Amsterdamse hockeyers enthousiast na nipte overwinning in illegaal pakhuis

Brent van Bijnen en Boris Burkhardt

Sport

Amsterdamse hockeyers kunnen opgelucht ademhalen: de kelderwedstrijd tegen Laren werd met 2-1 gewonnen. Hierdoor werd de Amsterdamse grootmacht tijdelijk verlost van degradatie hockey.

Het was een emotioneel beladen wedstrijd in het Wagener Stadion. Amsterdam werd in 2012 voor het laatst kampioen, waarna er aftreden volgde, met als dieptepunt een voorlaatste plek in de winterstop.

De vraag was of Amsterdam in de eerste wedstrijd na de winterstop het tij kon keren. Ook omdat ze het zonder Valentin Verga en Luke Dommershuijzen moesten doen. Verga zit een schorsing uit en Dommershuijzen raakte vorige week geblesseerd tijdens een oefenwedstrijd.

Laren opent de score

Het antwoord leek aanvankelijk ‘nee’, maar Laren wist al snel de overhand te krijgen. Thomas Vis maakte er met de tweede strafcorner 1-0 van. Amsterdam was even helemaal de weg kwijt en liet gaten achter in de verdediging. Gelukkig voor de inwoners van de hoofdstad bleef Laren, dat opnieuw een megakans had, niet achter.

Amsterdam gaf niet op, maar benutte geen van de vijf strafcorners die ze voor rust kregen. Totdat Boris Burkhardt de bal plotseling voor zijn paal legde en de gelijkspel scoorde: 1-1.

De Amsterdammers speelden beter hockey, maar creëerden weinig kansen. Na goed voorbereidend werk in de cirkel kon Brent van Bijnen er uiteindelijk 2-1 van maken.

De overwinning leek al behaald, maar toch werd het spannend toen Amsterdam drie minuten voor tijd met tien man moest spelen vanwege een gele kaart voor doelpuntenmaker Van Bijnen. Laren kon echter niet profiteren van de overschotsituatie.

De daaropvolgende opluchting was groot. De Amsterdammers omhelsden elkaar en sommigen veegden de tranen uit hun ooghoeken. En dat dankzij een nipte overwinning op een rivaal die laatste staat in het klassement.