ploeg doorgevoerd. Tyrese Asante speelde voor Matteo Waem, Lasse Vigen zat op de bank en voor hem zat de van blessure herstelde Jort van der Sande, en ook Bart van Hintum kreeg een plek toegewezen in de plaats van Henri Koudossou. Voor Van Hintum betekende het zijn 500ste wedstrijd in het betaald voetbal. Timothy Derijck speelde voor de 150e keer voor ADO Den Haag, berekend over meerdere periodes. Zij zullen met veel plezier terugdenken aan die jubileumwedstrijd.

Geen afdrukken

Ook ADO Den Haag slaagde er niet in indruk te maken op Telstar. De thuisploeg bleef achter de bal, wachtend op een counter en een foutje van Haag. Telstar kwam in de veertiende minuut al op voorsprong. Op aangeven van Youssef El Kachati (ex-Quick Boys) liet Danzell Gravenberch de bal achter doelman Nick Marsman verdwijnen: 1-0.

Pech

Ook na die achterstand kon ADO Den Haag niet echt verder komen. Er was balbezit, maar de bezoekers konden geen gevaar creëren. Pas na een half uur spelen was er gevaar voor het lokale doel. Justin Ché serveerde op Henk Veerman, die pech had toen zijn inzet op de lat belandde. Telstar-doelman Koeman blokkeerde het schot van Veerman. In een eenmanssituatie (Gravenberch moest vanwege een blessure weg bij de thuisclub) arriveerde ADO Den Haag drie minuten voor rust. Een voorzet van Daryl van Mieghem passeerde Jort van der Sande (foto) kwam binnen: 1-1. De Haagse ploeg kon echter niet met hetzelfde resultaat de rust bereiken, omdat Telstar in blessuretijd opnieuw scoorde. Hierdoor moest ADO Den Haag vlak voor rust nog een doelpunt tegenhouden. Ongelukkig doelpunt, want de bal verdween via verdediger Justin Ché in het Haagse doel: 2-1.

Nadeel

Dan weet je dat je als ADO Den Haag na de doelstellingswijziging heel ander werk te doen hebt. Maar voordat de ploeg van Kalezic aan de slag kon, stonden ze al op twee doelpunten achterstand. Kachati versloeg Nick Marsman na twee minuten: 3-1. Kalezic kwam kort daarna tussenbeide. Hij bracht drie mannen binnen (Tyrese Asante, Kürsad Sürmeli en Jort van der Sande) en nieuwe: Jerry van Wolfgang, Silvinho Esajas en Amir Absalem. De bezoekers hadden pech toen het schot van Henk Veerman van richting werd veranderd en op de lat belandde.

Wat ADO Den Haag in veel wedstrijden presteerde, was tegen Telstar niet mogelijk. Terugkomend van achteren. En dat gebeurde al meerdere wedstrijden. Het niet kunnen compenseren van een (ernstige) vertraging. Ondanks een extra spits in de laatste tien minuten (Houwaart voor Van Hintum) bleef de stand 3-1.

Impulsen

ADO Den Haag mist duidelijk de aanvallende uitzetten van Joel Ideho, die terugkeert van een blessure. Directe promotie (tweede plaats) lijkt momenteel nog lang niet aan de orde. Hopelijk verspeelt Roda JC zondag punten tegen MVV Maastricht en kan de ploeg van Kalezic na de interlandpauze vrijdag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen nog iets proberen te recupereren door er tegen de Groningers het maximale uit te halen. Anders wordt het teleurstellend om ons te concentreren op de play-offs. Hopelijk kunnen de staf en de spelers de komende twee weken de zaken in de goede richting krijgen om het einde van de competitie te bereiken.