Het vernieuwde Ajax laat na 99 wedstrijden opnieuw de nul met overwinning op Utrecht – Voetbal International

Ajax boekte zondagmiddag een solide overwinning op FC Utrecht. In tegenstelling tot de afgelopen maanden bleven de Amsterdammers achterin behoorlijk stabiel, waardoor Brian Brobbey aanvallend extra belangrijk kon zijn.

Het vernieuwde Ajax bereikt na 99 wedstrijden opnieuw de nul met een overwinning op Utrecht
© Professionele opnamen

Van ‘t Schip zette zondag zijn verdediging verder stil. Net als tegen AZ begonnen ze met vijf verdedigers en voegden er nog twee controleurs aan toe: Sivert Mannsverk en Jordan Henderson. Beiden keerden terug in de basisopstelling, Henderson zat tegen AZ op de bank en Mannsverk verdiende zijn eerste basisplaats sinds september.

Ahmetcan Kaplan maakte zijn basisdebuut achterin en presteerde verdedigend goed. Ajax kreeg tegen Utrecht weinig tegen, maar creëerde zelf weinig. In de laatste tien minuten van de eerste helft ging het opeens snel. Utrecht-aanvaller Sam Lammers ontdeed zich van Devyne Rensch en kreeg de beste kans voor de bezoekende club, maar hij schoot hoog over.

Een paar minuten later stond het 1-0 dankzij Brobbey, op papier de enige aanvaller in de Ajax-opstelling. Borna Sosa verlengde behendig een lange bal van Kaplan en Brobbey plaatste hem tussen de benen van doelman Mattijs Branderhorst voor zijn 15e Eredivisie-doelpunt. In de afgelopen vijf seizoenen wist alleen Sébastien Haller minimaal vijftien doelpunten te maken in een Eredivisie-seizoen. De Ivoriaanse spits was ook aanwezig in de Johan Cruijff Arena om de wedstrijd tussen zijn twee voormalige werkgevers te bekijken.

Ook in de tweede helft waren grote kansen schaars en dat was een opluchting voor Ajax. De afgelopen weken was de Amsterdamse verdediging een ramp, met als gevolg zestien wedstrijden op rij waarin minimaal één doelpunt tegen werd gekregen. De laatste keer dat de nul werd gehouden was op 25 november, thuis tegen Vitesse (5-0). Het werd best spannend toen Utrecht tegen het einde van de wedstrijd meer initiatief nam.

Kenneth Taylor scoort en brengt de stand op 2-0.

Ajax verzette zich en het was Kenneth Taylor die een kwartier voor tijd voor verlossing zorgde. De middenvelder, die ook beslissend was tegen Bodø/Glimt, werd aangespeeld door Brobbey en maakte er met een schuiver, eveneens tussen de benen van Branderhorst, 2-0 van. Die voorsprong behouden werd voor Ajax een stuk lastiger na een VAR-ingrijpen.

Rensch ging tien minuten voor tijd over de bal heen en raakte Lammers hard op de enkel. Scheidsrechter Sander van der Eijk toonde aanvankelijk de gele kaart. Op verzoek van VAR Rob Dieperink controleerde de scheidsrechter de overtreding opnieuw en kreeg Rensch voor de derde keer in zijn carrière de rode kaart. Van ‘t Schip kreeg zijn verdediging op orde toen Jakov Medic Kristian Hlynsson verving, maar Utrecht kon met één man over niet meer grote kansen creëren.

Hierdoor heeft Ajax voor het eerst in 99 dagen de nul gehouden in een officiële wedstrijd. Het belangrijkste voor de Amsterdammers is dat Ajax profiteert van het eerdere puntenverlies van AZ en vier punten achterstand heeft op de vierde plaats in de Eredivisie. Voor Ajax is het de eerste competitiezege sinds 27 januari, waarna Ajax in vier wedstrijden op rij punten verspeelde.

Door de nederlaag trekt FC Utrecht zich tijdelijk terug uit de strijd om de vijfde plaats, terwijl Go Ahead Eagles en NEC voluit blijven meedoen. De nummer vijf van de Eredivisie kan de play-offs voor een Europees ticket ontlopen als Feyenoord de beker wint.

Brobbey staat 1-0. Klik onder of boven de video om het doelpunt te zien.

Het lijkt erop dat u één of meerdere social media scripts op VI.nl heeft uitgeschakeld. Dit is de reden waarom sociale berichten en liveblogs niet worden geüpload.