Het jonge Ajax mist te veel kansen en valt uit bij ADO Den Haag

Jong Ajax kon vrijdagavond niet winnen van ADO Den Haag. In Bingoal Stadium kwam de ploeg van Dave Vos voor rust zeker op voorsprong en kreeg in beide helften de beste kansen. Die benutten ze echter te weinig, terwijl de thuisploeg voorzichtiger met de kansen omging. Het eindigde op 2-1 voor ADO.

De Ajax-jonger speelde een beduidend betere wedstrijd dan eerder deze week tegen SC Telstar. Ze speelden de bal bij vlagen goed en voorzichtig en kregen ook enkele kansen. Zo schoten Kian Fitz-Jim en Jaydon Banel de bal allebei naast een tegenstander. Ook Julian Rijkhoff kreeg een grote kans op aangeven van David Kalokoh, maar kreeg de bal niet in het doel.

Tegelijkertijd liet ook ADO zich gelden. De thuisploeg had duidelijk een fysieke voorsprong op Jong Ajax en profiteerde daar in de wedstrijden zoveel mogelijk van. Vooral kruisen werden gevaarlijk. Zo schoot Jort van der Sande al na een kleine tien minuten over zo’n voorzet heen, terwijl ook Henk Veerman en Jerry van Wolfgang met een vastberaden bal goede kansen kregen om tot scoren te komen. Eerstgenoemde schoot echter over, terwijl Tom de Graaff alert was op de poging van Van Wolfgang.

Jong Ajax had echter het beste deel van de wedstrijd en kwam halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong. Fitz-Jim had op zo’n 25 meter van het doel de ruimte met de bal. Rijkhoff rende weg, kennelijk om te spelen, maar maakte ook de weg vrij voor het schot van Fitz-Jim. Hij leek te zijn getikt door een tegenstander en viel in de verre hoek achter Nick Marsman.

De voorsprong was op dat moment verdiend en ook Fitz-Jim scoorde. De middenvelder was als nummer acht erg belangrijk in het goede veldspel van Amsterdam. Dat verbeterde pas in de fase na de 0-1 en dat vertaalde zich in twee enorme kanen. Eerst vertrok Banel met de bal. De rechtsbuiten bleef Matteo Waem in snelheid voor en leek de 0-2 op gelijke hoogte te maken met Nick Marsman. Zijn schot vloog echter binnen de paal en terug het veld in. Een minuut of twee later dacht ook Nassef Chourak dat hij de 0-2 had gemaakt, toen Rijkhoff hem voorlas. De kopbal van de middenvelder van dichtbij werd echter gered door Marsman.

De vooruitzichten voor de wedstrijd waren duidelijk. Aan de bal was het jonge Ajax duidelijk de dominante ploeg en als ze zich buiten fysieke duels wisten te houden, wat ze nogal eens deden, had ADO ze niet in de hand. Wanneer het echter om een ​​fysieke strijd ging, had het beduidend sterkere ADO het voordeel. Zo gebeurde het dat Jong Ajax enkele minuten na de kansen van Banel en Chourak een zware klap op de neus kreeg. Timothy Derijck kopte een hoekschop binnen en bracht de stand in evenwicht. Jong Ajax rustte niet bij wat op dat moment een verdiende 0-2 zou zijn geweest, maar bij een 1-1 gelijkspel.

Direct na rust kreeg Fitz-Jim de kans om voor hem en Jong Ajax het tweede doelpunt van de avond te maken. Een Haagse hoekschop werd van richting veranderd en Fitz-Jim was met de vallende bal beslissender dan zijn tegenstander. Het pad naar Marsman was ineens open, maar Fitz-Jim moest nog het halve veld oversteken. De middenvelder was zonder twijfel veel langzamer met de bal dan Justin Ché zonder. De Haagse verdediger kon een schot niet meer voorkomen, maar hij hinderde Fitz-Jim voldoende om te voorkomen dat de middenvelder scoorde. De bal ging net naast.

Ook invaller Oualid Agougil kreeg een goede kans om de voorsprong van Jong Ajax te heroveren, maar kwam Marsman tegen. Een paar minuten later was het ADO die opnieuw aanviel. Lasse Vigen zette vanaf rechts voor en bij de tweede paal stond Alex Schalk die er met een kopbal 2-1 van maakte.

Direct na het doelpunt keerde Mika Godts, ter vervanging van Fitz-Jim, terug van drie maanden blessure. De jonge Belg won bij terugkomst meteen de wedstrijd met enkele fraaie dribbels. Dit resulteerde al snel in een eerste kans, waarbij Godts langs twee tegenstanders glipte en opteerde voor een linksbenige voorzet in het strafschopgebied in plaats van een rechtsbenig schot. De actie was leuk, maar het centrum had ontruimd kunnen worden. Later in de slotfase kwam Godts dichter bij een doelpunt, na opnieuw een goede dribbel gevolgd door een gevaarlijk schot richting de verre voorzet. Marsman zette er echter gewoon een hand tegen, waardoor het 2-2 werd.

Kort voor tijd kreeg Godts een uitgelezen kans om zijn comeback met een doelpunt te versterken. Marsman had een verkeerde pas en Godts kreeg de juiste pas en ging het gebied binnen. Weliswaar viel de hoekschop niet mee, maar het schot van Godts viel vooral tegen. Marsman kon zijn voetfout relatief gemakkelijk corrigeren en pakte uiteindelijk de drie punten voor zijn team.