Amsterdam wijkt af van de laatste plaats met een nipte overwinning op Laren

Voor het eerst in zeven wedstrijden won Amsterdam weer een wedstrijd in de Tulp Hoofdklasse. De gevallen groot was op eigen veld met 2-1 te sterk voor Laren, dat dankzij dit resultaat stevig op de laatste plaats blijft staan. Amsterdam neemt de tiende plaats over van Schaerweijde, dat morgen in ieder geval voor één dag in actie komt.

Boris Burkhardt hief zijn armen in de lucht. Alleen en alleen in het midden van het veld stond de Amsterdamse aanvoerder enkele seconden stil. Want ja, hij had echt wat verdiend. Een kapitale overwinning op concurrent Laren, die de pijn van de nederlaag voelde. Larense spits Kenny Bain kwam in de problemen voor het Amsterdamse doel. Uitgestorven na een verloren strijd.

Downhill-hockey. Dat woord galmde zaterdagmiddag, vlak voor de start van Amsterdam-Laren, door het Wagener Stadion. Een concept dat voor promovendus Laren heel gangbaar en logisch is. Ironisch genoeg zijn ze er in Amsterdam al enigszins aan gewend. Vorig jaar stelde de oudste club van het land teleur met een achtste plaats. Stiekem was dit niet genoeg voor de vereniging, die traditioneel om de prijzen moet spelen. Nadat sleutelfiguren als Matt Dawson, Fergus Kavanagh en Mirco Pruyser met pensioen gingen, ging de kwaliteit van Amsterdam verder achteruit.

Het resultaat was een eerste seizoenshelft met nog meer teleurstellingen en vooral veel nederlagen. Zoekend en vaak angstig Amsterdam had het moeilijk tijdens de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen. Slechts twee overwinningen behaalden ze, tegen Schaerweijde en Laren. Aanvallend was hij vaak arm en defensief onstabiel. Voor dit laatste probleem werd een oplossing bedacht. Oud-international Robbert Kemperman stond zaterdag centraal in de Amsterdamse verdediging. Als laatste man moest hij vrede brengen in dit barre seizoen.

Thomas Vis scoort voor Laren tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

De Laatste Kempermanman en Amsterdamse Kaas met Gaten

Maar dat gebeurde niet. Het was Kemperman die de bal na zes minuten in zijn eigen cirkel vlak voor zijn voeten had. Uit de strafcorner die volgde scoorde Thomas Vis de 0-1 van Laren. Amsterdam raakte in de daaropvolgende minuten volledig de weg kwijt. De thuisploeg had alle geluk van de wereld, want een open kans van Laren leidde niet tot 0-2. Verder brak diep aanvaller Bain meerdere keren de verdediging van Amsterdam, wat in die fase een regelrechte ramp was.

Na enigszins bekomen te zijn van de schrik ging Amsterdam op zoek naar de gelijkmaker. Er waren kansen, vooral uit strafcorners. Amsterdam bouwde voor rust maar liefst vijf keer op, maar mede dankzij het blok van Laren Facundo Zárate, die twee ballen uit het doel haalde, resulteerde deze golf aan kansen niet in een doelpunt. Dat gebeurde zonder Valentin Vega (geschorst), Luke Dommershuijzen en Valentijn Charbon (beiden geblesseerd). Vandaag was er ruimte in de ploeg voor Liam Ansell, de Engelse international die vanwege blessures slechts één wedstrijd speelde.

De Engelsman zat in de 36e minuut op de bank, toen Amsterdam terecht gelijk maakte. Een goed schot van Noud Schoenaker ging over de cirkel, er werd een mooie voorsprong opgebouwd en Burkhardt maakte een prachtige swing nadat de bal stuiterde. De spits was uiteraard erg opgelucht, want hij werd in het najaar uit het Nederlands elftal geschrapt voor de Spelen van Parijs. Het was ook heel aannemelijk dat Burkhardt degene zou zijn die in Amsterdam zou zegevieren. Toen hij scoorde was hij verantwoordelijk voor dertien van de negentien doelpunten van Amsterdam dit seizoen. Met andere woorden: de doelman scoort twee keer zoveel als al zijn teamgenoten samen.

Boris Burkhardt uit Amsterdam tegen Laren. Foto: Koen Suyk

De klassenvisie van Middendorp

Amsterdam kreeg meer controle over de wedstrijd. Ik was iets relaxter. Minder wild en gehaast. Zij waren dus beter, maar creëerden heel weinig kansen. Aan de andere kant deed Laren het beter en scoorde uit het niets twee hoekschoppen. Beide kansen werden zeer achteloos verspeeld door de Gooise ploeg, die op de beginfase na op achterstand kwam. Het leek opnieuw een dag van puntenverlies te worden voor Amsterdam. De zoveelste dit seizoen. Totdat Floris Middendorp hem op zijn heupen zette. De international speelde zaterdag een redelijk middelmatige wedstrijd, maar toonde zes minuten voor tijd zijn klasse. Middendorp brak door op rechts en liet Brent van Bijnen los, die er 2-1 van maakte.

Van Bijnen verzekerde zelf dat het nog spannend werd. Zijn gele kaart – drie minuten voor tijd – verliet Amsterdam met tien. Laren verruilde de doelman meteen voor een veldspeler, in de hoop iets te forceren. Maar de formatie van coach Lucas Rey kwam niet verder dan een paar nobodes in de cirkel. Resultaat: Amsterdam slaakte een zucht van verlichting. Voor een moment. Want het degradatiegevaar is nog lang niet geweken voor de trotse ploeg uit de hoofdstad.